Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kedden tárgyalja a bíróság a tavalyi szombathelyi halálos munkahelyi baleset ügyét

Egy egytonnás betonfedlap zuhant a munkagödörben dolgozó férfira. Két vádlottja van az ügynek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lapunk is beszámolt Betonlap zuhant egy férfire Szombathelyen, hiába próbálták újraéleszteni 2019. June 19. 12:59 arról a halálos munkahelyi balesetről, amely 2019 nyarán történt a Bolyai-iskola kerítése és a Domus parkolója közötti területen

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A munkások a távhővezeték hibaelhárítási munkáit végezték, amikor a munkagödörben levő férfira ráesett a vezeték alagútjának a fedlapja.

Halálos baleset a Domusnál
Kattintson az archív fotókért
Tánczos Mihály

A Szombathelyi Törvényszék arról értesítette lapunkat, hogy a Szombathelyi Járásbíróság (Dr. Csik Attila bíró) szeptember 29-én (kedden) tárgyalja az ügyet, amelynek két vádlottja van.

A vád halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés.

A vádirat összefoglalója szerint a helyszínen jelen volt az I. r. vádlott, aki a hibaelhárítás gyakorlati kivitelezéséért felelős vezető volt, munkakörébe tartozott a meghibásodások javítása-, és a hibaelhárítási tevékenységek felügyelete, ellenőrzése is.

A II. r. vádlott munkagépkezelőként dolgozott, valamint jelen volt a fűtésszerelő, alkalmazott sértett is.

Az I. r. vádlott a munkavégzés megkezdése előtt a jelenlévőknek ismertette az elvégzendő feladatokat, azaz, hogy a 2-2,5 méter mélyen lévő szerelőcsatornáról el kell távolítani a földet, majd az azon lévő beton fedlap felemelése után a hibás távhővezetéket meg kell javítani.

Miután az I. r. vádlott kijelölte a munkagödör ásásának helyét, a II. r. vádlott egy árokásó-rakodógéppel megkezdte a fedlap feltárását, majd azt a munkagép segítségével a munkagödör rövidebb oldalának támasztotta.

Azonban a hiba nem a felemelt fedlap alatt volt, ezért az I. r. vádlott újabb utasítást adott további szerelőcsatorna-szakasz feltárására.

Ennek érdekében a II. r. vádlott átállt a munkagéppel a járdára.

A beton fedlap részben a járda alatt helyezkedett el, ezért a II. r. vádlott a járda betonját feltörte, majd az ásási munkák elvégzése érdekében a munkagépet a tehermentesítő lábakkal rögzítette, kitalpalta. Ennek során a gép bal oldali stabilizáló karját a feltört betontörmelékre engedte, majd a fedlap feletti földréteget kiásta.

Miután a második fedlap is láthatóvá vált, azt a II. r. vádlott a munkagép markoló kanalával felemelte, és a munkagödör iskola felőli oldalának támasztotta.

Mivel a 293 cm x 142 cm x 12,5 cm nagyságú, és mintegy 1 tonna súlyú betonlapot kb. függőleges helyzetig lehetett felállítani, azt a II. r. vádlott a munkagép markoló kanalával támasztotta meg, a fedlapot így csak a munkagép kanala tartotta.

Miután a hibás vízcső-szakaszt megtalálták, az I. r. vádlott utasítására a sértett és egy másik dolgozó lementek a munkagödörbe és megkezdték a hiba elhárítását. Ennek során az I. r. vádlott a helyszínről távozott, a javításhoz szükséges anyagért a telephelyre ment anélkül, hogy maga helyett munkairányítót jelölt volna ki.

Közben a II. r. vádlott az árokásó-rakodógépet leállította, abból kiszállt, majd kis idő elteltével, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a munkagödörben tartózkodik-e valaki - visszaült a munkagépbe, azt elindította.

Ennek következtében a munkagép törmelékeken álló, bal oldali letalpaló lába kb. 42 cm-t oldalirányba megcsúszott, a beton fedlap pedig elveszítette addigi viszonylagos stabil helyzetét, megbillent és a szerelőaknában tartózkodó sértettre dőlt, aki a helyszínen életét vesztette.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés