Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kiállításmegnyitókról a Veszprémi Utcazene Fesztivál dobogójának tetejére – Ez a szombathelyi Kellene Kis Kert zenekar

Zenéjüket tulajdonképpen ők maguk sem tudják semmihez hasonlítani. Sokszínű, merész és improvizatív. Van benne egy kis funky, blues, népzene, rockabilly, latin és klasszikus zenei motívumok is.

„A Kellene Kis Kert zenekart barátommal, Mészáros Szabolccsal indítottuk, körülbelül 6 évvel ezelőtt” – kezdte Horváth Dániel Dudu, aki viccelődve hozzátette, hogy a sok együttlét után tulajdonképpen elkezdték úgymond „használni” egymást.

„Ez Szabolcs esetében az akkor még csak pár éve tartó ütőhangszerekkel való foglalkozást jelentette, jómagam pedig 25 éve hegedülök, és az ez idő alatt megszerzett zenei formákat, stílusirányzatokat kezdtük el saját zenei elképzeléseink szerint alakítani” – mondja.

Először helyi és környékbeli kiállításmegnyitókra hívták őket fellépni, majd kezdett egyre inkább kibővülni a kör, és több különféle meghívást is kaptak. Idővel aztán új tagok is csatlakoztak hozzájuk, így a jelenlegi és már véglegesnek tűnő felállásban Dudun és Szabolcson kívül a gitáros Kulhay András és a nagybőgős Nagy Olivér alkotják a zenekart.

Facebook/Kellene Kis Kert

„Saját zenét játszunk és ennek mentén alakítottuk, illetve alakítjuk máig is repertoárunkat. A zenekar bővítése az én ötletem volt, legfőbb vágyam a közösség és az együttes muzsikálás volt. A zenekarhoz így csatlakozott Kulhay András, aki gitáron, majd Nagy Olivér, aki kezdetben basszusgitárral, mostanra viszont nagybőgővel járult hozzá a zenénkhez. Ennek közel 4 éve” – meséli Dudu.

Mint mondja, a zenekar motorja a sokszínűség, melyet a tagok egyenként hordoznak, de mégis eggyé olvadnak a zenei építkezésben. Ezért zenéjüket nem is igazán tudják semmihez sem hasonlítani, semmi olyan konkrét zenei stílushoz, amit most vagy korábban használtak. Inkább sokszínűnek, fúziónak, merésznek, improvizatívnak, balkáni hatásúnak neveznék.

Zenéjükben megjelenik Kulhay András jóvoltából a blues és a funky, Nagy Olivér játéka egy kis rockabillyt is belecsempész, Mészáros Szabolcs a latin-amerikai és afrikai ritumoskat szolgáltatja, Horváth Dániel pedig a folk, népzene-, cigány-, illetve a gyermekkora óta tanult klasszikus zenei motívumokat használja. Ennek egyvelege a Kellene Kis Kert.

Azt pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy különleges zenéjüknek mekkora sikere is van, minthogy az augusztus utolsó hétvégéjén tartott Veszprémi Utcazene Fesztiválon a szakmai zsűri a szombathelyi zenekarnak és Zsékának ítélte oda az első helyet.

Négy napon át, négy színpadon versenyzett a 20 kiválasztott zenész. A 60 perces koncertek minden nap más időben és más helyszínen voltak, egymást váltották a zenekarok, a köztes időben pedig mindössze 20 perc állt rendelkezésükre, hogy színpadra álljanak, illetve a technikusokkal együttműködve el tudják kezdeni a koncertet.

„Egy versenyre indultunk, viszont ezt a versenyhangulatot senki sem éreztette, épp ellenkezőleg. Nyitott, jó hangulatú emberekkel találkoztunk, és egymás koncertjeit is folyamatosan látogattuk. Beszélgetésekkel teli és jó hangulatú együttlétek voltak ezek. Nagy lehetőség egy zenekarnak, hogy 4 napon keresztül csak azzal foglalkozhat, amit szeret. A napok múlásával tapasztalható volt a produkciók fejlődése, érése. Izgalmas volt már az első napon is ekkora közönség előtt játszani, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy kicsit sem volt lámpalázunk” – meséli Dudu.

Elárulta azt is, hogy már az első koncert napján azt tapasztalták, nagyon hamar kialakult egy bensőséges kapcsolat a közönséggel, ez pedig hatalmas inspiráció volt a zenekarnak. Ez pedig azért is lényeges számukra, mert zenéjükben fontos az improvizáció, és ehhez nagyon is kell az érdeklődő, jó energiákat visszaküldő közönség.

„A konzekvencia talán az volna, hogy nagyon is kell egy zenekarnak, hogy több napot és több időt tudjanak együtt eltölteni a tagok, és ha ezt egy fesztiválon meg tudják teremteni, az nagy segítség és kincs” – mondta.

A döntés megszületett. A zsűri két első helyet hirdetve idén a Kellene Kis Kert és Zséka produkcióját találta a legjobbnak. Gratulálunk a győzteseknek, és köszönjük az élményt minden produkciónak ;)

Közzétette: Veszprémi Utcazene Fesztivál – 2020. augusztus 29., szombat

De mindez még csak a kezdet számukra. Mint mondják, most azon lesznek, hogy megpróbálják minél több emberhez eljuttatni zenéjüket. Vannak és lesznek is koncertjeik a következő időkben, a jövőt illetően pedig szeretnének még többet játszani a közönségnek, akár kicsiben, akár nagyban, de semmiképp sem szeretnének átesni a ló másik oldalára.

„A Veszprémi Utcazene Fesztivál egy nagyon jó helyszín volt az igényeink teljes kibontakozására, melyet maximálisan támogattak és segítettek. Hogy mit kezdünk ezzel, az a mi döntésünk részben és persze az élet alakulása, hiszen nem ennyire egyszerű ez a kérdés. Nem slágerrádiós zenét csinálunk, és nem is fogunk azt játszani. Csak ami jól esik. A jövőt illetően pedig csak azt tudom mondani, hogy vannak tervek. De hogy miként, milyen módon tudnánk a muzsikánkat eljuttatni más emberekhez és más területre is, arról a zenekar nevében nem tudok és nem is akarok nyilatkozni. Mindenképp szeretnénk a közeli jövőben egy olyan anyaggal előállni, amik mi vagyunk” – zárta mondandóját Dudu.

Ha pedig még nem hallottad a srácokat élőben, de most megjött hozzá a kedved, szombaton este 7-kor elcsípheted őket Szombathelyen, a Csónakázótó szigetén, ahol ingyenes koncertet adnak.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra