Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kemény szigorítás jöhet a jogosítvány nélküli vezetés esetében

Az engedély nélküli járművezetés elleni fellépés érdekében a BTk. vonatkozó passzusának szigorításáról nyújtott be javaslatot Molnár Zsolt MSZP-s képviselő.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény módosítását indítványozó törvényjavaslat azt kívánná elérni, hogy aki vasúti járművet, légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetőleg a közúti forgalomban olyan gépi meghajtású járművet vezet, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezik, továbbá aki e járművek vezetését ilyen személynek átengedi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntetendő. - írja a napi.hu .

Illetve javasolja, hogy legyen három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet.

A beadvány indokolása szerint a gépjárművezetés még mindig veszélyes üzemnek számít. Ennek megfelelően még a személygépkocsi vezetésre jogosító engedély megszerzése is szigorú feltételekhez van kötve, míg a vasúti, vízi vagy légi járművek vezetésére csak nagyon alapos felkészülés után lehet jogosultságot szerezni. Az a személy, aki megfelelő képzettség hiányában vesz részt a forgalomban, rendkívüli veszélynek teszi ki mind magát, mind a környezetében lévőket.

Az engedély nélküli járművezetés a hatályos jogrend szerint csupán szabálysértésnek minősül. Ez még abban az esetben is igaz, amikor engedély nélküli járművezetést olyan személy követi el, akit szabálysértési vagy büntetőeljárásban éppen azért tiltottak el járművezetéstől, mert korábban súlyosan megszegte a közlekedési szabályokat, esetleg személyi sérüléssel járó vagy halálos balesetet okozott.

Fentiekre figyelemmel a törvényjavaslat az engedély nélküli járművezetést bűncselekményként határozza meg. Továbbá a kirívó társadalomra veszélyesség miatt minősített esetként szabályozza azt az esetet, amikor az engedély nélküli járművezetést szabálysértési eljárásban vagy büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt követik el. - idézi a szöveget a honlap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra