Kemény verseny és egy igazi fesztivál: Ilyen lesz a hétvégi Spartan Sprint akadályfutó verseny Szombathelyen

A szombat reggel startoló rendezvényen nemcsak szurkolni lehet. Zenél például Bárány Attila és DJ Hory, sőt aki úgy érzi, kipróbálná magát az akadálypályán, annak is lesz erre lehetősége.

Április 13-án, azaz szombaton rendezik a Spartan Sprint akadályfutó versenyt Szombathelyen, ami egy kifejezetten könnyű pálya lesz, ahol bárki megmérettetheti magát 4 től 99 éves korig. A szabadidős családi sportrendezvény a sportélményen túl egy nagy fesztivál is egyben. A verseny részleteiről Szimon Zita, az esemény főszervezője és Kivés Bendegúz atléta beszélt lapunknak.

Mint megtudtuk, több szempontból is különleges lesz az idei verseny. Egyrészt azért, mert az összes olyan országban, ahol rendeznek Spartan versenyeket, bevezettek egy újdonságot, az úgynevezett „national series”-t. Ez azt takarja, hogy a versenyen elinduló, és országonként a három legjobb eredményt elérő versenyző jutalomban részesül: az első 1500, a második 1000, a harmadik helyezett 500 eurós jutalmat kap.

Spartan pályaépítés 2024
Mészáros D. Zsolt

Szimon Zita elmondta, Magyarországon két versenyen vezetik be az új módszert. Az egyik itt, Szombathelyen lesz.

Mint kiderült, a versenyre az online regisztráció már lezárult, de a helyszínen még fogadnak jelentkezéseket. Összesen öt kategóriában lehet indulni.

Az egyik a fentebb már említett felnőtt kategória. Az ebben a számban induló versenyzők reggel nyolc és dél között állnak majd rajthoz.

Ezt követően, délben jön a „special kids” nevű kategória rajtja. Ebben a számban olyan gyerekek indulnak, akik autizmussal élnek, illetve valamilyen mozgás- vagy látásszervi problémával küzdenek. Szimon Zita elmondta, az ország minden részéről érkeznek majd gyerekek, őket már fél éve toborozzák. Hozzátette, ha van olyan gyermek bárhol az országban, aki szívesen nevezne, ahhoz a Máltai Szeretetszolgálat elmegy a saját autóbuszával, és idehozza őt a versenyre.

Spartan pályaépítés 2024
A Fő téri fesztiváltér bejárata
Mészáros D. Zsolt

Szintén délben indulnak a gyerekkategória versenyzői. Ők négy korcsoportban (4-6, 7-9, 10-12, 13-14), fél órás különbséggel indulnak majd. Eddig közel 600 gyermek nevezett, de még vannak üres helyek.

Fél háromtól kezdődik a jótékonysági futam. Ebben a kategóriában nem kötelező a pálya teljesítése, így ez egy jó lehetőség mindenki számára, hogy gyakoroljon a következő Spartan versenyekre. A futam azért jótékonysági, mert a nevezési díjakat két szombathelyi alapítványnak (Esőemberke Alapítvány, PontMás Alapítvány) ajánlják fel. Az indulás előtt a Fő téri nagyszínpadon fogják hivatalosan kihirdetni, hogy mennyi pénzt kap a két szervezet. Eddig több mint 200-an neveztek, de a helyszíni regisztrációk miatt ez a szám még növekedhet.

Délután négy órától pedig jön a csapatépítő szám, a „Hurrican Hate”. Az itt induló versenyzőknek ez inkább egy fizikai és egy mentális kihívás lesz. Eddig összesen 45-en jelentkeztek, a teljesítésre négy órája van a jelentkezőknek.

Az utolsó akadály egyébként nagyon látványos lesz, a hagyományos Spartan versenyekhez hasonlóan a résztvevőknek itt is a cél előtt át kell ugraniuk egy tüzet. Aki ezt nem teszi meg, az nem teljesítette a távot. De Szimon Zita elmondása szerint még nem fordult elő olyan, hogy valaki ezt ne tette volna meg.

Igazi bulihangulat a Fő téren és az Emlékműnél

A versenyek mellett szuper programok is lesznek az egész napos rendezvényen. A „fesztiváltéren”, vagyis a Fő téren reggeltől egészen este hatig DJ Hory nyomja majd a zenét, a műsorvezető pedig a Petőfi Rádióból ismert Kenéz Kolos lesz. A rendezvény zárásaként, szombat este hat órától Bárány Attila játszik majd egészen este nyolcig, vagyis addig, amíg az utolsó versenyzők célba nem érnek.

Mindemellett a verseny két, „külső” pontján, az Emlékmű dombnál és a Csónakázótó szigetén is lesz DJ. Ezen a két helyszínen lesz a legtöbb akadály, előbbin öt, utóbbin három akadállyal kell szembenézniük az indulóknak.

Spartan pályaépítés 2024
Az Emlékműnél már épülnek az akadályok
Mészáros D. Zsolt

A Fő téren lehet majd enni-inni is, három stand áll a résztvevők rendelkezésére. Az egyiknél különböző street foodokat lehet majd vásárolni, egy másiknál italokat árulnak, illetve lesz egy harmadik is, ahol a Hell termékeit lehet megkóstolni. Ezeken kívül lesz még egy stand, ahol különböző Spartanos relikviákat lehet majd venni.

Szimon Zitától megtudtuk, a versenyzők reggel fél héttől érkezhetnek a rendezvényre, autójukat pedig a számukra kijelölt parkolóhelyen, a 11-es Huszár úti laktanyánál tehetik le. Ezzel azt szeretnék elkerülni, hogy a versenyzők elvegyék a parkolóhelyeket a városlakóktól.

A regisztrációs állomás a városháza előtti téren lesz, a színpad mögötti területen pedig (a Kőszegi utca végén található parkolóknál) mobilvécéket helyeznek el, így ott sem lehet majd parkolni, illetve közlekedni. A depó (illetve a VIP-parkoló) a Zeneiskola mögötti parkoló lesz, ami vasárnap óta le van zárva.

Nem érdemes felmászni az akadályokra

Szimon Zita kérdésünkre azt is elmondta, a versenyen a mentők és a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat is jelen lesz. Ők figyelnek a rendezvény biztonságára, például, ha valamelyik versenyzővel történik valami, akkor adó-vevőkön keresztül jelzik ezt a szervezőknek, ők pedig intézkednek majd.

Elmondta, a pálya több részén már állnak az akadályok, ezekre azonban nem érdemes felmászni, hiszen kamerával figyelik őket.

Kivés Bendegúz: 30-40 perc alatt teljesíthető a pálya

A verseny egyik indulóját, Kivés Bendegúzt is kérdeztük az eseményen. Kérdésünkre, hogy ez hányadik Spartan-versenye lesz, nem tudott pontos választ adni. „Olyan 50 és 100 között lehet” – mondta. Azt viszont biztosan állította, hogy 2015 óta vesz részt hasonló megmérettetéseken.

Spartan pályaépítés 2024
Mészáros D. Zsolt

Az atléta közölte, január óta tartott hetente edzéseket az egyetemen, ezen többször részt vett Nemény András polgármester is, aki szintén elindul majd a jótékonysági számban. A heti edzésekkel persze Kivés nem elégedett meg, ezeken túl többször futott és edzett is. Ő egyébként az elsők között, reggel nyolckor indul, kérdésünkre pedig elmondta, szerinte 30-40 perc alatt teljesíthető is a táv.