A kenguruk sem jelentenek kihívást a Szombathelyi Állatkórháznak

Nem mindennapi páciense volt az egzotikus állatokra specializálódott Dr. Vizserálek Enikőnek.

Valószínűleg kevesen tudják, de bizony vannak Szombathelyen kenguruk és ezt a Szombathelyi Állatkórház dolgozói is csak nemrég tudták meg. Nagyjából 10-15 kengurut tart egy férfi, aki néhány hete kérte a segítségüket, mert probléma volt az egyik kenguruval: felduzzadt a jobb arcfele. A gazda már korábban felvette a kapcsolatot a nyíregyházi állatkert egyik állatorvosával, akinek nem idegenek a kenguruk és most is tőle kért segítséget, mert minden ilyen extrémebb, egzotikus állat ellátásához kell egy szakorvos, aki segít az ellátásában.

A doktornő viszont az ország másik végében van, ezért csak a távolból tudott segíteni. Így jutottak végül el a Szombathelyi Állatkórházhoz, ahol az egzotikus állatokra szakosodott Dr. Vizserálek Enikő segítségét kérték. A fiatal orvosnak még sosem volt dolga kengurukkal, így a nyíregyházi állatkert állatorvosa felkészítette és némi támpontot is adott neki.

Kengurut gyógyít a Szombathelyi Állatkórház
Még több képért kattints!
Szombathelyi Állatkórház

Kenguruknál jellegzetes az állkapocsrothadás, ez nem fertőző, például szúrt seb vagy rossz fog is okozhatja. Ilyenkor a baktériumok elszaporodnak, gennyesedhetnek és akár a csontot is beolvaszthatják. Ez egy elég komoly probléma és hosszú antibiotikumos kezeléssel jár, illetve akár meg is lehet nyitni az érintett területet, hogy kellőképpen tisztulni tudjon, és szabaduljon a szervezet a baktériumoktól – tudtuk meg.

„Mi ugye erre nem voltunk teljes mértékben felkészülve, úgyhogy az volt a tervünk, hogy először antibiotikummal kezeljük a kengurut. Mivel nem kézhez szoktatott állatról van szó és nem tudtunk három méternél közelebb menni hozzá, ezért fúvócsövet használtunk” – mesélte Enikő.

Kengurut gyógyít a Szombathelyi Állatkórház
Szombathelyi Állatkórház

Érdekesség, hogy a tulaj elmondása szerint még a kézhez szoktatott állatok is nagyjából egy méteres távolságot tartanak tőle, nem nagyon engedik közel magukhoz őt sem. Akik pedig nem kézzel lettek nevelve, azok menekülnek, ha már három méternél közelebb megy hozzájuk.

Az akcióban Dr. Tóth Zoltán is segített, ugyanis neki van tapasztalata a fúvócsövekben az állatkórházból. Háromnaponta kapott antibiotikumot a kenguru és figyelték, hogy lejjebb megy-e a duzzanat. Egyszer be is kellett bódítaniuk az állatot, ezt szintén fúvócsővel tudták megoldani. Miután elkábult, kapott egy vénakanült – ugyanúgy, ahogy például a kutyusok is szoktak műtétkor –, és altatásban is megvizsgálták a duzzanatot, illetve a szájüregét is.

Kengurut gyógyít a Szombathelyi Állatkórház
Szombathelyi Állatkórház

Mivel növényevő állatról van szó, ezért gondoltak arra is, hogy esetleg túlnőttek a fogai, de szerencsére teljesen rendben voltak, nem volt se törött, se mozgó foga. Szúrást sem találtak a szájában, pedig a gazdi mondta, hogy rózsát is evett, emiatt gondoltak arra is, hogy a tövis szúrta meg a száját. Viszont azt tapasztalták, hogy a járomívnél van ez a duzzanat, és amikor megszúrták, nem is tudtak folyadékot leszívni, tehát nem volt gennyes, hanem egy lágyszöveti duzzanatról volt szó. Így aztán tovább folytatták az antibiotikumkúrát, az altatásban pedig kapott fájdalomcsillapítót is az állat.

Viszont a kúra végére azért már megismerte őket a kenguru és menekült a fúvócső elől, így elég nehéz volt eltalálniuk. Jó hír azonban, hogy leapadt a duzzanat, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy vége a kezelésnek, mert lehet, hogy nem sikerült elpusztítani az összes baktériumot. Így nem kizárt, hogy másfél-két hónap múlva visszatérhet ez a dolog, úgyhogy figyelni kell rá, de ezt mondták a gazdinak is.

„Örülünk, hogy ennyivel megúszta a kenguru. Maga a folyamat elég izgalmas volt, hiszen nem éppen egy hétköznapi állattal kellett foglalkoznom, kenguruval azért nem mindennap találkozik az ember. Ráadásul fúvócsővel kellett megoldani a gyógyszerezést, amit szintén nem használunk mindennap. Most pedig én is ki tudtam próbálni, mert nem mindig tudott eljönni a kollégám. És persze az is jó érzés volt, hogy a kenguru gyógyultan távozott a kezeim közül” – mesélte Enikő.

Kengurut gyógyít a Szombathelyi Állatkórház
Még több képért kattints!
Szombathelyi Állatkórház

Az állatorvosi egyetemen egyébként nagyon sok állatfajról tanulnak, de a kengurukat nem vették annyira górcső alá, mert elég ritkán fordulnak elő Magyarországon. Ez a betegség azonban juhokban is előfordul, csak náluk a pata az áldozat, ezért Enikőnek volt némi elképzelése az egészről. Maga a baktériumok mechanizmusa nem volt újdonság számára, így pedig össze lehetett legózni az egészet, csak az okozott egy kis nehézséget, hogy egy olyan fajjal került szembe az állatkórház csapata, amilyennel még nem foglalkoztak.

Bár az állatok nagy részénél, például kutyáknál, rágcsálóknál és papagájoknál is érdemes fél-egy évenként vizsgálatot kérni, a kenguruknál pont nem. Ők ugyanis alapjáraton nagyon stresszes állatok és nagy részük nincs is kézhez szokva. A szombathelyi férfinél két fajta van, az egyik kisebb, őket még meg is tudják fogni, de nagyon ellenkeznek, és ez nem tesz nekik jót. Ezért inkább csak akkor avatkoznak közbe az állatorvosok, ha probléma jelentkezik, mint ahogy az most is történt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

(X)