A Képtár falára ragasztgattunk - addig se áztunk - és de jól tettük

Képzőművészetből jelesre vizsgázott a Ulysses köré épített fesztivál.

Egy regényről szóló fesztivál alapból sejtjük, hogy egy olyan réteget fog megmozgatni, akiket érdekel a kultúra, a művészet és nemcsak hogy nyitottak, de érzékenyebbek is bizonyos témákra. A Bloomsday egy igazán komoly képzőművészeti vonallal készült, mi is végigjártuk és őszintén mondom: nem bántuk meg.

Természetesen avatatlan fülnek - szemnek - is érdemes volt végigjárni a megnyitók sorát, de a kiállítások természetesen látogathatók még, valamelyik egészen szeptemberig. De erről mindjárt részletesebben. Az biztos, hogy a délután egy kicsit kultúrsokkot okozott, hiszen egy pici csúszás volt a programban, így tényleg megnyitóról megnyitóra jártunk. Azonban elképesztően igényes alkotások sorakoztak mindenhol, és minden nagyon a helyén volt. Nagyrészt fiatal alkotók munkáit is láthattuk, de egyébként is a kortárs művészet tengerében lebegtünk egész délután.

Bloomsday képzőművészeti sorozat
Bloomsday képzőművészeti sorozat
lutorkatalin

Elsőként az Ulysses harmadik és negyedik fejezetéhez készült falfestményt néztük meg, mely muráliákat a Leopold Bloom-díjas Szabó Eszter és Aideen Barry írországi képzőművész készítettek. Igazán izgalmas volt, ahogy az alkotások egy alkalmazás letöltésével a telefon képernyőjén szinte táncrakeltek. Szabó Eszter még szeretni dolgozni a Molly Bloom-ot ábrázoló festményén, de félkész állapotban is izgalmas volt a monumentális, elgondolkodó, ábrázoló, ránk, apró emberekre letekintő nőalak. Az ír képzőművész alkotása ezzel szemben - szó szerin, hiszen a szemközti falon van - egy sokkal zordabb, sötétebb kompozíció. Ez a harmadik, Próteusz című fejezetről készült. Egy alakváltó mitológiai alakot láthatunk, de igazán akkor válik láthatóvá a láthatatlan, ha a telefonunk mögé bújunk.

Bloomsday képzőművészeti sorozat
Bloomsday képzőművészeti sorozat
lutorkatalin

Közösen sétált innen tovább mindenki, mintha a képnézegetés egy osztálykirándulássá kovácsolta volna össze az érdeklődőket. Az ELTE-SEK képzőseinek munkáit több helyen is elhelyezték, legtöbbet a Schrammer-gyűjteményben tudunk megnézni, az alkotásokat merően áthatja a minimalizmus és a grafikai szemlélet. Izgalmas betűkből álló megoldásokat láthatunk, a szereplők fejei neveik betűiből formálódnak egy sorozatban. Érdekes látni, hogy a közel ezer oldalas regény hömpölygő gondolatfolyama hogyan alakul műremekké a 21. századi kortárs gondolkodásban.

Ezt követően a Képtárban töltöttük a nap további részét, egyszer fent, egyszer lent. Az emeleten a Westwerk Egyesület által szervezett kiállítás, az Irokéz Galériában pedig Erményi Mátyás festményei vártak. Mindenkit. Hiszen mindennek akkor van értelme, ha befogadóra talál. És ma úgy tűnt talál: nagy közönség a Képtár minden szintjén. A kiállító művészek sokrétű gondolkodása hívogató volt. Monumentális növényi portrék, újragondolt természeti formák. Mi elmegyünk egy fűcsomó mellett, ők rájönnek, hogy foglalkozni kell vele. Egy fűcsomóval. Egy hangyabollyal. Pár darab ággal. És nem, nem attól lesz művészeti alkotás mert ők odarakták, mi meg megnézzük. Hanem mert értelmet adtak neki.

Bloomsday képzőművészeti sorozat
Bloomsday képzőművészeti sorozat
lutorkatalin

Szántó István alkotását együtt fejeztük be. Mindenki hozzátett egy kicsit. Csak ragasztottunk, ragasztottunk és ragasztottunk a Képtár egyik falára. Betöltöttük furcsa formákkal. Igazából szerintem ez a legjobb: amikor van lehetőség felszakítani az alkotó-befogadó közötti kerítést. Összeereszteni, hogy rájöjjünk: bárki lehet alkotó.

Bloomsday képzőművészeti sorozat
A képekre kattintva galéria nyílik!
lutorkatalin
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra