Önkormányzati választás 2024: Eddig 13 szombathelyi jelölt nevét ismerjük

Június 9-én tartják az önkormányzati választásokat. A lista jövőre egészen biztosan bővül.

2024. június 9-én lesz a következő önkormányzati választás, egy napon az európai parlamenti választásokkal. Az önkormányzati választáson választjuk meg a polgármestereket, települési képviselőket, és a megyei közgyűlés tagjait.

Jövőre Szombathelyen annyiban rendhagyó lesz a választás Hárommal kevesebb városi képviselő lesz Szombathelyen 2024-től 2023. October 19. 11:36 , hogy két választókerületi képviselővel kevesebbet, 12-t választunk Kijelölték az új szombathelyi választókerületeket 2023. November 18. 06:57 , és a listákról is eggyel kevesebb képviselő jut a közgyűlésbe. Ennek oka, hogy az állandó szombathelyi lakcímmel rendelkezők száma 75 ezer alá csökkent.

A törvény értelmében az 50 000 és 75 000 közötti lakosságszámú városokban 12 egyéni választókerület és 5 kompenzációs listás hely van. Szombathely most ebbe a kategóriába került.

Az Éljen Szombathely! már bejelentette jelöltjeit

A választásokig még fél év van hátra, de akadnak már ismert jelöltek. November elején a várost most vezető Éljen Szombathely! választási szövetség hivatalosan is bejelentette Ők indulnak jövőre Szombathelyen a Fidesz jelöltjei ellen 2023. November 09. 14:05 jelöltjeit.

Polgármesterjelöltjük Nemény András lesz, aki 2019-ben megnyerte a választást, és azóta Szombathely polgármestere.

A választókerületekben induló jelöltjeik között megtalálhatók a jelenlegi képviselők, alpolgármesterek, tanácsnokok, de két új név is felbukkan: Gálffy Ároné és Lukács Dánielé. Az egyik körzetben pedig még nincs jelöltjük.

Az Éljen Szombathely képviselőjelöltjei

1. választókerület: Dr. László Győző
2. választókerület: Bokányi Adrienn
3. választókerület: Dr. Horváth Attila
4. választókerület: Horváth Soma
5. választókerület: nincs jelölt
6. választókerület: Putz Attila
7. választókerület: Lukács Dániel
8. választókerület: Németh Ákos
9. választókerület: Kelemen Krisztián
10. választókerület: Tóth Kálmán
11. választókerület: Szuhai Viktor
12. választókerület: Gálffy Áron

Az 5, választókerületben a függetlenként induló Czeglédy Csabát támogatják.

A többiek még kivárnak

Február 25-ig zajlik le a jelöltállítási folyamat a Fidesz helyi szervezeteinél - közölte lapunk kérdésére válaszolva Illés Károly, a szombathelyi közgyűlés Fidesz-frakciójának elnöke.

Mint mondta, így várhatóan február végén vagy március elején jelentik be polgármester- és képviselőjelöltjeiket.

Szalai Bálint, a Jobbik választókerületi elnöke sem mondott neveket. “Még nem időszerű” - válaszolta kérdésünkre, hozzátéve: jelöltjeik nevét időben nyilvánosságra hozzák.

A szombathelyi közgyűlésben már ciklusok óta szerez egy-két mandátumot a Pro Savaria Egyesület. Molnár Miklós, az egyesület elnöke azt mondta, ők akkor mutatják be jelöltjeiket, ha azok összeszedték az induláshoz szükséges ajánlásokat. Így március előtt nem kíván nyilatkozni a jelöltekről.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Mi Hazánk Mozgalom indít-e jelölteket Szombathelyen, levelünkre ugyanis nem válaszoltak.

Persze, más szervezetek is indíthatnak jelölteket, sőt, indulhatnak független, párthoz, szervezethez nem kötődő jelöltek is. Amint új információnk lesz, az ügyre visszatérünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet