Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A vasi képviselők nem csökkentik az államadósságot

Csak tíz volt és jelenlegi országgyűlési képviselő áldozott erre a saját zsebéből. A vasiak jó része nem is reagált kérdésünkre.

Csupán négy Vas megyei országgyűlési képviselőtől kaptunk választ kérdésünkre, pedig közel két hetet vártunk. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy saját pénzükből fizettek-e be valamilyen összeget az államadósság-csökkentő alapba.

151 millió összesen

Az alapot még tavaly áprilisban hozta létre a kormány, az államadósság ellen indított harc első nagy nekibuzdulásában. A kezdeményezés Rédly Elemér győri plébános nevéhez kötődik, aki elsőként és önként kínált fel egymillió forintot a nemes célra.

Surján László, a csúcstartó
Nyugat.hu

Ezek után alapította meg a kormány a szervezetet, ami egyébként hat embert foglalkoztat. De nem nevezhető egyértelmű sikernek a dolog. Ez év elejéig ugyanis összesen 151 millió forint gyűlt össze a számlán, mégpedig 1188 befizetéssel.

Lapinformációk szerint eddig összesen tíz volt és jelenlegi országgyűlési képviselő nyúlt a zsebébe, hogy ezen a direkt módon csökkentse az államadósságot. A legnagyobb összeget, 4,3 milliót Surján László, jelenlegi EP-képviselő (Európai Néppárt) fizette be. A második helyen Selmeczi Gabriella áll kétmillió forinttal.

Az MSZP elvből nem

Schmitt Pál köztársasági elnök egymilliót adakozott, két jelenlegi miniszter, Navracsics Tibor és Matolcsy György egyhavi nettó bérét, azaz 750-750 ezer forintot fizetett az alapba. Rogán Antal (Fidesz) pedig tavaly 100 ezret szánt erre a célra.

Hende Csaba magánügynek tartja
Mészáros Zsolt

Mivel ők hatan vannak, így van még négy képviselő, akik szintén adakozott. Reméltük, vannak köztük vasiak is, ezért körlevélben fordultunk hozzájuk. Sajnos, kevesen reagáltak.

Az MSZP-s képviselők együtt határozták el, hogy nem támogatják az alapot, indoklásuk szerint azért, mert az oda befizetett pénzek felhasználása átláthatatlan. Így nem fizetett az alapba sem Ipkovich György, sem Nemény András. Utóbbi még annyit közölt, hogy annak idején támogatta az iszapkatasztrófa kárenyhítését célzó akciót, de ott sem kaptak részletes tájékoztatást a pénz sorsáról.

Puskás tervezi

Bana Tibor (Jobbik) válasza:

Jómagam nem támogattam az Alapot és a jövőben sem áll szándékomban, elsősorban átláthatatlansága miatt. Lehetőségeimhez mérten igyekszem egyéb nemes kezdeményezéseket, értékőrző- és teremtő közösségeket, rendezvényeket támogatni.

Puskás Tivadar tervezi
Mészáros Zsolt

Hende Csaba honvédelmi miniszter, Vas megyei országgyűlési képviselő (Fidesz) titkárságán keresztül üzent, mégpedig azt, hogy az adományozással, anyagot támogatással kapcsolatos kérdéseket magánügyként kezeli.

Puskás Tivadar (KDNP) válasza egy szóból állt:

Tervezem

.

Azért felsoroljuk azokat a képviselőket, akik két hét alatt sem válaszoltak kérdésünkre: Ágh Péter (Fidesz), Básthy Tamás (KDNP), Bebes István (Fidesz), Gulyás Gergely (Fidesz), Kovács Ferenc (Fidesz), V. Németh Zsolt (Fidesz).

A magyar állam egyébként havonta 50 és 300 milliárd forint közti összeget fordít adósságszolgálatra, az összeg nagysága a finanszírozási rendtől, vagyis a szerződésektől függ.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra