Valaki mondja meg - Mitől működik ma is a Képzelt riport?

Menni kéne… mert a Képzelt riport, Presser Gábor - Adamis Anna emblematikus dalaival megunhatatlan, újra és újra élőben is hallani és látni kell. Az amerikai rockfesztivál ráadásul most házhoz jön, május 9-én Szombathelyre utazik, az Aréna Savariába. A darab rendezőjével, a Pannon Várszínház igazgatójával, Vándorfi Lászlóval telefonon beszélgettünk a rockmusicalről.

- A negyven éves jubileumon túl milyen aktualitása lehet ma a Képzelt riportnak? Miért gondolták úgy a Pannon Várszínházban, hogy egy országos turné keretében érdemes újra elővenni?

- Több oka is van, az első Déry Tibor kisregénye, amely ma is élő társadalmi problémákat feszeget. A darab a fiatalság útkereséséről szól, a kisregény pedig egy megtörtént eseményre épül, az altamonti fesztiválra, amikor a Rolling Stones együttes koncertjén egy fekete fiút meggyilkoltak. A darab problematikája ma is élő, a drogfogyasztás, a külföldön élő magyarok hontalanságának kérdése, az erőszak, a másságok iránti elfogultság, az állami és az önkéntes erőszakszervezetek furcsa egymásra hatása, mind ma is létező probléma. Természetesen az elmúló évekkel más hangsúlyok jelentkeznek, de érdekes ezekre nekünk, negyven év múltán is reflektálni.

Vándorfi László
balaton.vehir.hu

A másik indok az, hogy mi a Pannon Várszínházban fiatalokkal dolgozunk, és ez a darab róluk szól. Az ő útkeresésükről, a társadalomba való beilleszkedésük nehézségeiről: kimenni vagy itthon maradni, lehet-e egy idegen kultúrában gyökereket találni, vissza lehet-e jönni, mit kezdjünk a honvággyal, nem is beszélve a drogkérdésről. Ezekre mind választ keres ez a darab.

A harmadik indok a nagyszerű a zene, és a kifejező dalszövegek. Presser Gábor - Adamis Anna dalai kulturális toposzok, megkerülhetetlen klasszikusok, amelyek önálló művekként is érvényesek.

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról
Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról
Forrás: http://www.kepzeltriport.hu/

- Negyven éve a vígszínházi bemutatót komoly botrányok kísérték, sokan bírálták a darabot azért, mert úgy gondolták, Déry Tibor a hippikultúra kritikájaként írta meg a szöveget. Nemrég a negyven éves felújított darabról szóló kritikában is azt olvastam, hogy ez a darab egy anti-Sziget, és egyenesen fiatalságellenes. Ön miként látja ezt?

- A mi felfogásunkban szó sincs arról, hogy ez a darab fiatalság-ellenes lenne. Csak felmutatja a mindenkori fiatalság által megélt problémákat, szélsőséges helyzetekben, de egyáltalán nem ellenük, hanem kiszolgáltatottságuk ellen foglal állást. Szól persze az önpusztításról, de a darab egy felkiáltójel, hogy ne így legyen!

Kétségtelen, hogy a színpadi változat a zenék és dalszövegek által vált megkérdőjelezhetetlen minőséggé, ám figyelemreméltó, hogy egy jóval idősebb generációhoz tartozó író mert hozzányúlni ezekhez, az akkor még tabunak számító kérdésekhez, volt képzelőereje a rock-jelenséget megfogalmazni, mert a fiatalokhoz szólni.

- Aki elmegy május 9-én Szombathelyen az Aréna Savariába, milyen előadásra számítson, milyen díszletekre?

- Ez a darab nem a díszletekről szól, az altamonti fesztivál helyszíne egy mező volt. Úgy íródott a színpadi változat, hogy a szabad ég alatt játszódik. Ebből a térből emelkedik ki a koncertszínpad, ahol a legfontosabb események zajlanak.

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról
Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról
Forrás: http://www.kepzeltriport.hu/

- Fontos a darabban a tömeg. Hány fővel érkezik a társulat Szombathelyre?

- Jó negyvenen élik meg ez a történtet, akik állandó mozgásban, vibrálásban léteznek. A tagjainkon túl diákok is játszanak, valamint a veszprémi rock and roll klub is részt vesz az előadásban, néhány extra elemmel színesítik Krámer György nagyszerű koreográfiáját.

- Mesélne arról, kiket láthatunk majd a fontosabb szerepekben?

- Sánta László alakítja majd Józsefet, ő az Operettszínházban, és újabban a Madách Színház zenés darabjaiban játszik vezető szerepeket. Nálunk kezdett, még tagként jegyeztünk, amikor kilenc éve bemutattuk ezt az előadást. Azóta is játssza ezt a szerepet. Kiváló énekes és színész. Eszter szerepében Stefancsik Annamáriát láthatjuk, róla is hasonló jókat tudnék mondani, ahogy a többi, emblematikus szerepeket is remek kollégák játsszák, Manuel például Keresztesi László, vagy Marianne szerepében Oravecz Edit énekel majd egy emlékezetes dalt.

- Erre a darabra készülnek, vagy másra is fókuszál most a Pannon Várszínház?

- Nemrég mutattuk be a Hegedűs a háztetőn című musicalt, ami az eddigi egyik legnagyobb produkciónk, melyben a Budapest Klezmer Band élőben muzsikál. Most volt nemrégiben a Meseautó című zenés vígjáték premierje, és készülünk a Ghymes frontembere, Szarka Gyula megzenésítésében Arany János Toldijának bemutatójára. Nagy sikerrel játsszuk a Sose halunk meg című musicalt is, szóval zajlik az élet körülöttünk.

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról
Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról
Forrás: http://www.kepzeltriport.hu/

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Az immár klasszikus rockmusical az Orfeusz-motívumra épül: a szerelmes férfi (József) alászáll az „alvilágba” elragadott kedvese (Eszter) megkeresésére. A Déry Tibor által megírt pokol az elhíresült altamonti fesztivál, ahol a Rolling Stones együttes koncertjén egy fekete fiút meggyilkoltak a fékevesztett hangulatban.

Ez a drámai alaphelyzet alkalmat ad az írónak arra, hogy nyíltan, megrázóan szóljon terrorról, kirekesztettségről, etnikai és szexuális másságokról, felemelje szavát a kábítószer ellen, döbbenetes erővel fogalmazza meg egy értékvesztett világban útját kereső fiatalság magányát, kétségbeesettségét, tisztaság utáni vágyát.

A Pannon Várszínház produkciója, Vándorfi László rendezésében és Krámer György koreográfiájával kerül színpadra.

A szereposztás:

Eszter- Stefancsik Annamária
József - Sánta László
Manuel - Keresztesi László
Beverly - Kovács Ágnes Magdolna
René - Kiss Dávid
Tanú - Molnár Ervin
Marianne - Oravecz Edit
Riporter - Koscsisák András
Pokol Angyala - Kiss T. István
Frantisek - Egyed Brigitta
Joshua - Varga András Zoltán
A Fiú - Szelle Dávid
A Pokol Angyalai - Lench és Márton, Pfitzner Andrea

A turné állomásai:

2014. május 9. 20:00 – Szombathely, Aréna Savaria
2014. május 10. 20:00 – Budapest Kongresszusi Központ
2014. május 17. 20:00 – Pécs, Lauber Dezső Sportcsarnok
2014. május 31.20:00 – Debrecen, Főnix Csarnok
2014. június 13. 20:00 – Szeged, Városi Sportcsarnok
2014. június 14. 20:00 – Győr, Egyetemi Csarnok

Jegyvásárlás:
Jegyárak: 2.990 - 15.000 Ft
A jegyeket megvehetitek a Képzelt riport weboldalán online, illetve az ismert jegyirodákban (amelynek listáját szintén a honlapon találjátok).

Jegyek a szombathelyi előadásra az alábbi helyeken vásárolhatóak:
N-Tours 9500 Celldömölk, Szentháromság tér 6.
Blaguss Szombathely 9700 Szombathely, Kőszegi u 27-31.
Family Center Líra Könyváruház 9700 Szombathely, Varasd út 1.
IBUSZ Szombathely 9700 Szombathely, Fő tér 44.
Líra Könyváruház 9700 Szombathely, Kossuth L. u. 8/3.
Pannon Lapok Társasága Kiadó Ügyfélszolgálata 9700 Szombathely, Fő tér 3-5.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ringasd el magad! – Szombathelyre jön a Képzelt riport

Menni kéne… Mert a Képzelt riport több mint egy musical, egy életérzés, anarchiáról, drogokról és rockzenéről - május 9-én, az Aréna Savariában.

(X)