Szélvédőre csapódott a kerékpáros - Fontos a gyermekülés!

Ittasan vágta le a kanyart a Markusovszky utcából kikanyarodó kerékpáros és egyenesen egy személyautó elé kanyarodott a Horváth Boldizsár utcában.

Rövidíteni akart?

A közlekedésben résztvevők néha csinálnak érthetetlen dolgokat, ha pedig még alkoholt is fogyasztottak előtte, akkor ennek az esélye még nagyobb. A Horváth Boldizsár utcai balesetnél maguk a szemtanúk sem tudtak értelmes magyarázatot adni arra, mit csinált az a kerékpáros, aki a Markusovszky kórháznál több sávon átvágva egyenesen egy autó elé hajtott. Az érkező Honda vétlen női sofőrje már hiába fékezett, elgázolta a kerékpárost, aki hangos csattanással felvágódott a szélvédőre. A baleset szerencsés helyen történt, 150 méterre a mentőállomás és ugyanennyire a kórház bejáratától. Az ittas férfi erősen vérző feje ellenére nem szenvedett súlyos sérülést.

Rövidíteni akart a kerékpáros, megsérült
Rövidíteni akart a kerékpáros, megsérült
Tánczos Mihály

"Elgázoltam egy embert!"

A Honda Jazz sofőrje remegve, sírással küszködve állt az autója mellett. Mint kiderült a közeli bölcsődébe indult gyerekéért, a hátsó ülésen az egy hetes kisbabájával. A csöppség békésen aludt, a balesetnél csak a rándulásra ébredt fel, de mivel a bébihordót szabályosan rögzítették, így semmi baja nem esett. Az édesanya nem tudta elkerülni a balesetet, de utána is az elgázolt férfiért izgult, nehogy komolyabb baja legyen.

Nem tudok megnyugodni. Mégiscsak elgázoltam egy embert, nem tudtam kikerülni. Nagyon megijedtem, amikor felrepült a szélvédőmre és itt van a kisbabám is, aki szerencsére észre sem vett semmit az egészből.

A mentőállomás közelében történt a baleset
A mentőállomás közelében történt a baleset
Tánczos Mihály

Eljárást indított a rendőrség

Az ittas kerékpárost ellátták a kórházban. Mint kiderült, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett és a rendőrség is eljárást indított ellene. Az eset komoly tanulsággal is szolgál a szülőknek. Hiába indul valaki rövid útra autóval és a gyerekével, semmi nem garantálhatja, hogy oda meg is érkezik. A Honda Jazzt vezető anyuka mindent megtett a kisbabája biztonságáért és nem is történt baja a kicsinek. Sok szülő azonban nem tartja fontosnak becsatolni a gyerekek biztonsági övét rövid út esetén, vagy nem rögzíti a bébihordót, ami vészfékezéskor lerepül az ülésről. Magyarországon évente 5-6 ezer gyermek sérül meg közlekedési balesetben, és kb. 200-an halnak meg, de az utóbbi adatban már mindenféle baleset benne van (így pl. a magasból leesés is).

A férfi felcsapódott a szélvédőre
A férfi felcsapódott a szélvédőre
Tánczos Mihály

Egy másik balesetben az autós hibázott

Történt egy másik kerékpáros baleset is Szombathelyen, ahol az autós hibázott és a biciklis súlyosan sérült. Kedden délután egy helyi lakos forgalommal szemben, szabálytalanul közlekedett személygépkocsijával Szombathelyen az egyirányú Karinthy utcában, és elütött az egyik kereszteződésben egy ott szabályosan közlekedő kerékpárost, aki az ütközés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Rendőrségi közlemény a gyermekülés használatáról

A jelenleg hatályban lévő jogszabály szerint a gépkocsiban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket – a testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. A gépkocsi első üléséhez gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető fel - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban – ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel. A gyermeket nem kell rögzíteni, ha a gépkocsi gyári kialakítása alapján a rendszer beszerelése nem alkalmas, azaz nincs beépítve a biztonsági öv, azonban ezen járművekben három év alatti kisgyermek nem szállítható. Ilyen gépkocsikban arra is oda kell figyelni (pl. egyes típusú Lada, Trabant, Wartburg stb) , hogy 150 cm-nél kisebb és a 3. életévét már betöltött gyermek az első ülésen nem szállítható.

Egy hetes csecsemő az autóban, biztonságosan bekötve
Egy hetes csecsemő az autóban, biztonságosan bekötve
Tánczos Mihály

A szabálysértés észlelésekor az intézkedő rendőr helyszíni bírságolhat (3-20.000 Ft értékben), illetve szabálysértési feljelentést kezdeményezhet, mely büntetési tétele 3-30.000 Ft-ig terjedhet. Mindkét esetben automatikusan két db közlekedési előéleti pont rendelődik a gépkocsivezető részére.

A gyermekbiztonsági rendszerek lehetnek egyébként integráltak, melyek korszerűek, mint pl. a biztonsági gyermekülések, illetve nem integráltak, azaz hagyományosak, mint az ülés magasítók, univerzális ülések, energia elnyelő párnák, övterelők stb. Ezen berendezések között nem csak árban, de hatásfokilag is nagy különbségek lehetnek.

Azt javasoljuk, hogy a gyermek részére olyan biztonsági gyermekülést vásároljanak, mely bevarrt címkéjén látható az „E” jelzés, azaz megfelel az európai szabványnak, valamint a gyermeket körülöleli, hogy védje a hátát, végtagjait és a fejét is. Ha elmúlt egy éves a gyermek, akár ő maga is kiválaszthatja a neki tetsző ülést, hogy jól érezze magát benne, valamint a gépkocsiba is próbáljuk bele, ne otthon bosszankodjunk, ha a méret nem megfelelő. Nagyobb gyermeknél arra figyeljünk, hogy a biztonsági öv ne a nyakánál, hanem a mellkasa előtt vezetődjön el.

Gondoljon arra, hogy a biztonsági gyermekülés használata életet menthet!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló