Két évtizede nem sikerül felfesteni egy zebrát Vasszécsenyben, most megoldották okosba'

Figyelemfelkeltő fricska.

Sajátos megoldással rukkolt elő Vasszécseny egy kétévtizedes probléma ideiglenes megoldására: a forgalmas 87-es főúton, az iskola mellett úgy van zebra, hogy nincs kijelölt gyalogátkelőhely – szúrta ki kollégánk, aki egy fotót is megosztott a különleges zebráról.

112Press

És hogy pontosan miről is van szó?

Nos, arról a vasszécsenyi gyalogátkelőhelynek a kálváriájáról, amibe még 2021 februárjában avatta be Vasszécseny két évtizede küzd azért, hogy felfesthessen egy zebrát az aszfaltra 2021. February 07. 07:20 a Nyugat.hu-t az egyik helyi önkormányzati képviselő, Oláh Miklós, aki egyben az Ambrózy-Migazzi István Általános Iskola Szülői Munkaközösségének elnöke is.

Mint mondta, már régóta probléma, hogy hogyan tudnak biztonságosan átkelni az úton a gyerekek az általános iskolánál, zebra ugyanis nincs, a forgalom pedig egyre csak nő. A szülői munkaközösség így el is kezdett aláírást gyűjteni és benyújtottak egy kérelmet a közútkezelőhöz, amit elmondása szerint az önkormányzat korábban „leküzdhetetlen akadályként” kezelt, pedig végül elfogadta a kérelmet a cég.

„A hurrá hangulat hamarosan alább hagyott, mikor a tervező egy előzetes kalkulációban 5 millió forintot számolt ki, majd a testületi ülésen az amúgy évi 400 milliós költségvetésű Vasszécseny testülete nem támogatta a létesítést. 'Majd ha lesz pályázat rá, akkor' címmel csupán a tervezőt bízta meg, és az ő költségeit fizette ki” – írta Oláh Miklós.

Az iskola parkolója, itt szeretnének egy gyalogátkelőhelyet kialakítani.
Google maps

Mi pedig megkerestük Vasszécseny polgármesterét, Zsolnai Zoltánt is, aki azt mondta, ennél bonyolultabb a zebra ügye: már közel két évtizede napirenden van a kialakítása, az önkormányzat többször adott be kérelmet a Közlekedési hatósághoz és a Magyar Közúthoz is, mindhiába.

Egészen 2020 nyaráig, amíg le nem váltották a Magyar Közút vezetőjét, folyamatosan azzal jött a cég, hogy azon a szakaszon nincs meg a jogszabályban előírt minimum 100 fő/óra átkelő gyalogos forgalom ahhoz, hogy gyalogátkelőt alakítsanak ki.

A polgármester azt mondta, ha néhány évvel ezelőtt meglett volna a hozzájárulás, akkor talán még a megvalósítás költsége sem jelentett volna problémát.

Azóta viszont volt egy pandémia, kitört egy háború és az önkormányzatok is anyagi gondokkal küzdenek, így gyanítjuk, továbbra is érvényes a polgármester tavalyi nyilatkozata, miszerint „nem költhet az önkormányzat felelőtlenül milliókat egy zebrára.”

A megbízott tervező ugyanis előzetesen 5 millió forintra becsülte a gyalogátkelőhely kialakítását.

2016-ban telepítettek VÉDA-kaput a problémás útszakaszra.
Google maps

Időközben azért próbálták így-úgy orvosolni a problémát, ha már zebrát nem festhettek fel. 2016-ban telepítettek oda egy állandó traffipaxot, másnéven VÉDA-kaput és kerültek ki sebességkorlátozó, illetve gyerekekre figyelmeztető táblák is, melyek Zsolnai elmondása szerint „jelentősen segítik a közlekedési szabályok betartatását és a biztonságosabb átkelést.”

Na meg most már ott van a zebra is – figyelemfelkeltő fricskaként.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet