Ketten lakástűzben, egy ember szénmonoxid mérgezésben halt meg az idén

2024 első félévében 61 lakóépület gyulladt ki, 13-al kevesebb, mint 2023 első hat hónapjában - közölte a katasztrófavédelem.

Az első félévben kigyulladt lakóépületekben két ember vesztette életét, kettővel többen, mint a tavalyi év első félévében. Ezekben a tüzekben ketten sérültek meg, néggyel kevesebben, mint tavaly ilyenkor - írja közleményében a katasztrófavédelem.

Öt lakás vált lakhatatlanná

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 17 órára és 137 tűzoltójárműre volt szükség. Öt otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, 18 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie.

A leghosszabb beavatkozás január 17-én volt Kemenesmagasiban, ahol egy családi ház födémszerkezete égett a Csallóközben. A pápai hivatásos és a celldömölki önkormányzati tűzoltók a födémet megbontották és a tüzet eloltották. Az ingatlanban 3 személy lakott, ők rokonoknál lettek elszállásolva.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 5 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. Két otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb tűz a kéményben és a konyhában (16 százalék), illetve pincében (8 százalék) keletkezett.

Füstérzékelőre szükség van

A 61 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 47-szer riasztották a tűzoltókat, 32-vel többször, mint egy évvel korábban. 2 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 1 emberen már nem lehetett segíteni. Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás.

Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló