Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Véget ért az SZFE élőláncos demonstrációja

Itt a Magna Charta Universitatum teljes szövege is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bejelentették a demonstráció végét hivatalosan, de többen „nem megyünk haza! nem megyünk haza!” skandálásba kezdtek a téren.


A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Megérkezett az SZFE diákjai által írt Charta Universitatis a Kossuth térre, ezt követően az egyik hallgató felolvasta a dokumentum által említett alapelveket, amelyek biztosítását az egyetem is követeli a kormánytól, cserébe hajlandóak lennének a minisztériummal párbeszédet folytatni az alapítványi modellre váltásról.-írja a Mérce .

A beszédből kiderült, hogy a Magna Charta Universitas ünnepélyesen kihirdeti azokat az alapjogokat, amelyek az egyetem függetlenségét hivatottak fenntartani.

„Az egyetemi autonómia évszázadok óta megkérdőjelezhetetlenül fontos és nélkülözhetetlen egyetemes érték, ami az európai kultúrában gyökerezik, és mint ilyen, a magyar jogállamiság és a demokratikus értékrendszer szerves részét képezi” – hangzott el.

Hangsúlyozták, a dokumentumba foglaltakkal eredetileg összhangban áll a magyarországi alaptörvény is, amelynek a szabadság és felelősség címet viselő része tartalmazza, hogy az ország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás függetlenségét, és a tanítás szabadságát is.

A Charta
merce.hu

Megérkezett a Parlamenthez az SZFE-s diákok chartája. A tüntetők a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől élőláncot alkotva kézről kézre juttatták el a papírtekercset a Parlamentig. A tüntetők u-alakban álltak fel egymás mellett a Kossuth téren, így adják körbe a chartát, amit terv szerint a Parlament falára tűznek majd ki.


Az egész Kossuth teret megtöltötték az SZFE-s tüntetők, de még sokan vannak a városban élőláncban. A tüntetők énekelve várják, hogy a Parlamenthez érjen a Színmű saját chartája. - írja az szmo.hu Rengetegen csatlakoztak a hallgatókhoz: gumikesztyűben, maszkban állnak az utcákon egymás kezét, vagy a színművészeti diákok tiltakozásának szimbólumává vált piros-fehér szalagot szorongatva.

SZFE tüntetés
szmo.hu

Valamivel 18 óra előtt megérkezett a Parlament elé, a Kossuth térre a Színház- és Filmművészeti Egyetem chartája, amit egy élőlánc segítségével juttattak el az országházhoz az intézmény hallgatói és a velük szimpatizáló tüntetők. - tudósít a 444.hu .

A nagy meleg és a járványhelyzet ellenére nagyon sokan vettek részt az SZFE mellett szerveződött vasárnapi demonstráción. Előzetes számítások szerint ötezer emberre volt szükség ahhoz, hogy az egyetemi charta - az eltervezett, több helyen kanyargó útvonalon - eljusson a Szentkirályi utcától a Kossuth térig, de ennél sokkal több ember vett részt a demonstráción.

Ezt onnan is lehetett érzékelni, hogy több szakaszon duplán állt az egymásba kapaszkodó embersor, mert egyszerűen nem volt hely mindenkinek a láncban. A parlament előtti utolsó néhány száz méteren a szervezőknek már lassítaniuk kellett a tömegeket, mert a Kossuth tér előtti terület már túlzsúfolódott. 

 

Egyre tömöttebben állnak az emberek az SZFÉ-től húzódó élőlánc végpontján, a Kossuth téren. A több kilométeres lánc több pontján színészek és zenészek adnak elő kisebb performanszokat, sok helyen pedig annyian vannak, hogy duplázni kellett a sorokat.

A Kossuth téren lassan átadják az egyetemisták Magna Chartáját, amelynek egy példányát kézről-kézre adják a demonstrálók. A legfiatalabb SZFÉ-s fogja kitűzni a tervek szerint az egyik oroszlánra a Parlament díszkapujánál.

Rendőrséget egyelőre nem látni nagy számban a téren, az emberek teljesen békések. Egy kórus az elmúlt napokból megismert indulót énekelte („Sej a titkos egyetem…”), valamint népszerűbb népdalokat. - írja a Mérce .

SZFE tüntetés
Facebook


Több egyetemet is érintve, több ezer fős élőláncot alkotnak tüntetők Budapesten a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a parlament között. A demonstrálók ezzel állnak ki az SZFE mellett, ami a hallgatók és tanárok szerint teljesen elvesztette az autonómiáját Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnöknek való kinevezése óta.

A Vas utca nagyjából megtelt az SZFE épülete előtt, ahol vastapssal fogadták az egyetem balkonjára kiálló hallgatókat és tanárokat. Beszédek nem voltak, a tüntetők nem sokkal 3 óra után elkezdték megformálni az élőláncot. Az élőláncot alkotók nem fognak kezet egymással, a lánc folytonosságát az egyetem barikádjához is használt piros-fehér szalagokkal biztosítják.

Itt nézhetik a Mérce élő Facebook közvetítését:

A folyamatosan épülő és fejlődő élőlánc negyed 4 körül elérte az ELTE BTK Múzeum körúti kampuszát, majd haladt tovább a Szabó Ervin Könyvtár központi épülete felé, fél 4-kor pedig elért a Kálvin térre. - tudósít a 24.hu .

SZFE tüntetés
444.hu

A 444.hu információi szerint az egyetem épülete előtt Upor László rektorhelyettes vázolta fel a helyzetet, méltatta a diákok kiállását, és megköszönte a kiállást az intézmény mellett mindenkinek. Egyúttal bejelentette, hogy a tanév rendjét megváltoztatja, a beiratkozás határidejét szeptember 13-ig meghosszabbítja, a tanítás kezdeti időpontját pedig egy héttel eltolja. A bejelentését vastapssal fogadta az SZFE előtt összeverődött több száz fős tömeg.

A diákok ugyanitt azt jelentették be, hogy fenntartják a tiltakozásukat mindaddig, amíg a kuratórium és Vidnyánszky Attila nem mondanak le. „Amíg nem teljesülnek a követelések a tanév nem indulhat el” - hangzott el a hallgatói önkormányzat képviselőitől, akik bejelentették azt is, hogy hétfőn a tanévnyitó helyett egyetemi fórumot tartanak.

 

Hamarosan kezdődik az élőláncos demonstráció a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a parlament épülete között. A demonstráció szervezői több egyetem érintésével stafétaláncot terveznek alkotni a parlamentig, ahova kézről kézre eljuttatják a Színművészeti Egyetem saját chartáját. A Magna Charta Universitatum pontosan azokat az alapelveket fekteti le, amelyek alapján mi el tudjuk képzelni az együttműködést.

Az eseményeket követjük,, azokról folyamatosan frissülve beszámolunk. Addig is, ismerjék meg a charta szövegét, amelyet magukkal visznek a tüntetők a parlamenthez:

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem közössége az Universitas évezredes eszméjéhez, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatához (1948), a Magna Charta Universitatumhoz (1988) és a 155 éves SZFE hagyományaihoz híven, ünnepélyesen kihirdeti azokat az alapelveket, amelyek jelenleg és a jövőben az egyetem küldetését fenntartani hivatottak.  

Az egyetemi autonómia évszázadok óta megkérdőjelezhetetlenül fontos és nélkülözhetetlen egyetemes érték, amely az európai kultúrában gyökerezik; és mint ilyen, a magyar jogállamiság és demokratikus értékrendszer szerves részét képezi. Az „európai egyetem” alighanem a nyugati világ egyik leghosszabb folyamatos történettel rendelkező társadalmi alapintézménye.  

A felsőoktatás hagyományos, lassan évezredes autonómiája elengedhetetlen feltétele a tevékeny, produktív oktató- és kutatómunkának. A felsőoktatási autonómiával összefüggésben az európai egyetemek autonómiáját rögzítő kiáltvány, a Magna Charta Universitatum az egyetemek politikai és gazdasági hatalomtól való elkülönülését hangsúlyozza, és az egyetemek erkölcsi, szellemi függetlenségét emeli ki: ezt a fajta függetlenséget jóval lényegesebbnek tartja a gazdasági autonómiánál. 

Ezt a jogot bontja ki a hazai felsőoktatás eddigi szabályozása során is alapul vett Magna Charta Universitatum négy alapelve. Ezek rögzítik, hogy az egyetem autonóm intézmény, és ahhoz, hogy teljesíthesse feladatát, a kultúra értékeinek létrehozását és átadását, minden politikai, gazdasági és ideológiai hatalommal szemben függetlennek kell lennie. Mindezeken felül az egyetem működése során nélkülözhetetlen a kutatás, az oktatás, a képzés szabadsága, amelynek tiszteletben tartását az államhatalomnak és az egyetemeknek saját illetékességi körükön belül biztosítaniuk kell.  Ezen elvekkel összhangban áll hatályos Alaptörvényünk, amely a Szabadság és felelősség címet viselő részében deklarálja, miszerint Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát, továbbá – a lehető legmagasabb szintű tudás megszerzése érdekében – a tanulás, valamint törvényben meghatározott keretek között a tanítás szabadságát. A felsőoktatási intézmények a kutatás és a tanítás tartalmát, módszereit illetően önállóak, szervezeti rendjüket törvény szabályozza. 

Az SZFE autonóm intézmény, amely oktatással, művészeti tevékenységgel és tudományos kutatással hozza létre és adja át a kultúra értékeit. Az egyetem oktatási, művészeti és kutatási tevékenysége elválaszthatatlan egymástól. Az újraértelmezett tradíciókra építve és a társadalmi folyamatokra is figyelve követnie kell a diszciplínák változásait. Erkölcsi és szellemi értelemben függetlennek kell lennie minden politikai és gazdasági befolyástól. Az oktatás, a művészet és a kutatás szabadsága az SZFE működésének alapelve; ezt a mindenkori fenntartónak és az egyetemi közösségnek tiszteletben kell tartania.

A türelmetlenséget elutasító, a párbeszédre mindig kész egyetem a tanárok és diákok együttműködésének kivételezett helye. A tanároké, akik képesek ismereteik átadására és rendelkeznek mindazon eszközökkel, amelyek tudásuk továbbfejlesztéséhez szükségesek; a diákoké, akik jogosultak, alkalmasak és készek ismereteik gyarapítására.  

Az SZFE európai és magyar egyetemként a humanista hagyományok letéteményese, folyamatosan törekszik az egyetemes ismeretek  gyarapítására és megosztására, küldetésének teljesítése érdekében nem vesz tudomást földrajzi vagy politikai határokról, és hangsúlyozza a kultúrák kölcsönös ismeretének és kölcsönhatásának parancsoló szükségességét. 

Az egyetemi közösség minden tagjának elemi joga, hogy hozzájusson azokhoz az eszközökhöz és lehetőségekhez, amelyek révén megőrizhető a az oktatás, a művészet és a kutatás szabadsága. 

A tanárok kiválasztásánál, valamint jogaik és kötelezettségeik meghatározásánál annak az elvnek kell teljesülnie, hogy a művészeti tevékenység és a tudományos kutatás elválaszthatatlan az oktatástól.  

Az egyetemnek biztosítania kell a hallgatók szabadságát és azokat a feltételeket, amelyek között tanulmányaikat eredményesen folytathatják, az egyetemes emberi értékeket elsajátíthatják, esküjükhöz híven, a magyar kultúra felvirágoztatásának szolgálatában. 

Az egyetemi közösség kötelezi magát, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a mindenkori fenntartó (valamint a nemzeti és a nemzetek feletti, illetékes szervezetek és intézmények) az SZFE működésének feltételeit a fentebb kihirdetett alapelvek és eszközök tiszteletben tartásával alakítsa ki és biztosítsa.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés