Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kézilabdacsarnok épül a Haladás-pálya mellett?

Plusz egy műfüves fedett focipálya, öltözők, kiszolgáló helyiségek. Mindez 3,5 milliárdból, és pályázati pénzből.

Nagyratörő tervei vannak a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft.-nek. Új pályákat, kiszolgáló épületeket akarnak építeni a Haladás-pálya területén, összesen 3,5 milliárd forintból. Ezt azonban nem egyszerre, hanem fokozatosan, és ha jól értjük a csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztést, a kézilabdacsarnokkal kezdenének.

Vállalkozások adójából épülne

Ehhez pénzt nem kérnek az önkormányzattól, pályázatot akarnak beadni a látványsport támogatásáról szóló alaphoz. Ez az a lehetőség, amit 2011-ben indított be a kormány, lényege, hogy a vállalkozások társasági adójuk és osztalékadójuk jó részét ebbe az alapba fizethetik be, és erre a pénzre pályázhatnak a sportegyesületek, nonprofit sportvállalkozások.

A közgyűlés elé azért kerül a terv, mert a Haladás-pályának az önkormányzat a tulajdonosa, mióta az ingatlant megkapta a MÁV-tól. A tulajdonosnak meg hozzá kell járulnia az építkezéshez, amivel valószínűleg nem lesz gond, hiszen a tulajdonjog ingyenes átadásának egyik feltétele volt, hogy az ingatlant legalább 15 évig sportcélra használják.

A Sportközpont azzal indokolja az elképzelést, hogy a szakosztályok épületigényeit már nem lehet kielégíteni, fejlődik a kézilabda, a foci, a futsal is. A régi épületek felújítása nem célszerű, mert azokat ki kellene bővíteni, és nem lenne hely új parkolóknak, ráadásul a beépítettség miatt nehéz lenne feltárni a területet.

Mi szem-szájnak ingere

Ha viszont új épületeket építenek, akkor ez a gond fel sem merül, a több ütemből álló építkezés miatt a sportolás zavartalanul folyhatna a munka közben. Egy nagy épületben helyeznének el mindent, kivéve egy ötezer négyzetméteres fedett, műfüves focipályát, ez külön épületben lenne.

A munkát három szakaszra bontanák, a terveket nézzük ezek alapján. Elsőként a 4350 négyzetméteres kézilabdacsarnok épülne meg, ez lenne a kézilabdások, a futsalosok otthona, és lenne benne egy Haladás emlékhely és egy bolt is. Ez az épület bruttó 1 milliárd 381 millió forintba kerülne.

A második szakaszban a birkózók, tornászok, súlyemelők, sakkozók, labdarúgók öltözői plusz irodái készülnének el, összesen 3750 négyzetméteren, ennek az ára bruttó 1 milliárd 190 millió. A harmadik ütemben pedig a már említett fedett műfüves pálya épülne meg, kereken egymilliárdért.

Az anyag azért kerül ilyen hirtelen a közgyűlés elé, mert a pályázatot április 30-ig be kell adni. Aztán csak várni kell.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra