Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ki huppanjon bele a köztársasági elnöki székbe?

Schmitt Pál leköszönésével további izgalmaknak nézünk elébe: mindenekelőtt annak az öles kérdőjelnek, ami a leendő köztársasági elnök személyét övezi. Ki lesz az? Vagy még inkább: ki legyen? Szavazzanak!

Tegyük fel, hogy nem parlamentáris demokrácia van. Tegyük fel, hogy beköszöntött Magyarországon a direkt demokrácia , és mindenki beleszólhat, hogy ki kövesse a csúfosan megbukott Schmitt Pált a Sándor-palotában. Ahhoz, hogy játsszunk egy ilyet, először röviden bemutatunk egy-egy, a médiában lehetséges utódként felmerült embert, pár ötletet mi is bedobunk, hogy végül cikkünk végén Önök döntsék el, ki legyen a fékek és ellensúlyok embere. A jövőben és a képzeletünkben. Játék indul - íme a jelöltek!


1. Kövér László, a keménykötésű

Az már tudható: a kormány nyíltan vallja, hogy szerintük semmi akadálya, hogy akár a Fidesz soraiból kerüljön ki a következő köztársasági elnök - az egyik esélyesnek pedig többen minden idők legmenőbb politikusi bajuszának tulajdonosát, Kövér László jelenlegi házelnököt tartják. Hogy az ő neve is felmerült, az nem csak azért érdekes, mert majdnem kerek tíz éve keveredett botrányba a békéscsabai "köteles beszédével", de azért is, mert akkor nem először, és nem is utoljára kapta el a hév, ami szava járását illeti: Schmitt lemondását követően olyat szólt ki az ellenzéknek házelnöki székéből, hogy

az önmagában méltatlan, hogy a tőlem balra ülő képviselők itt lehetnek a parlamentben.

Kövér tehát keménykötésű, de lehet, hogy hamarosan őt iktatják be a megüresedett posztra.

Kövér egy Lombard-Haladás meccsen, 2010-ben
Tóth Ákos

2. Áder János, aki Brüsszelből térne haza

Belsős infók szerint az államfő a Fidesz alapító atyái közül kerülhet ki, ezért befutóként emlegetik a kisebbik bajusz tulajdonosát, Áder Jánost is. A csornai származású politikus volt már frakcióvezető, a párt alelnöke és házelnök is, 2009 óta viszont már nem hajózik hazai vizeken, azóta képviselő az Európai Parlamentben. Ez a kiszorulás azért is lehetett, mert korábban akadtak nézeteltérései Orbán Viktorral, de az Index egyik forrása szerint "nem lenne példa nélküli, hogy Orbán újra elővegyen egy ejtett politikustársat, és minden korábbinál magasabb posztra helyezze."

Áder János, szintén Szombathelyen
Mészáros Zsolt

3. Pálinkás József, az atomok jóbarátja

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke egészen jól illeszkedhet az eddigi köztársasági elnökök sorába. Volt ugyanis politikai pályafutása: 1991-ben a Magyar Demokrata Fórumban kezdte, hét évvel később a Fidesz narancssárgáját öltötte magára, ugyanebben az évben már az Oktatási Minisztérium politikai államtitkárává nevezték ki, és Pokorni lemondását követően egy évig annak első embere is volt. Mindezzel együtt azonban nem csak közéleti kvalitásai miatt figyelhetünk fel rá: a kísérleti atom- és molekulafizika professzora , amely minőségben nemzetközi szinten ismert és elismert. Tehát nem csupán pártpolitikus, főleg, hogy erről a szerepkörről az MTA miatt le is mondott.

Fotó: Hegedüs Róbert / Magyar Hírlap
Hegedüs Róbert

4. Vizi E. Szilveszter, aki nemrég Széchenyi-díjat vett át Schmitt Páltól

Bizony, ezért valahol pikáns lenne, ha ő vehetné át a stafétát a Sándor-palotában, de nem lehetetlen - az ő neve is felmerült ugyanis. Pálinkáshoz hasonlóan ő is tudományterületének neves ismerője, konkrétan annak, ami a központi és perifériás idegrendszer ingerület-átvitelének fiziológiai szabályozását és gyógyszeres befolyásolhatóságát vizsgálja (de erről bővebben itt ). Ráadásul konzervatív és az MTA előző elnöke. Az biztos, hogy a Schmitt-bukta után vele a Fidesz kiegyenlíthetné tartozását a tudományos élet felé.

Fotó: MTI
MTI

5. Martonyi János jelenlegi külügyminiszter

A második Orbán-kormány külügyminisztere is "summa cum laude" minősítéssel lett az állam- és jogtudományok doktora. Egyébként az elmúlt negyven évben vállalati jogtanácsosból lett kereskedelmi titkárból lett oktatóból lett egyetemi docensből lett tanszékvezetőből lett egyetemi tanárból lett ügyvédből lett politikus, 1984-ben a Külkereskedelmi, illetve Kereskedelmi Minisztériumban kezdte osztályvezetőként, majd lett kormánybiztos, államtitkár, külügyminiszter pedig 1998 és 2002 között, illetve most, 2010-től. Egyetlen nyomós érv szól ellene: ha őt választanák elnöknek, akkor kell keresni új külügyminisztert is.

Fotó: kormány.hu
kormany.hu

6. Sólyom László, aki visszatérhetne

A rezzenéstelen arcú jogtudós köztársasági elnöklése mindig emlékezetes marad, hiszen nagyon karakteresen végezte munkáját, alkotmánybírói múltjából szépen hozta a jogvédelmező hozzáállást: ha valami zavart érzett az Erőben, akkor simán visszadobta a törvényeket - ráadásul nem csak a Gyurcsány-kormánynak, hanem Orbánéknak is . Hiába jobboldali kötődése, ő eléggé önjáró elnök lenne, aki nem ír mindent alá, amit elé tesznek, ezért neve most szóba sem kerül - olvasóink azonban még voksolhatnak rá, az alkotmányos és szabadságjogok hardcore őrzőjére.

Fotó: aszabadsag.hu
aszabadsag.hu

7. Mogács Dániel, a Kétfarkú Kutya Párt elszánt politikusa

A Dumaszínház tagja és humorista, de igazán azzal az interjúval vonult be a köztudatba, amit az ATV-n adott Kálmán Olgának - és ami bármennyiszer újranézve is rendkívül szórakoztató. Ebben mint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt hetedik kerületi polgármesterjelöltje ült be a válaszadói székbe, és alighanem mindenkit meggyőzött afelől, hogy nála jobb potenciális politikus nem akad ma az országban:


8. Pityinger Dopeman László, alternatív köztársasági elnök

Magyarország Rémálmát egyszerűen nem hagyhatjuk ki a leosztásból, ha már egyszer megválasztották amolyan tréfás alternatívának - még ha ezzel a Milla nem is kapott túl jó kritikákat. Dopeman mindenesetre nagyon örömteli módon lubickol ebben a szerepben, amint arról Facebook-oldala is tanúskodik - hogy milyen államfő lenne, azt inkább nem próbáljuk megtippelni.

Nyugat.hu

Most Önökön a sor: a felsoroltak közül ki lenne az ideális elnök? Szavazzanak most - ha meg nem tetszik a lista, tegyék meg tétjeiket hozzászólás formájában, a cikk alatt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra