Ki lesz a legjobb? Újra jön a Vasi Vasember

A versenyzők szombaton 11-kor indulnak, több kategóriában. Egy biztos, senkinek sem lesz könnyű dolga a távok teljesítésekor.

Idén 38. alkalommal kerül megrendezésre a Vasi Vasember triatlonverseny, ahol a versenyzők úszásban, kerékpározásban, illetve futásban mérik össze tudásukat. A szombaton, vagyis július 9-én 11 órakor induló verseny részleteit ma délelőtt sajtótájékoztató kertében árultak el a szervezők.

A verseny kapcsán Nemény András polgármester kiemelte, az verseny egy igazi érték Szombathelynek, ami egy olyan kezdeményeznek számít, amit érdemes támogatni. Elmondta továbbá, hogy a támogatásban nagy szerepe van a profi szervezésnek, amit évek óta a Pannonsport biztosít.

Nagy Jácint

Az idei verseny több szempontból is különleges lesz. Az egyiik újítás, hogy a verseny elindításában a városi elöljáró mellett idén dr. Varjú Gábor is részt vesz.

Az állatorvos elmondta, egészen fiatal korától kezdve csodálta a triatlonosokat, akik pont az utcájuk előtt haladtak el, éppen ezért is volt nagy öröm számára, amikor 2002-ben egyéni felkészüléssel, 32 évesen vágott neki először a Vasi Vasembernek, 2014 óta pedig minden éven részt vett a három sportágat felölelő versenyen, ahol mindig egyre jobb erdeményt ért el. Sajnos a balesete közbeszólt az idei indulásának, de tervezi, hogy parasportolóként hamarosan újra elindul.

Nyugat.hu

Két veterán versenyző, Garami Árpád és Kapolcsi Imre is jelen volt a sajtótájékoztatón, akik minden eddigi versenyen jelen voltak. Mindketten már bejárták a pályát, így majd később tanácsokkal tudják ellátni az új versenyzőket.

Garami Árpád továbbá kiemelte: az út jó minőségű, sokan a természeti adottságok miatt is jönnek, a kerékpártáv pedig idén sokkal biztonságosabb lesz, viszont hiányozni fog a közönség jelenléte, akik drukkoltak a versenyzőknek (idén a bucsu felé vezető Nyestei úton haladnak végig a kerékpárosok).

Nagy Jácint

Emlékeztetett: az első, 1984-es versenyen még nem voltak kikötések és rendszer, viszont ahogyan telt-múlt az idő, kialakultak a szabályok, ami aztán egyre nagyobb és nagyobb lett. Kötelességének érzi továbbá, hogy azt a tudást, amit eddig szereztek, mint veterán versenyzők, továbbadják, hogy ne csak a 38., hanem a 138. Vasi Vasember is megrendezésre kerülhessen.

Nyugat.hu

Kapolcsi Imre elmondta, a táv nem lesz könnyű senki számára sem, de nem teljesíthetetlen, mondván, a versenyen indulók között mindenki egy igazi Vasember.

A szervező Pannon Sport részéről Kalmár Attila kiemelte: 1984-ben Lovasi András fejéből pattant ki az ötlet – a nagy népszerűségnek örvendő Szilveszter Kupával egyetemben – arról, hogy lehetne csinálni egy ilyen versenyt. Beszélt az anyagiakról is, mely kapcsán elmondta: reméli, hogy a 2000-ben előfordult állapot (amikor pénzhiány miatt nem tudták megrendezni a versenyt) nem fordul többet elő. A cég is jubilál idén a verseny kapcsán, ugyanis 2003 óta ez lesz a huszadik olyan verseny, amit ők rendeznek. A résztvevők mindössze 20%-a Vas megyei, így bátran kijelenthető, a verseny országos szintre nőtte ki magát, amiben nagy szerepe van a négy támogatónak, az önkormányzatnak, a szponzoroknak, illetve a Magyar Triatlon Szövetségnek.

Nagy Jácint

Ezután a verseny újításairól, fejlesztéseiről esett szó, amely kapcsán Lengyel Soós Hajnalka elmondta: három kategóriában indulnak majd a versenyek. Előbb a férfiak ugranak vízbe 11 órakor, őket 11:15-től a seniorok, 11:30-től pedig a nők, illetve a váltók indulnak el. Mindenki kap majd érmet, a váltók zöld, míg az egyéni versenyzők kék szalaggal. A férfiak és nők között abszolút kategóriában az első három leggyorsabb pénzjutalomban részesül, az első helyezett százezer, a második hetvenezer, a harmadik negyvenezer forintos díjban részesül.

Az egyéni pólók, amiket a versenyzők viselnek majd
Nyugat.hu

A megpróbáltatáson 430 versenyző indul, ebből 25 váltó, de aki lemaradt a jelentkezésről, a helyszínen 10-10 hely még kiadó lesz, így még lesz lehetőség elindulni a versenyen. Idén emellett további újdonság, hogy új, egyéni pólókat is készíttettek a szervezők, amiket a regisztrációkor kapnak majd meg a résztvevők, az első ilyet Varjú Gábor viselte.

Ezen felül megköszönték a szervezők a rendőrség, illetve a segítők munkáját, akik majd biztosítják a versenyzők biztonságát, illetve megfelelő folyadékpótlást.

Pillanatkép egy korábbi versenyről
Facebook

A Vasi Vasember verseny szombaton 11 órakor indul, emiatt több lezárásra is lehet számítani a városban, melyek már pénteken 23 órától indulnak.

Lázárások a rendezvény miatt

 • Július 8-án 23 órától július 10-én 18 óráig a Bartók Béla krt. Kenderesi és Árpád utcák közötti szakasza.
 • Július 9-én 11 órától 13 óráig a Bartók Béla krt. Jókai Mór utca – Nárai út – Nárai külső út (Király Sportcentrumig vezető szakasza). A Nárai felől érkezők a Temesvár utcán át tudnak bejutni Szombathelyre.
 • Ezen a szakaszon a forgalmi rend - július 10-én 11 és 13 óra között - a Kétrózsaközben megváltozik: a verseny ideje alatt a Kétrózsa közben kétirányban lehet közlekedni.

  A Jégpince és a Gagarin utak között rendőri irányítással átengedő pont lesz az autós forgalom részére.

  Az Erdei Iskola Batsányi Lajos utcák között rendőri irányítással átengedő pont lesz az autós forgalom részére.

 • Július 9-én 12:00 órától 15:50-ig a Nyestei út - Dolgozók útja, Liget utca – Kenderesi út.
 • A 8901-es számú út felől érkező gépjárműveket a séi körforgalomnál a 89-es számú főútra terelik.
 • A 89-es számú főút felől érkező gépjárművek elől a séi átkötő út a verseny ideje alatt lezárásra kerül.
 • A Muskátli út – Ernuszt Kelemen utak (körfogalom)között rendőri irányítással átengedő pont lesz az autós forgalom részére.
 • A Dugovits Titusz út – Faludi F. utak között rendőri irányítással átengedő pont lesz az autós forgalom részére.
 • Július 9-én 12 órától 15:30-ig az Árpád út – Liget út – Kenderesi út szakaszt.
 • A lezárással érintett területeken, a lezárás idején az autóbuszok nem közlekednek.

  A Mentőszolgálat, a Katasztrófavédelem és a Rendőrség járművei számára engedélyezett a közlekedés.

  A közlekedőknek a szervezők javasolják, hogy az útlezárásokról, illetve azok elkerüléséről tájékozódjanak a mobil telefonokon elérhető waze navigációs rendszeren keresztül. Az alkalmazásban rögzítették a korlátozásokat, így ezek egy alkalmazás segítségével könnyedén kikerülhetők lesznek.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  (X)