Kiderült, mikor lesz ítélet Karsai Dániel ügyében a strasbourgi bíróságon

Az életvégi döntés szabadságáért küzdő, gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász egy másik ítéletre is vár.

Június 13-án derül ki, hogy döntött a strasbourgi Emberi Jogok Egyetemes Bírósága (EJEB) a Karsai Dániel kontra magyar állam ügyben - írta a HVG.

Az életvégi döntés szabadságáért küzdő, gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász azt is közölte, szerdán egy újabb ítélet is kiderül, akkorra dönt ugyanis az Alkotmánybíróság az általa benyújtott népszavazási kérdésekről.

Az ügyvédnél 2022-ben diagnosztizálták a gyógyíthatatlan ALS betegséget, tavaly pedig bejelentette, hogy beperli a magyar államot, személyes és szakmai véleménye szerint ugyanis az életvégi döntések meghozatalának teljes tilalma alapvető emberi jogait sérti. Már akkor közölte: az ügyet arra szeretné használni, hogy a rendkívül nehéz és érthetően megosztó témában értelmes, a különböző álláspontokat maximálisan tiszteletben tartó párbeszédet indítson. A bíróság tavaly novemberben kezdte tárgyalni a beadványát.

Karsaiék még decemberben népszavazási kérdéseket nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB), amelyek megszavazásuk esetén azt garantálták volna, hogy az aktív eutanáziát választókat segítőket ne lehessen elítélni öngyilkosságban való segédkezés miatt. A testület azonban leszavazta a kezdeményezést, érvelése szerint ugyanis, ha a népszavazáson az igenek győznének, az sértené az Alaptörvényt.

Az alkotmányjogász bíróságon támadta az NVB döntését, majd miután azt a Kúria is elutasította, az Alkotmánybírósághoz fordult panasszal, az ő döntésük derül ki tehát szerdán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek