Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kiegyensúlyozott médiaviszonyokat, tiszta választást követel az ellenzék

Antidemokratikus és aggályos lépésnek tartják a Médiatanács elnökének lemondását, mert szerintük ezzel bebiztosítja magát a fideszes kétharmad még 9 évre.

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és egyben a Médiatanács elnökének, Karas Monikának lemondása és utódjának azonnali megválasztása antidemokratikus és aggályos lépés. Mint ismeretes, Karas kinevezése 2022 szeptemberében járna le, már a jövő tavaszi országgyűlési választás után, tehát a lépés egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az utódját” – írja közleményében az ellenzék.

A Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság ellenzéki tagjaiként így tiltakoznak ez ellen a felháborító lépés ellen, mely úgy gondolják, érdemben és negatívan befolyásolja a jövő áprilisi parlamenti választásokat, hiszen a hazai torz médiaviszonyokat minden mérvadó hazai és nemzetközi elemzés is a valóban fair választásokat megakadályozó tényezőként azonosított.

„Ezt egyébként az EBESZ nemzetközi megfigyelői már a 2018-as parlamenti választások esetében is megállapították, s azóta a helyzet tovább romlott” – írja közös közleményében Brenner Koloman (Jobbik), a bizottság ellenzéki alelnöke, valamint Gurmai Zita (MSZP), Keresztes László Lóránt (LMP) és Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd).

Emlékeztetnek, hogy 2019 decemberében egy antidemokratikus döntéssel, kizárólag fideszes delegáltakból állt fel a 9 évre megválasztott Médiatanács új testülete. Mindez annak ellenére, hogy az 5 ellenzéki frakció alapvetően az 5 fős Médiatanácsban 2 szakértőt kívánt delegálni, de még abban is sikerült megegyezniük, hogy ha csak 1 embert jelölhetnek, akkor ezt a személyt is közösen választják ki.

„Néhány hete pedig a Fidesz továbbra sem volt hajlandó az ellenzéki pártok jelöltjét megválasztani miután a sajnálatos módon elhunyt Hankiss Ágnes helyére kell új tagot választania a Médiatanácsba az Országgyűlésnek. Mivel látnivalóan az egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz nem hajlandó most sem ellenzéki tagot választani a Médiatanácsba, ezért a bizottság ellenzéki tagjai a továbbiakban nem vesznek részt a jelölési és megválasztási folyamatban, amelyet antidemokratikusnak és felháborítónak tartanak” – zárul a közlemény.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra