Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kikezdené a TASZ a bulinegyedben lezajlott júniusi razziákat

A kemény rendőri fellépés nagyon sokba kerül ahhoz képest, hogy mennyire eredménytelen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Júniusban nagyot parádézott a budapesti rendőrség Erzsébetvárosban, népszerűbb nevén a bulinegyedben.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A rendőrök három nap alatt 900 főt igazoltattak, 93 kereskedelmi egységet és 90 autót ellenőriztek.

A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) álláspontja szerint a nagyszabású rendőri akció legfeljebb arra volt jó, hogy nagyon sok pénzért pillanatképet készítsenek Erzsébetváros éjszakai életéről és kitegyék a rendőrség kirakatába.

"Újra és újra fizetünk ugyanazért a leckéért" – írja a társaság.

És mi a lecke?

Általánosságban az, hogy ne drogozz, mert fülön csíp a rendőrség.

A drogkereskedelem visszaszorítására tett hasonló kísérletek azért nem érnek jóformán egy huncut szippantást sem, mert minden elfogott dílerre jut három másik, aki épp most passzolta el élete első csomagját.

És mivel ezeken a razziákon sokszor a vak szerencse kíséri útjukon az egyenruhásokat, jóval gyakoribb, hogy az egyszerű fogyasztókat vegzálják.

Pistike, akinek annyi volt a bűne, hogy el akart szívni egy spanglit a haverokkal, megy az elterelőre, István, aki nagy tételben szórja az import árut, meg már rég tudomást szerzett az akcióról és meghúzta magát.

A TASZ szerint ez a fajta drogellenes intézkedés ráadásul elég alacsony hatásfokkal működik: a júniusi razzia során az igazoltatottak egy százalékánál találtak kábítószert, ami a bulinegyedhez képest kifejezetten nevetséges arány.

Magyarországon a kábítószer elleni küzdelemben már jóformán csak egy eszköz elfogadott, a fogyasztók és kisstílű terjesztők véletlenszerű elfogdosása és büntetése, a megelőzéssel és ártalomcsökkentéssel igazán senki sem törődik.

"Továbbra is a bizonyítékalapú drogpolitikai beavatkozásokat sürgetjük, amelynél az érdemi tevékenységek a fiatalok egészségét és biztonságát szolgálják, a rendőrségi akciók pedig nem a szórakozó fiatalok, hanem a terjesztők ellen irányulnak. Közérdekű adatigénylésekkel fogjuk kikérni, hogy az adófizetők számára mennyibe kerültek a bulinegyedre irányuló rendőrségi akciók" – írja a TASZ.

A teljes cikket itt olvashatják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés