Kilépnének a svéd demokraták a konzervatív EP-pártcsaládból a Fidesz belépése esetén

A Fidesznek meg kell változtatnia álláspontját Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatban.

A Politico pénteki hírlevele hosszan foglalkozott azzal, hogy az Európai Néppártból már régóta kikerült Fidesz az EP-választások után melyik pártcsaládnál találhat otthonra. Azt írták, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök minden bizonnyal az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójába ültetné le a fideszes képviselőket.

Ez az a pártcsalád, amit javarészt a Giorgia Meloni-féle Olasz Testvérek és a Morawiecki-féle Jog és Igazságosság (PiS) uralnak. A lehetséges belépésre egyébként maga Orbán Viktor miniszterelnök is utalt korábban az olasz sajtónak. Az új jövevénynek azonban nem mindenki örülne: a brüsszeli lapnak nemrég

Charlie Weimers, a Svéd Demokraták EP-képviselője meglebegtette, hogy képviselőik kiléphetnek a jobboldali ECR-csoportból, ha a Fidesz csatlakozik a pártcsaládhoz.

Azt mondta, fel kell mérniük lehetőségeiket és egyebek mellett elgondolkodni azon, hogy tudják-e biztosítani, hogy az ECR továbbra is atlantista és Putyin-kritikus frakció maradjon. Hozzátette, az északi országokban jelentős mértékben rontották a jobboldali Magyarországról kialakult képet az ukrajnai orosz invázió kezdete óta hozott döntések, beleértve azt is, hogy Magyarország volt hajlandó ratifikálni Svédország NATO-kérelmét.

Lehetséges, hogy Orbánék csatlakoznak, de pártjának mindenképpen meg kell változtatnia álláspontját Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatban – mondta Roberts Zīle lett EP-képviselő, az ECR egyik vezető alakja, a Parlament alelnöke.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek