„Nem is tudom elképzelni, hogy ha én elesek, valami fájjon” – Király Gábor a Nyugat podcastjében

"Nem is tudom elképzelni, hogyha én elesek, valami fájjon"

/

letöltés 75.10MB
Milyen érzés, hogy Dzsudzsák megdöntötte a válogatottsági csúcsát? Hogyan boldogul az üzleti életben? Miért kapott több milliárd forintos állami támogatást a Király Sportlétesítmény fejlesztésére? Miért éppen az újperinti kertek alá építette a sportcentrumát, és hogyan védekezik egy kapus a fizikai fájdalmak ellen?

Király Gábort, az egyik legnagyobb sikereket elért magyar labdarúgót, egyben Szombathely egyik legismertebb emberét Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu főszerkesztője kérdezte.

Néhány részlet a beszélgetésből, amelyet teljes egészében meg is nézhet a cikk végén lévő videónkban.

A mackónadrágról

Anno, amikor felvette, nem a külső volt a lényeg, hanem hogy komfortos legyen. Meg hogy hosszú, hogy meg tudja védeni a testét a rossz állapotban lévő magyar pályáktól.

Milyen autóval jár?

Visszafogott, nem pénzszóró. Akkor sem akart sportkocsival hazajönni, amikor a Herthában játszott. Jelenleg egy Mini Morrisa van (de szerintünk az is elég feltűnő látvány, hogy egy ekkora méretű férfi vezet egy ilyen kis autót).

Milyen a magyar foci?

Arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka, hogy más a Magyarországon belüli, és a nemzetközi megítélése a magyar focinak, Király azt mondta: minden ország másként gondolkodik, nem lehet összehasonlítani sem a ligákat, sem az embereket, sem a közeget, sem az életszínvonalat. Mindig, ahol élünk, ott kell teljesíteni, onnan kell kitörni. Változik a nemzetközi futball – a németeknél is van gond – változnak a generációk, az élet ritmusa, jönnek a digitális eszközök.

Magyarországon olyan intézmények vannak, ahol lehet jól focit oktatni, jó színvonalú pályákkal, eszközökkel. Viszont meg kell töltetni őket minőségi edzőkkel, játékosokkal.

Miért éppen Újperint?

Azt is megtudtuk, miért pont Szombathely szélen, Újperintben, a falusi kiskertek szomszédságában építette fel a nemzetközi fociiskolát. Édesapja, Király Ferenc – aki a Haladás középpályása volt – gyerekkorában azon a lekaszált réten focizott a barátaival, ahol most a Király Sportlétesítmény nagypályája áll.

A család egyébként is nagyon fontos számára, azt mondja, a neveltetése – például anyukája büfésként is dolgozott és ő is sokat segített mellette -, meg a feleségével most már 30 éve tartó együttléte sok mindenre megtanította.

Mennyire fáj a kapusnak a kapusság?

Hogyan kell elviselni a labda ütését, az esések okozta fájdalmat? Király már 5 évesen kapus volt, és onnantól kezdve minden ütés, minden esés természetes volt számára. „Nem is tudom elképzelni, hogyha én elesek, valami fájjon” - mondta. A szervezet, az idegrendszer, az egész bőr megedződik erre.

Azt a sok megpróbáltatást azonban, ami egy 25 éves profi sportpályafutás alatt éri az embert, szerinte sokan nem is tudják elképzelni.

Miért nem vállalt politikai szerepet?

Azt mondja, a szóbeszéd ellenére őt senki meg nem kérdezte, hogy akar-e polgármester-jelölt lenni Szombathelyen. Nem ért a politikához, csak a sporthoz és nem foglalkozik olyan dolgokkal, amik őt nem érintik.

A 4 milliárd 505 milliós állami támogatásról

Már 15 éve fejlesztették a Király Sportlétesítményt, amikor Orbán Viktor Szombathelyen járt. Addig nem is tudta, hogy van egy ilyen létesítmény. Megnézte, szimpatikus volt neki. Úgy gondolta, ha Szombathelyen van egy ilyen, támogatni szeretné.

Dzsudzsák Balázs csúcsdöntésről

A Facebook posztját, amiben gratulált Dzsudzsák Balázsnak, hogy megdöntötte az ő magyar válogatottsági csúcsát, előre elkészítette. A közzététel gombot pedig abban a pillanatban nyomta le, amikor elindult a labda a magyar-görög meccsen.

Elvekről

Úgy gondolja, a német profi mentalitás megmutatta, hogy siker és kudarc között nincs különbség, az csak egy pillanatnyi helyzet. Nekünk kell dolgozni, ha valamit el akarunk érni.

Nem a külföldet akarja hazahozni, mert azt egy az egyben nem lehet, de szeretné integrálni, amit ott látott és tanult.

Képzi magát, szeretne jó vezető lenni, aki tisztán kommunikál, egyértelműen mutatja az utat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Podcast