Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kirándulási tipp: Szerelem-szobor a váli szőlőskertben

Akár az M1-esen, akár a 8-as úton megyünk a főváros felé, kis kitérővel nagy élményben lehet részünk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lehet-e újat mondani a szerelemről, illetve egyáltalán: lehet-e olyant mondani a szerelemről, amely elkerüli a kliséket?

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Alexander Milov szobra sem annyira tartalmával, mintsem formájával vonta magára a figyelmet.

Az ukrán művész monumentális alkotása a 2015-ös amerikai Burning Man-fesztiválon lett világhírű , hogy aztán 2017-be Magyarországra, a Haraszty-birtokra érkezzen.

Szerelem-szobor, Vál
Józing Antal

Habár az mű érkezésével és felavatásával annak idején sokat foglalkozott a sajtó, azt kevesen tudják, hogy a szabadon látogatható, és mint ilyen, különleges kirándulási célpont is lehet.

Ráadásul ha valaki Nyugat-Dunántúlról halad a halad a főváros felé – akár Győrnek, akár Székesfehérvárnak – csak kis kitérőt kell tennie érte.

Mindenesetre időben szólunk, hogy a GPS-be ne a Haraszty-birtokot üsse be, mint mi tettük, mert az nem a szoborhoz kalauzol bennünket, hanem a borász jó pár kilométerrel odébb levő, etyeki pincészetéhez, ami szintén érdekes hely, csak éppen egyetlen árva szobor nincs ott. Legalábbis a helyiek nem tudtak róla.

Szerelem-szobor, Vál
Tavasszal és ősszel azért romantikusabb
Józing Antal

A mi Haraszty-birtokunk Válon van (talán a Vajda János-versből ismerős a falu neve), a főutcáról néhány 100 métert kell a dombra felautózni.

Elvileg egészen a szobor mellett létesített kavicsos parkolóig lehet menni, de amikor mi néhány nappal ezelőtt ott jártunk, elég nagy volt a sár a szőlőskertben, így az utolsó szakaszt már gyalog tettük meg.

Az alkotás a szőlők között van, pontosabban egy dombtetőn, és maga a pannon táj mint háttér teszi teljessé a művet.

Szerelem-szobor, Vál
Józing Antal

A téli kopárságban is különleges az elénk táruló látvány, de tavasszal vagy nyáron minden bizonnyal még jobban él.

A 10 méter magas, 16 méter széles szobor nehezen visszaadható a fotókon, így mindenképpen plusz élményt jelent a felkeresése.

A mű egymásnak háttal ülő, magába forduló, drótokból megformázott férfi- és nőalakot ábrázol, bennük két egymás felé forduló, kezüket a másik irányába nyújtó gyerek áll.

Akinek esetleg gondot okoz az értelmezés, annak egy kétnyelvű (magyar és angol) tábla segít: ezek szerint a drótok a férfi és a nő közötti konfliktust jelenítik meg, míg a gyerekek az ölelés, a másik iránti vágyat szimbolizálják.

Szerelem-szobor, Vál
Józing Antal

A gyerekeket éjszakára fehér fénnyel világítják meg, ami a tisztaságot, az ártalmatlanságot és a szerelmet jelenti, azt, hogy a szerelmesek a sötét órákban is egymás mellett vannak.

Akinek mindez nem elég, az évente egyszer „tavaszébresztő” eseményen tud itt részt venni. Ilyenkor hatalmas tüzet gyújtanak naplementekor a szobor tövében, miközben a gulyással és borral lehet kiegészíteni a műélvezetet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés