Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kisokos leendő és jelenlegi nyuszitartóknak a Szombathelyi Állatkórházból

Jön a húsvét, és ilyenkor bizony nagyon sok nyuszit visznek az állatkórházba, ugyanis a legtöbben nem tudják, hogy hogyan is kell nyuszit tartani. Ebben szeretnénk most segíteni.

Azt azért szögezzük le a legelején, hogy egyáltalán nem biztatunk senkit arra, hogy húsvétra nyuszit vegyen, hiszen nagy felelősséggel jár. De ha mégis úgy adódik, hogy valaki alaposan átgondolta a dolgot és hajlandó elköteleződni egy nyuszi mellett, a Szombathelyi Állatkórház nyulakra és kisrágcsálókra specializálódott orvosa most elmondja, mi mindennel jár a kis szőrmókok tartása.

Mi a teendő, ha lesz egy nyuszink?

Dr. Szima Réka első lépésként az oltást javasolja. 6 hetes kortól lehet oltani a nyuszikat, hiszen alapvetően 6-8 hetesen szokták leválasztani őket az anyjuktól. Ennél fiatalabb nyulat nem is szabad tartani, hacsak nem tenyésztő az ember. 3 betegségük van jelenleg, ami ellen tudunk védekezni. Ezek mind vírusos betegségek és nem tudjuk őket kezelni, ha elkapja a nyuszi, akkor nagy eséllyel belepusztul ebbe.

Az egyik a myxomatózis, ami gyakorlatilag a nyulak himlője, csak sokkal végzetesebb kimenetelű. A másik kettő vérzéses betegség (RHD1, RHD2), amit igazából ugyanaz a vírus okoz, de két külön típusról beszélünk, ugyanis ha az egyik ellen védve is van a nyuszi, a másik ellen nincs. Tehát mindkettő oltás szükséges.

Nagy Zoli

A másik fontos dolog az ivartalanítás, mindkét nem esetében szokták javasolni. A bakoknál azért, mert nagyon jellegzetes a vizeletük illata és mivel nagyrészt lakásban tartják őket, tudnak kellemetlenségeket okozni, hiszen jelölgetnek. Előfordulhat náluk heredaganat és gyakran panaszkodnak arra is gazdik, hogy bubulja a nyuszi a plüssöket, kutyát, a papucsot, a kisgyereket, és az ivartalanítással ezt is el lehet kerülni.

Nőstényeknél azért hasznos, mert érdekes módon ők elég agresszívek tudnak lenni és nagyon sok olyan betegségük is van, amit ivartalanítással el lehet kerülni. Ilyen például a petefészek- és a méhdaganat, ciszták vagy a méhvérzés, ami azt jelenti, hogy megpattan egy ér a méhfalban és ebben el is tudnak vérezni. Jó esetben kifolyik a vér a hüvelyen keresztül, így a gazdi látja is, hogy vérzik a nyuszi és tudunk lépni. Ilyenkor általában 6 órán belül meg kell műteni az állatot, el kell távolítani a petefészkét és a méhét, mert így van esély arra, hogy életben maradjon.

A következő az élősködők elleni védelem. Hiába nem szükséges a nyulaknál az olyan folytonos bolhák és kullancsok elleni védelem, mint a kutyáknál vagy a macskáknál, de az állatorvosi kontroll mindenképp fontos. Vannak ugyanis parazitáik, melyek ellen nem kell folyamatosan védekezni és nincs is semmi olyan szer, ami ajánlott lenne folytonos használatra, de a rendszeres vizsgálatok ajánlottak.

„A fülrühesség nagyon gyakori, én szélmalomharcnak érzem ezzel a küzdelmet, mert a hozzánk kerülő nyusziknak 70%-a fülrühes. Ez ellen kell védekezni, de általában én javaslok egy stratégiát, és nem otthon kell küzdenie vele a gazdinak. Körülbelül 3 alkalommal visszajönnek a nyuszival, 10-12 napos különbséggel, kap egy kezelést a nyuszi és ez általában meg szokta oldani a problémát” – árulta el Réka.

Hogyan viseljük gondját?

Alapvetően nem úgy kell rájuk gondolni, mint a kutyákra és macskákra, hiszen növényevők. Folyamatosan enniük kell ahhoz, hogy fenntartsák a normális életminőségüket, hogy fedezzék az energiaszükségletüket. Nem lehet őket úgy kezelni és hosszabb időre magára hagyni, mint a kutyákat, akiknek semmi bajuk nem lesz attól, ha egy napig nem esznek. Vannak, akik naponta egyszer etetik a kutyájukat, beáll erre az emésztőrendszerük és nincsen ezzel semmi baj. Viszont ha a nyuszi már fél napig nem eszik, az akár végzetes kimenetelű is lehet.

Széna és víz folyamatosan legyen előtte, tápot és különböző jutalomfalatokat is lehet neki adni. Nem szabad viszont húst és semmilyen állati eredetű dolgot, illetve szemesgabonát, olajos magvakat, kukoricát, borsót, babot, lencsét, burgonyát, bambuszrügyet és kenyeret sem adni neki. Pedig utóbbival nagyon sokan etetik a nyulaikat, mert úgy gondolják, hogy növényből van, de mivel élesztő is van bent, felpuffadnak tőle.

Garai Antal Atom

„Tiltólistán vannak az édességek is. Találkoztam már olyan gazdival, aki azt mondta, hogy az ő nyuszijának napi nasi a csokoládé, mert nagyon szeret. Nagyon sokan jönnek azzal is, hogy hasmenése van a nyuszinak és valahol azt olvasták, hogy ilyenkor joghurtot kell adni neki bélflórapótlásra. De nem szabad nekik ilyeneket adni” – meséli Réka.

Problémát okozhat az is, hogy sajnos nem mindig látjuk, ha nem eszik a nyuszi. Odateszi neki a gazdi a szénát, a tápot és a nyuszi azonnal ráveti magát, de nem eszi meg, kiesik a szájából, mert esetleg a fogával van baj, és még szét is szórja, kiborítja, így pedig a gazdi azt látja, hogy fogy az étel és nincs semmi baj. Az ilyeneket úgy lehet kiszűrni, hogy hetente egyszer lemérik a nyuszit és valahol vezetik a súlyváltozást. Teljesen megfelel egy konyhai mérleg is. Ha van egy 10%-nál nagyobb kilengés, akkor baj van, állatorvoshoz kell vinni.

Mit tartsunk otthon mindenképp?

Szima Réka azt javasolja, hogy probiotikum mindenképp legyen otthon a nyuszis gazdiknál. Ebből van por alapú készítmény is, amit vízzel kell felhígítani és fecskendővel beadni, illetve van paszta is, amit csak a nyuszi szájába kell belenyomni.

Fontos az állategészségügyi fájdalomcsillapító is, mert a nyusziknál azonnal kell lépni, ha látjuk, hogy baj van. Ha csak délután tudja a gazdi állatorvoshoz vinni a nyuszit, akkor nagyon jól jön a fájdalom csillapító, hiszen előfordulhat, hogy már az is sokat segít. De fontos megjegyezni, hogy mindenképp el kell mondani ilyenkor az orvosnak, hogy mit adtak neki.

Jó ha van Espumisan-csepp is, ami a puffadásban segíthet. Sokszor előfordulhat ugyanis, hogy a gazdi azt veszi észre, hogy nagy a nyuszi hasa, nehezen veszi a levegőt. Ez is sokat segíthet abban a néhány órában, amíg orvoshoz viszik az állatot.

Mik a legáltalánosabb gondok?

A nyusziknál a fogproblémák egyikei a leggyakoribb gondoknak. Sok fogtályogos nyuszival van dolguk, amit nehéz kezelni, illetve vannak olyan esetek is, hogy azért van baj az állat fogával, mert egyszerűen csak kényes, és hiába próbálkoztak a gazdik mindenféle szénával, nem ette meg.

Gyakran előfordul azonban, hogy még az orvos sem lát semmi konkrét problémát a háttérben, egyszerűen csak ferdék a nyuszi foggyökerei, ezért rosszul nő és kopik a metszőfog. Ez ellen sajnos nem lehet semmit tenni, folyamatos kontroll kell. De mivel túl stresszes is lehet a nyuszinak a folytonos fogászati kezelés, előfordul, hogy inkább azt tanácsolják, húzzák ki ezeket fogakat, hiszen nem is használja az evéshez. A metszőfogak nélkül is ugyanúgy tudnak enni, tehát nem okoz semmi problémát.

Ha pedig az őrlőfogakkal van probléma, arra is van egy elég speciális technikájuk Szombathelyen. Elaltatják a nyuszit, majd felfektetik egy úgynevezett fogászati padra, amire rá van szerelve egy szájterpesztő és lecsiszolják a fogakat. A fogászati gondoknál Szima Réka szerint jóval gyakoribb a már említett fülrühesség, csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem veszik észre a gazdák.

Nyuszi a fogászati padon.
Szombathelyi Állatkórház

Előfordulhatnak még bélrendszeri problémák is, hiszen teljesen máshogy működnek, mint mi emberek. Nagyon érzékenyek lehetnek a nyuszik a frontokra, és míg nekünk csak a fejünk fáj miatta, a nyusziknak nagyon lelassulhat és akár teljesen le is állhat a bélrendszere. Réka úgy vette észre, hogy amikor front van, akkor nagyon sok nyuszit visznek be az állatkórházba, amikor pedig nincs front, akkor ritkán fordulnak meg nyuszik a rendelőben.

Teljesen más a kalciumháztartásuk is. Embernél, kutyánál, macskánál ugyanúgy működik, de a nyulaknál az a helyzet, hogy az ő szervezetük az összeset felszívja a táplálékból, majd a vese kiválasztja, de ez nagyon le is terheli. Tehát az ő vizeletükben nagyon sok a kalcium és ha valami okból kifolyólag keveset mozognak, akkor keveset is ürítenek és leülepszik a húgyhólyagra ez a kalciummal teli vizelet, amit szakszóval sludge-nak neveznek.

A különböző táplálékkiegészítők mellett ezt a problémát diétával és több vízzel lehet orvosolni hosszútávon, erre vannak különböző praktikák is. Például hogy lédúsabb dolgokkal, több fűvel vagy abszolút cukormentes gyümölccsel etetni, esetleg zöldséglével ízesített vizet adni a nyuszinak, hogy jobb íze legyen és többet igyon.

„Annak ellenére viszont, hogy a nyuszik vizeletében több a kalcium, nem több a húgyköves beteg, mint a kutyák, macskák esetében. Nemrég egy veseköves nyuszit vittek a Szombathelyi Állatkórházba, akinél megindult a kő lefelé a húgyhólyagba és a húgyvezető közepénél megakadt, ezért nem tudott lefolyni a vizelet. Elkezdett feltelni a vesemedencéje a vizelettel és leállt az egyik veséje is, így el kellett azt távolítani” – meséli Réka, aki egyébként most végzett el először ilyen műtétet, de szerencsére minden a legnagyobb rendben zajlott.

Foltos, a legnagyobb hős! ???????? Gazdája ezt a kis bozontos nyuszit azzal hozta be hozzánk, hogy véreset pisil, nem eszik,...

Közzétette: Állatkórház – 2021. március 22., hétfő

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

(X)

Tovább az oldalra