Meghalt Kiss Péter szocialista politikus

Hosszan tartó betegség után, kedden elhunyt Kiss Péter, Vas megyei származású szocialista politikus, többszörös volt miniszter.

Kiss Péter 1959-ben született Celldömölkön, a szombathelyi Nagy Lajos gimnáziumban érettségizett, a Budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott. 1980-ban lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba. 1989-ben az MSZP alapító tagja és a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) alapító budapesti elnöke volt. 1990-ben országgyűlési képviselőjelölt volt, ill. az őszi önkormányzati választáson bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe.

1992-ben a BIT országos elnökévé, ill. a párt országos választmányának tagjává választották. Ugyanebben az évben a lemondott Kovács Jenő helyére behívták az Országgyűlésbe. Az 1994-es országgyűlési választáson Budapest 6. számú egyéni választókerületében szerzett egyéni mandátumot. Ugyanebben az évben beválasztották a párt országos elnökségébe. 1994 és 1995 között az oktatási, tudományos és sportbizottság alelnöke volt.

Kiss Péter
ifj. Tánczos Mihály

1995-ben Kósáné Kovács Magda utódjaként a Horn-kormány munkaügyi miniszterévé nevezték ki, emiatt lemondott a BIT-ben betöltött tisztségéből. Kormányzati pozícióját a ciklus végéig viselte. 1998-ban ismét egyéni mandátumot szerzett, majd 2000-ig a párt frakcióvezető-helyetteseként dolgozott. 1998 és 2000 között a párt ügyvezető alelnöke volt. 2001-ben a Baloldali Tömörülés Platform elnökévé választották. 2002-ben ismét egyéni körzetében nyert. A Medgyessy-kormányban előbb foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter volt, majd 2003-ban a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterré nevezték ki, majd újra a párt országos elnökségének tagja lett.

2004-ben, Medgyessy Péter miniszterelnök lemondása után a párt országos elnöksége őt ajánlotta miniszterelnöknek, de a miniszterelnök-jelölő kongresszus Gyurcsány Ferencet jelölte kormányfőnek. Az első Gyurcsány-kormányban megtartotta miniszteri tisztségét. 2005-ben a párt Vas megyei elnökévé választották, mely pozícióját 2009-ig viselte. 2006-ban megismételte országgyűlési választási sikerét. A második Gyurcsány-kormányban először szociális és munkaügyi miniszter volt, majd 2007-ben ismét visszatért a Miniszterelnöki Hivatalba.

2009-ben Bajnai Gordon, az MSZP miniszterelnök-jelölt alakuló kormányában Kisst bízta meg a társadalompolitikai koordinációért felelős tárca nélküli miniszteri feladatok ellátásával és egyben a miniszterelnök politikai helyettesévé is vált. 2010-ben pártja országos listájáról, 2014-ben Budapest 11. választókerületében szerzett országgyűlési mandátumot.

Kiss Péter Vas megye az egyik legjelentősebb Vas megyei származású politikus volt, több miniszteri posztot töltött be, de a megyével mindig kapcsolatot tartott. 2005-től közel négy évig az MSZP Vas megyei elnöke volt, ez alatt az idő alatt normalizálta a botrányokkal sújtott szervezet működését, haláláig jó kapcsolatokat ápolt a megye közéletének szereplőivel.

Az MSZP Vas Megyei Szervezetének közleménye

Az MSZP Vas Megyei Szervezetének vezetése és tagjai mélyen megrendülve fogadták a hírt, hogy Kiss Péter, a párt korábbi Vas megyei elnöke távozott közülünk. Péter a legnehezebb időszakban vállalta, hogy országos feladatai mellett szűkebb hazájának is segítséget nyújt. Keze nyomát őrzi Vas megye számtalan települése Szombathelytől a legkisebb falvakig. A színház építésétől a templomfelújításokig rengeteg fejlesztés az ő közreműködésével valósulhatott meg.

Baloldali értékrendet vallott, de soha nem pártállás alapján ítélte meg az embereket. A jó ügyekhez mindenki partnert talált benne. Tetteit szülővárosában, Celldömölkön díszpolgári címmel jutalmazták. Munkabírása és emberi tisztessége mindannyiunk számára példát mutatott.

Amikor leköszönt Vas megyei tisztségéről, volt alkalmam elmondani, hogy az általa nyújtott segítséget soha nem lesz lehetőségünk neki visszaadni, de arra lesz módunk, hogy mindazok, akik szükséget szenvednek, számíthassanak ránk. Pont úgy, ahogy Tőle tanultuk.

Nyugodj békében Elnök Úr, Miniszter Úr, nyugodj békében,

Péter!

dr. Nemény András
MSZP Vas Megyei Szervezete elnök

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet