Kis vasi kincsek: A gályarabságot szenvedett Borhidai Miklós evangélikus prédikátor emléktáblája Rábaszentandráson

Borhidai (rábaszentandrási szolgálatát megelőzően) 1659-től kb. 1673-ig a ma Szombathelyhez tartozó Szentkirály evangélikus gyülekezetének lelkésze volt.

Orbán Róbert időről időre elmeséli olvasóinknak egy-egy szobor történetét.

1674-ben a "pozsonyi vértörvényszék" halálra ítélte. Később az ítéletet gályarabságra változtatták. 1675 augusztusában a nápolyi kikötőben halt meg.

Orbán Róbert

Az emléktáblán Lampérth Géza verse olvasható:

Kinek nevét kemény kőbe véstük itten: Isten szolgája volt, nagy, erős a hitben. Szenvedett hitéért gyötrelmes rabságot, De halálig híven, rendületlen állott. Földi porsátora roskadott csak össze, Lelke példát adva él köztünk örökre!

forrás: Orbán Róbert facebook-oldala

Korábbi cikkeink ide kattintva.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra