Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kivonulnak az EU-s határőrök Magyarországról

Nem akarnak magyar kollégáik törvénysértéseihez asszisztálni.

Szerdán bejelentette a Frontex, az EU határvédelmi ügynöksége, hogy felfüggeszti magyarországi tevékenységét. 

Ez az első alkalom, hogy az egyik tagállamból kivonul a szervezet. A távozás oka, hogy a magyar határőrök minden vizsgálat nélkül visszafordítják Szerbiába a déli határ felől érkező menekülteket, lényegében kitoloncolják őket, anélkül, hogy helyzetüket megvizsgálnák. 

Az EU bírósága tavaly év végén megállapította, hogy ez a magyar gyakorlat szembe megy az EU-s joggal, azonban a magyar hatóságok nem változtattak rajta azóta sem. 

Korábban a tranzitzónákban nyújthattak be kérelmet a menekültek ügyük elbírálására, igaz, naponta csak egy-két ember fogadtak itt, kérelmeiket első körben automatikusan visszautasították, és a fellebbezési idejük alatt előfordult, hogy éheztették őket.  Az EU bírósága a tranzitzónákat bezáratta, és azóta semmilyen lehetősége sincs a Balkán felől érkezőknek menekültjogi kérelmet beadni a határon.

A Frontex az utóbbi években általában tíz - húsz fő közötti létszámmal, kutyás járőrökkel segítette a magyarok munkáját. - írja a 444.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra