Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Klímaszerelés házilag, illetve a főbb meghibásodási lehetőségek

Több olyan tippel is szolgálhatunk, amely hozzá fog járulni az igényeidnek megfelelő, ideális fogyasztású és ritkábban meghibásodó klíma vásárlásához.

A nyár közeledtével egyre többen gondolkodnak el klíma beszerelésén, mások pedig meglévő készülékeiket porolják le és helyezik újra üzembe. A szezon kezdete azonban az új készüléket vásárlók és meglévő modellekkel hűsölni szándékozók számára is tartogathat meglepetéseket. Az intenzív használat és a téli álom is negatívan befolyásolhatja a rendszer működését, így elképzelhető, hogy a nyári szezont klíma szereléssel leszünk kénytelenek kezdeni. Az új szezon tehát számodra is tartogathat meglepetéseket. Összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket klíma beszerelésére készülők és meghibásodott készüléket javítani szándékozó tulajdonosok számára.

Készülék vásárlása előtt

Ha még csak fontolgatod a készülék vásárlását, akkor több olyan tippel is szolgálhatunk, amely hozzá fog járulni az igényeidnek megfelelő, ideális fogyasztású és ritkábban meghibásodó klíma vásárlásához. Mindenek előtt vedd figyelembe a klimatizálandó helyiség méretét, a helyiség tájolását, a szoba falát érő napsütéses órák számát. Mennyit tartózkodsz az adott helyiségben és milyen funkciót tölt be a szoba? Tudod csatlakoztatni villamos hálózathoz az eszközt? Már a készülék választásakor vedd figyelembe ezeket a szempontokat, mivel befolyásolják a későbbi hatékony működést és a meghibásodás okait is.

Beszerelés előtti tanácsok

Ha már megvásároltad eszközöd, de beszerelés előtt állsz, akkor is érdemes megfogadni pár tanácsot. A munkálatok megkezdése előtt javasolt tájékoztatni szomszédaid a várható hanghatásokról. Egy klíma beszerelése falak fúrásával, csövek vágásával kísért hangos folyamat, amelyről érdemes értesítened a környezetedben élőket.

A klímavásárlás előtt is érdemes, de a beszerelés során mindenképp javasolt szakértő bevonása a folyamatba. A munka elvállalásakor a megbízható szakemberek fix idő- és költségkeretet határoznak meg, amellyel meglepetések nélkül tervezhetsz. Sokszor érdemes attól a cégtől megvásárolnod készüléked, amely beszerelést is végez, esetleg az üzletben is érdeklődhetsz hasonló szolgáltatás után.

Klímaszerelés
nyugat

Beszerelés előtt hagyd szabadon a klíma helyét övező munkaterületet. Pakold el a bútorokat, tedd könnyen hozzáférhetővé a kültéri eszköz felszereléséhez szükséges falfelületet. Ellenőrizd a klíma kiszemelt helyének alkalmasságát. Vezetékek, betongerendák gátolnák esetleg a klíma csöveinek útját?

A klíma fogyasztását és az energetikai rendszerre gyakorolt nyomását is érdemes számításba venni beszerelés előtt. Az on-off klímák például sok áramot fogyasztanak bekapcsolást követően, amelyet nem minden hálózat képes kezelni. A klíma beszerelése során érdemes az eszközt dübellel stabilan rögzíteni, hogy megkíméljük magunkat a működés közbeni zajoktól és később is könnyen hozzáférhető legyen az eszköz esetleges javítás alkalmával.

Potenciális hibák

Zajos a klíma?

Hangtalan klíma nem létezik, azonban normál esetben a klíma hangja nem szabad, hogy zavarjon. A különböző típusú klímák eltérő zajszinttel rendelkeznek. A leghangosabb eszközök között tartják számon a kényelmesen beüzemelhető mobil klímákat , míg alacsonyabb hangszinttel bírnak a split klímák. Bekapcsolás után természetes, ha csattogó, puffogó hangokat hallasz, azonban ha ezek a hanghatások a későbbiekben is fennállnak, akkor elképzelhető, hogy valamilyen meghibásodással állsz szemben.

A leggyakoribb zajforrás a kültéri egység helytelen rögzítése. A nem kellő szakértelemmel, megfelelő támaszték nélkül beszerelt klímák zajos működése gyakori. Esetleg bekerült valami a klíma kültéri egységébe? Ezt az eszköz szűrőjének vizsgálatával érdemes ellenőrizni.

Nem hűt?

A zajnál sokkal kellemetlenebb, ha a legnagyobb melegben mondja fel a szolgálatot berendezésünk és egyszerűen nem hűt tovább. A meghibásodás oka gyakran a klímahűtő ventilátor meghibásodása. Ha az eszköz hangja megváltozott, akkor elképzelhető, hogy új alkatrész beszerzésére lesz szüksége. A pollenszűrő szennyezettsége is meggátolhatja a klíma hatékony működését. Ilyenkor a készülék alapos tisztítása általában megoldja a problémát.

A legtöbb esetben azonban érdemes szakemberhez fordulni, ahelyett hogy további károkat tegyünk eszközünkben. Érdemes ugyanakkor már a vásárlás során minőségi klímát választani, amely sok fejfájástól kímélhet meg bennünket a későbbiekben

.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

(X)

Tovább az oldalra