Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jöjjön a nyár és felejtsük el! – énekli virágok között Kóbor Zsóka és Polgár Patrik Felsőszölnökön

Exkluzív dal- és klippremier a Nyugaton!

Új dallal jelentkezett az Eurovíziós magyar válogatóban, A Dalban is feltűnt Vas megyei duó, Kóbor Zsóka és Polgár Patrik . Ez a Felejtsük El, amihez egy hangulatos videoklipet is forgattak Felsőszölnökön. Ennek kapcsán beszélgettünk most a két fiatal tehetséggel, a dal és a klip mellett pedig szóba kerültek a jövőbeli tervek és az is, hogyan élték meg a járványt.

Hogyan született a dal? Milyen volt az alkotói folyamat?

Patrik: A dalt a pandémia berobbanásakor írtam meg, 2020 tavaszán. Jómagam a zeneipar több területén is dolgoztam hosszú évek óta, A dal 2020 -ban a döntőig jutottunk, csodálatos időszak várt ránk a műsor után is, majd egyik pillanatról a másikra mindkét lábam alól kihúzták a talajt, maradt az üres bizonytalanság. A szerzemény kiindulási alapja tehát ez volt, de azért ott van a reménysugár is a sorok végén, mert remény mindig van, ezt most már érezhetjük is.

Az alkotási folyamat úgy zajlott, hogy megírtam a szöveget, aztán a zenét, majd az énekdallamot. Mindezt megmutattam Zsókának, aki a verse részek énektémáit írta át a saját elgondolása szerint, ami egyébként sokkal jobb lett az eredeti elképzelésnél. Ezt követte a stúdiómunka. Minden dalunkat Zalaegerszegen a BP Sound Stúdióban rögzítettük eddig, ez most sem volt másképp, hiszen Bácskay Péter szakmai tudása, segítőkész hozzáállása és maximalizmusa miatt egy pillanatig sem volt kérdés, hogy kivel dolgozzunk együtt.

Rengeteget ültünk a dalon. Mindig hiányérzetünk volt, ahogy visszahallgattuk. Alapvetően duó vagyunk gitár ének felállásban. A sokadik visszahallgatás után viszont éreztük, hiába lehetne jó ez a szerzemény, kellenek bele még hangszerek. A dalt végül meghangszerelte Bácskay Péter, zongorázott benne Svertsits Tamás. Egész jól alakultunk a végleges verzió felé, de még mindig hiányérzetünk volt, leginkább a refrénnél. Ekkor hívtam fel Demkó Matyit, hogy segítene-e a refrént kicsit jobban beindítani. Ő több híres mainstream előadónak is hangszerelte a dalait, jelenleg pedig a Jetlag zenekarban billentyűzik. A válasz természetesen igen volt és tulajdonképpen Matyi munkája után nyerte el a dalunk a végleges változatát. Nem volt könnyű menet, de én nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel és nagyon bízom benne, hogy sokaknak tetszik majd.

Milyen volt a forgatás? Miért pont Felsőszölnököt választottátok?

Patrik: Azt hiszem minden abból indul ki, hogy én itt élek. Csodálatos hely, mindenkinek ajánlom, gyönyörű természeti adottságai vannak, kedves emberek lakják, én nagyon imádom. Zsókával rengeteg jó élményünk köthető ide, hiszen itt szoktuk tartani az évzáró koncertjeinket, mindig nagy érdeklődés és lelkes közönség fogadott minket.

A helyszín kiválasztásánál azonban nem csak a lakóhelyem dominált, hiszen ez elég önző dolog is lett volna. Felsőszölnök polgármestere Ropos Gábor, aki mindig is kedvelte, amit csináltunk. Gábor a cége által egy komolyabb összeggel beszállt az első nagylemezünk és a szóban forgó videoklip anyagi költségeibe. Emiatt is döntöttünk úgy, hogy szeretnénk egy hálás gesztust tenni felé, vagyis forogjon a klip Felsőszölnökön, ahol ő a polgármester. Direkt beleraktunk a klipbe egy olyan jelenetet is, ahol az egyik céges autója felbukkan. Ezúton is nagyon szépen köszönjük a segítségét. Nélküle nem tudtuk volna megcsinálni.

Facebook/Kóbor Zsóka és Polgár Patrik

Ki volt az operatőr? Kik működtek még közre a klipben?

Patrik: A videoklip az Instant Cinema mindenesének, Gerócs Balázsnak a munkája. A klipben segítségünkre volt még Rozgonyi János, Gyécsek Gábor, Hegyes Anett és Háklár Adél is, akinek még a sminket is köszönhetjük. Minden segítőnek és szereplőnek ezúton is szeretném megköszönni a segítségét.

Balázzsal nem először dolgoztunk már együtt, nagyon jó hangulatban telt ez a forgatás is. Az időjárás kedvező volt, így könnyedén jártuk a falut és rögzítettük az anyagot. A településen belül hat helyszínen zajlott a forgatás, szerencsére mindenhol zökkenőmentesen mentek a munkálatok, a végeredménnyel pedig elégedettek vagyunk.

Kinek és milyen gondolatokkal ajánljátok a dalt és a klipet?

Zsóka: Az elmúlt időszak sokak számára rendkívül megterhelő volt. Az új dal és a videoklip erről a számunkra is nehéz időszakról szól. Mindettőnknek rendkívül hiányoztak a mozgalmas, zenéléssel teli hétvégék, hétköznapok. A „Felejtsük el” számunkra azt jelenti, hogy szeretnénk magunk mögött hagyni az elmúlt hónapok fáradtságait, eseménynélküliségét és azt a tehetetlenség érzetet, amely ez alatt a hosszú idő alatt végig bennünk volt. A dal természetesen mindenkinek szól, azonban azok, akik hozzánk hasonlóan éreznek, talán könnyebben azonosulhatnak majd vele.

Patrik: Mindig szívesen elmesélem, hogy miről szól az adott dalunk, viszont soha nem szeretném, hogy egy dalt ez alapján beskatulyázzunk. Azt gondolom, hogy minden művészetben, így a zenében is a legszebb dolog a szabadon értelmezhetőség. Ugyanazok a sorok jelenthetnek bárkinek mást és mást. Szerintem ez így a legjobb.

Mivel készültök a közeljövőben? Milyen újdonságokra lehet számítani?

Zsóka: Nyáron újra elindulhatnak a munkálatok és nagy erővel fogunk dolgozni az első lemezünkön. Ennek gondolata már most üdítően hat ránk, hiszen izgatottan várjuk a fejleményeket és természetesen kíváncsiak vagyunk a környezetünk visszajelzéseire. Úgy gondolom, az első lemez mindenki számára egy mérföldkő, ezért is izgalmas számunkra a készülődés. A koncertdátumok pedig egyre csak gyűlnek a naptárunkban, nemsokára újra színpadra is állhatunk, ennek örömére természetesen új dalokkal is készülünk.

Patrik: Terveink szerint szeptember 1-jén jelenik majd meg Elviszlek címre hallgató első nagylemezünk. Még néhány dal rögzítése előttünk áll, de a szeptemberi megjelenés reális, illetve azon leszünk, hogy ezt a kitűzött dátumot tartani is tudjuk. A lemezen 10 saját dal mellett egy remix és egy feldolgozás is szerepel majd.

Ti személy szerint hogyan éltétek meg ezt az időszakot, amit most lassan talán mögöttünk hagyhatunk?

Zsóka: Azt hiszem egyikünk számára sem volt egyszerű ez az időszak. Mindketten szeretjük a pörgést, azonban ebben az időszakban muszáj volt kicsit lecsillapodnunk. Csak a szép emlékekből táplálkozhattunk, szinte meg is feledkeztünk arról, hogy milyenek voltak valójában a társasági események, különösen a koncertek.

Utoljára ősszel álltunk színpadon és természetesen ezen nehéz időszak során mindvégig bennünk volt a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mikor lesz majd a következő alkalom. Úgy tűnik, lassan újra beindul az élet és újra megtapasztalhatjuk azokat a dolgokat, amelyek korábban a legnagyobb örömöt okozták számunkra.

Úgy néz ki, vége a koncerttilalomnak. Hol találkozhatnak veletek a rajongók nyáron?

Patrik: Alapvetően a koncertek látogatottsága ismét lehetséges védettségi igazolvánnyal. Ez elég sok feszültséget is kelt, még a legnagyobb zenekarok rajongói körében is. Igyekeztünk valami megoldást találni erre a kialakult helyzetre. Június 18-án veszi kezdetét a Háttérzaj névre keresztelt turnénk. Ennek az a lényege, hogy vendéglátó egységek teraszain fogunk játszani, természetesen mint háttérzenét szolgáltató formáció, így bárki aki szeretne minket hallani, el fog tudni jönni.

Találkozhatnak velünk a nyár folyamán már biztosan: Zalaegerszegen, Pápán, Székesfehérváron, Dunaújvárosban és Szentgotthárdon is. Érdemes követni a közösségi oldalainkat, hiszen ott naprakész infókat lehet találni minden aktualitásunkról, így a fellépéseinkről is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra