Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kolumbia, Anglia és a Pilsner találkozása a szombathelyi szurkolói sátorban

Kedd este helyszíni szemlét tartottunk a Ferences-kertben, ahol a sátor vonzóbb volt, mint a meccs.

Ha két nappal ezelőtt nem nyernek a horvátok, akkor, azt hiszem, elengedtem volna az egész világbajnokságot, merthogy kelet-európai csapat híján nekem majdnem mindegy, hogy ki lesz majd a végső győztes.

Szerencsére a horvátok maradtak, ezzel együtt ez én érdeklődésem is, még ha nem is annyira, mint gyermekkoromban, amikor a ház előtti diófán törött szívvel sirattam, hogy a Cruyff-féle Hollandia elbukta a döntőt a németek ellen, valamikor 1974-ben.

Most efféle érzelmi kitörésekre nem nagyon számítok. Nemcsak azért, mert az évtizedek alatt megkopott a lelkesedésem, hanem mert a két kedd esti csapat elég messze kempingezik a szívem közepétől.

Valójában inkább a helyet jöttem megnézni, egyrészt hogy elmeséljem, milyen, másrészt hátha a horvátok majd döntőt játszanak, azt meg valahol nézni kell, nem árt felderíteni a terepet.

Na de valakinek mégis szurkolni kell, ez adja a focinézés sava borsát, és nem kétséges, hogy az én kiválasztottam ma este Anglia.

Mégiscsak európai csapat, csinos a mezük, arról nem is beszélve, hogy egykori gombfocicsapatomnak is ez volt a neve. Kolumbia mellett leginkább Gabriel García Márquez szól, de ezen az estén az irodalom nem sokat nyom a latban, meg úgy általában is elveszik a stadionok árnyékában.

Szurkolói kert Szombathelyen
Józing Antal

A Ferences-kerti szurkolói sátor amúgy egy masszív, kulturált és méretes szerkezet a Történelmi Témaparban felverve, amit most ismét Ferences-kertnek neveznek, talán így terelve el a figyelmet arról, hogy valójában egy elég közegidegen helyen vagyunk.

Belépő nincs, a sörpad mellett nyugágyak és egyéb kényelmesebb ülőalkalmatosságok viszontt vannak. Ha lenne magyar csapat, bizonyára nem lenne elég ennyi üres hely, ám ha izgalmasabb hétvégi meccsek lesznek, most sem árt időben odamenni.

Kedd este mondjuk kényelmesen elférünk.

Szurkolói kert Szombathelyen
Józing Antal

A nézők 95 százaléka férfi, láthatóan baráti csoportok, akik szeretik társaságban élvezni a meccseket. Érthető óhaj: ahogy a filmek is mások a moziban, mint a nappaliban, úgy a foci is más, ha van kivel megosztanunk örömünket és bánatunkat.

A sátor egyik végében egy kis büfé kapott helyet, némi csócsálnivalóval, szeszmentes és szeszes italokkal, ez utóbbiak között négyféle (Kozel, Dreher, Pilsner és Guinness) sör is van, korsónként 550-950 forintos árfekvésben, ami illik a helyhez és alkalomhoz.

Szurkolói kert Szombathelyen
Józing Antal

A meccs előtti szakértői beszélgetésből csak annyit kapok el, hogy Hegedűs Péter egykori Haladás-kapus nem szeretne jósolgatni, mert a soha nem jön be, és azt sem árulja el, kinek drukkol.

Az első 15 percben Anglia beszorítja Kolumbiát, Kane majdnem bebólintja a labdát, ami kis felhördülést okoz a sátorban. A 20. perc után aztán vége az egykapunak, kezdenek a kolumbiaiak is feljönni, mint a talajvíz, aminek nem örülök annyira.

Igaz, annak sem, hogy kezd leülni a meccs, ami abban is tükröződik, hogy a férfiak ismét észreveszik a mellettük ülő hölgyeket, vagy éppen beszélgetni kezdenek a haverokkal.

Szurkolói kert Szombathelyen
Józing Antal

A vártnál jóval kevesebb sör fogy, egy-egy korsó mellett kulturáltan elücsörögnek a szurkolók, és arra várnak, hogy jobb lesz a meccs. Hiába várnak.

A 45. percben amúgy Kolumbia első ízben a mérkőzésen eltalálja a kaput. Mi a fene!

A szünetben felderítem a mosdót, mert az is van, majd kicsit belehallgatok Hegedűs Péter visszaemlékezéseibe, ami némi kontrasztban áll a jelenkori magyar labdarúgás állapotával, de ezt a szálat most engedjük el. „Nem nyűgözött le ez a meccs, ez nem a labdarúgás reklámja” – mondja az egykori szombathelyi kapus, pedig még nem is tudja, miféle antifutball vár ránk a második félidőben. Nem sokkal később Anglia tizenegyeshez jut, amit Kane be is vág a mellettem evő asztaltársaság őszinte örömére.

Szurkolói kert Szombathelyen
Józing Antal

Hogy jogos volt-e a tizenegyes, én azt meg nem mondom, a megannyi alattomos szabálytalanság és a bosszantó színészi alakítások között kezdek elveszni, ahogy maga a játék is.

Aztán sokáig a labdarúgás paródiáját látjuk, kakaskodásokkal, vitatkozásokkal, ripacskodásokkal, tengernyi sárga lappal és egy erélytelen bíróval, így aztán vígaszként veszek egy korsó Pilsnert (750 Ft), és azon kapom magam, hogy azért szorítok az angoloknak, hogy ne legyen hosszabbítás.

75 perc után aztán örömmel konstatálom, hogy a maradék kis söröm mellé kerül egy kis játék is, hogy aztán a vége felé váratlan izgalmak legyenek, amelyek egy kolumbiai gólban csúcsosodnak ki pár perccel a meccs lefújása előtt. Ezer kartács és bomba!

Szurkolói kert Szombathelyen
Józing Antal

A sátor higgadt közönsége ekkor néhány másodpercre elveszíti önuralmát, és kiderül, hogy Kolumbiának sokkal többen drukkolnak, mint az angoloknak.

Én meg azon vacillálok, hogy be kellene tárazni még egy Pilsnert a kétszer tizenöt perces hosszabbításra, de mivel a sártor fele elindul hazafelé, elvégre kedd este van, másnap munka, elbizonytalanodom én is.

Szurkolói kert Szombathelyen
Józing Antal

A meccs maradékát már otthonról nézem, Pilsner és egyéb társaság nélkül. Örömmel veszem tudomásul, hogy az angolok megnyerik a tizenegyespárbajt. Hogy valójában mennyire megy nekik ez a játék, azt továbbra is jól titkolják, de legalább azt tudom, milyen a szombathelyi szurkolói sátor.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport

Tovább az oldalra