Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Leáldozott a kommunikáció szak csillaga - A SEK viszont egyre népszerűbb

Gondolták volna, hogy a szombathelyi felsőoktatás palettáján 2011-ben a legvonzóbb a testnevelő-edzői és a földrajz szak? És, hogy emelkedett a tanári jelentkezések száma?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt évekhez képest egyértelműen nőtt a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának népszerűsége, egyre többen gondolják úgy, hogy egyetemi éveiket a vasi megyeszékhelyen kívánják tölteni. A SEK karaira összesen 3681-en nyújtották be a jelentkezésüket, a többségük egyszerre több helyet is megjelölt, így összesen 6034 szakra jelentkeztek.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A 2008-as adatokhoz viszonyítva elmondható, a SEK a továbbtanulni szándékozók körében egyre kívánatosabb, több mint kétezer diákkal többen jelölték meg idén ezt a felsőoktatási intézményt, mint mondjuk három éve. (A SEK 2010-hez viszonyítva is népszerűbb, 417-tel többen jönnének Szombathelyre).

Jelentkezők száma karonként és jelentkezések száma a SEK-en (2008-2011)
Nyugat.hu

A Nyugat-magyarországi Egyetem kínálatában Szombathelyen egyértelműen a Természettudományi és Műszaki Kar (1415 fő) viszi a prímet. (Ezen a karon többek között biológia, fizika, kémia, műszaki menedzser és matematika szakok választhatóak.). A bölcsésztudományi kar a második legvonzóbb, amelynek kínálatában többek között a nyelvszakok, a magyar, a szabad bölcsészet, a kommunikáció szak is szerepel. Ide 1377-en szeretnének bejutni, ebből 566-an első körben is ezt a kart jelölték meg.

Ehhez viszonyítva a Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Karra mindössze hatvan fővel jelentkeztek kevesebben (itt többek között kézműves, ének-zene, tanító, pedagógia, sport, rekreáció szakokat lehet választani.)

Összességében a tavalyi jelentkezési adatokból az is kiolvasható, hogy az érdeklődés a Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Karra némileg csökkent, a többi SEK karé viszont nőtt.

Emelkedett a nappali tagozatos tanári jelentkezések száma

A korábbi évek állandó favoritjának, a kommunikáció és médiatudomány BA alapképzés csillagzata viszont leáldozott, az országos trendeknek megfelelően Szombathelyen is csökkent rá az érdeklődés.

Az összes jelentkezés szerint a legnépszerűbb szak a SEK-en a testnevelő-edző (BSc szak), ide 235-an szeretnének bejutni. Ezt a földrajz (BSc) követi, 227 jelentkezéssel. A rekreáció szervezés és egészségfejlesztés is igen vonzó, csak pár jelentkezéssel csúszott a harmadik helyre (219). Az első helyes jelentkező közt szintén a testnevelő-edző (59 fő) viszi a prímet, majd a rekreáció szervezés és egészségfejlesztés következik második helyen (53 fő), a földrajz (48 fő) pedig a harmadik legnépszerűbb.

Levelező tagozaton a legnépszerűbb szombathelyi szak az angoltanár (MA), ide 115-en szeretnének bejutni, majd a műszaki menedzser (BSc) következik, 97 jelentkezéssel. Gazdálkodási és menedzsment szakon (BSc) pedig 91-en kívánnának továbbtanulni.

A levelező tagozat mindhárom favoritja - az első helyes jelentkezések száma alapján – a tanári szak. Az első helyen a tanár – angoltanár (56 fő), másodikon a tanár – pedagógiatanár (52 fő), és a harmadikon a tanár – biológiatanár (47 fő) végzett. A várakozásoknak megfelelően a tanári képzésekre jelentkezők között - olvasható a SEK közleményében - megjelenik az intézményi kötődés, jellemzően a korábban a végzettek térnek vissza.

Az adatokból az is kitűnik, a tanárképzésre egyre nagyobb az idény, a benyújtott jelentkezések száma nőtt, idén (1112-en) plusz 410 fővel többen választották, mint tavaly (az első helyes jelentkezők száma 423, az emelkedés itt is plusz 39 fő).

A bölcsészettudományi képzések közül - az oktatási kormányzat törekvéseinek ellentmondóan - az idegen-nyelvi képzések iránt nőtt a kereslet. Mind az anglisztika mind a germanisztika szakokon növekedett a jelentkezések és az első helyes jelentkezők száma is. A természettudományi területen a földrajz, a műszaki területen a műszaki menedzser alapképzésben könyvelhetnek el jelentős változásokat.

A meghirdetett képzések számának alakulása
Nyugat.hu

A meghirdetett képzések számából kitűnik, hogy Szombathelyen 2008 óta a felsőfokú szakképzés kínálata folyamatosan nő, az alapképzésben indítható szakok száma változatlan, viszont egyre több szakterületen indítanak mesterképzést is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés