Konmarizni vagy nem konmarizni? - Ez itt a kérdés

A naptárakat már tavaszra hajtottuk, lassan itt az idő a ruhatárat is, a kérdés csak az, hogyan.

Valójában egy kicsit néha mindenki vágyik a tökéletes ruhásszekrényre. Amiben minden elfér, minden szépen összehajtva, az akasztós ruhák fogason lógnak, a cipőkön pedig nem a bejárati ajtóban esünk át, hanem mindig szépen kitisztítva sorakoznak. Természetesen a szekrényben. Ez az egész most olyan álomvilágnak tűnik, pedig nem is túl nagy erőfeszítések árán megvalósítható.

Néhány éve tört be a köztudatba Marie Kondo neve, aki a Rend a lelke mindennek című könyvével nők ezreit késztette a háztartásuk újratervezésére. Én úgy gondolom, hogy minden rendrakást megelőz egy őskáosz. Hiszen mindent elő kell pakolni. A KonMari-módszer során is nagyon fontos ez. Szervezzük a dolgainkat csoportokba, kategóriákba. Minden tárgyunkat érintsünk meg, és kérdezzünk rá arra is, okoz-e nekünk örömet?

Lehet hogy okozott valamikor, hiszen hazahoztuk azt a tizedik hajcsatot, a huszonharmadik konyharuhát, a harmincadik kézkrémet. De nagy különbség, hogy csak akkor, abban az adott pillanatban okozott örömet, vagy még mindig betölti a funkcióját? Hiszen csak azért megtartani valamit, mert drága volt, vagy mert úgy gondolod, hogy "jó lesz az még", nem kell. Sőt: ezek igazából nem okoznak már örömet, csak nyugtatod magad. Hát sóhajts, egyet és engedd el ezeket a tárgyakat!

Konmarizni vagy nem konmarizni?
lutorkatalin

Néha azonban - tudom én is - kompromisszumot kell kötnünk a bennünk lakozó konmarival és a valósággal. Én éppen elhatároztam, hogy felfrissítem, megújítom picit a ruhatáram, hiszen valójában úgy érzem, nem úgy öltözködöm, ahogy igazából szeretnék.

Így elég komolyan elkezdtem megtizedelni a ruhamennyiségem. Valójában néhány kiló is felcsusszant, így a nadrágok egy része most szűkösnek tűnik. És bár a KonMari-módszer miatt el kellene engednem őket, mert nem okoznak örömet, sőt csak kigúnyolnak a pár plusz kiló miatt, azért azonnal nem fogom kihajítani őket: majd a teljes átalakulás végén meglátjuk.

Tudom úgy tűnhet, hosszú a gyújtózsinór, de most elmondom miért is foglalkoztat hirtelen a konmarizás. Nos, jön a tavasz és útban vannak a téli ruháim. A szekrényem alapvetően nem túl nagy, így fontos a praktikusság. Szeretném picit háttérbe szorítani a téli ruhákat, hogy legyen hely a színesebb tavaszias daraboknak. Ehhez pedig nem is rossz ötlet a konmaris hajtogatás és dobozolás.

Az élére hajtogatás itt új értelmet nyer. Hiszen mi általában stócokba pakoljuk a felsőket, nadrágokat. KonMarival azonban szorosra hajtva állítjuk. Tény, hogy a mi polcaink általában elég mélyek, így nem biztos, hogy mindenhol megvalósítható, de a fehérneműs fióknál, vagy egy-egy komódnál érdemes lehet követni a megoldást.

Konmarizni vagy nem konmarizni?
lutorkatalin

Sose felejtsd el, hogy nem arra kell koncentrálnod, mit dobsz ki. Sokkal inkább arra, mit tartasz meg. És ha már a kidobásnál tartunk, azért ne azonnal a szemetes-konténerhez vigyen az utunk, hiszen valószínűleg nagyon sok holmink még sokáig használható lehet.

Minden lomot nem kell rátukmálni a családtagokra, de érdemes megkérdezni őket, tudnak-e bármit hasznosítani, majd azután megkeresni, hogy melyik közösségi bolt fogadja be a konyhai eszközöket, a dekor-tárgyakat, vagy a már nem kellő, de szép állapotú ruhákat. Ha nekünk nem is okoz már valami örömet, másnak még fog!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód