Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Könnyebb lesz Szombathelyen népszavazást kezdeményezni

Közgyűlésen döntöttek erről az éles fegyverről.

Kedden délelőtt rendkívüli közgyűlésen döntöttek arról a szombathelyi képviselők, hogy a jövőben megkönnyítik a helyi népszavazás kiírását.

A kezdeményezés Balassa Péter (Jobbik) nevéhez fűződik, melyhez nemcsak a baloldali képviselők, de a két „lázadó” alpolgármester, Koczka Tibor és Molnár Miklós alpolgármester is csatlakozott.

A közgyűlési döntés értelmében az eddigi 10 ezer helyett csak 7 ezer támogató aláírás kell a helyi népszavazás kiírásához, ami a törvényi minimum (10%) közeli számot jelenti.

Józing Antal

Balassa a közgyűlési felszólalásában közölte: nem tudni, hogy október 13. után milyen városvezetés lesz, de az fontos, hogy a helyi polgárokat ne kiszorítsák, hanem minél inkább bevonják a döntéshozatalba.

Illés Károly alpolgármester (Fidesz) közölte: nem érti a kezdeményezést, hiszen eddig is foglalkoztak a választók problémájával, és ezután is így szeretnék tenni.

Kecskés László (Fidesz) szintén szükségtelennek ítélte a módosítást, hiszen a mostani szabályozás is lehetővé teszi a lakosság beleszólását a helyi ügyekbe, a korábbiakban is volt példa arra, hogy néhány száz ember ügyét felkarolta a közgyűlés.

Az ügyben felszólalt az ülésen részt vevő Hende Csaba is. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint nincs olyan ügy a városban, amely kapcsán a közgyűlés ellenében a néphez kellene fordulni. Így mindez „álcselekvés”, célja a politikai kommunikáció, konkrétan az, hogy mutassa az ellenzék amúgy nem létező egységét.

Balassa Péter (Jobbik)
Józing Antal

Felszólalásában – némi kitérővel – támadta Koczka Tibort (Fidesz), akit „csapnivaló” alpolgármesternek és képviselőnek titulált, aki elvesztette a párttagságát azzal, hogy független polgármester-jelöltként indul a választásokon (a Jobbik és a Pro Savaria támogatásával).

Puskás Tivadar polgármester valamiért fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az illiberális demokrácia lényege a határok és a nemzeti egység védelme, az előterjesztés okában pedig Hende Csabával értett egyet.

Kántás Zoltán (Fidesz) szintén nem érti, hogy miért van szükség a módosításra, hiszen a kormány rendszeresen szervez nemzeti konzultációkat, és 2016-ban népszavazás is volt.

Ipkovich György (Éljen Szombathely!) szerint a demokráciát támogatják, ha könnyebben átugorható akadályokat állítanak a kezdeményezés elé.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) azt tartja fontosnak, hogy Szombathelyről Szombathelyen lehessen dönteni.

Nemény András (Éljen Szombathely frakcióvezető, polgármester-jelölt) szerint nem kell félni a néptől, az előterjesztésről való szavazás a kormánypárt számára előzetes bizalmi szavazás a Fidesz polgármester-jelöltjéről.

A hosszú, politikai pengeváltásokkal és választási propagandával átitatott vita végén a testület 12 igen és 8 tartózkodás mellett elfogadta a határozatot.

Magát a rendeletet a következő közgyűlésen fogadja el a közgyűlés.

A helyi népszavazás veszélyes fegyver lehet a mindenkori ellenzék, sőt a civilek kezében is, hiszen egy Szombathely nagyságú városban nem tűnik olyan bonyolultnak ennyi támogatót találni.

A Nyugat tudósítója a folyosói beszélgetésen már hallott egy olyan ügyet, amelyben elképzelhető, hogy a politika él ezzel a fegyverrel.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra