Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szárnyas idő – Kötet a szombathelyi felsőoktatásról

Benne az 50 év hiteles története és benne vagyunk mi magunk is – mondja a szerkesztő. De benne van 46 szerző munkája, létező és megszűnt tanszékek adatai, mintegy 30 ezer diplomás névsora.

A napokban alapításának félévszázados jubileumát ünnepelte a Savaria Egyetemi Központ, vagyis a Berzsenyi Dániel Főiskola, vagyis a Szombathelyi Tanárképző Főiskola, vagyis a Szombathelyi Tanítóképző Intézet.

Lábjegyzetekkel vagy nélkülük?

Már ebből a felsorolásból látható, hogy változatos volt ez az 50 év, és ezt akarja bemutatni

A szárnyas idő

c. kötet. A könyv elkészültéhez vezetett munkát Stipkovits Ferenc főiskolai docens irányította szerkesztőként, ő osztotta meg velünk a műhelytitkokat.

Dr. Stipkovits Ferenc
A szerkesztő a kötettel
Horváth Balázs

Pontosan egy évvel ezelőtt történt, hogy Gadányi Károly rektorhelyettes, a SEK elnöke megbízta a munkával. Stipkovits szabad kezet kapott, így rövidesen összeállt a csapat. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, Katona Attila történész és Bonyhádi Károly grafikus csatlakozott, és el is kezdték az előkészítést.

Három fejezetet terveztek, ebből az első Katona Attila feladata lett, ő írta meg a azt a fejezetet, amely röviden összefoglalja az intézmény fél évszázados történetét. Már itt is nehézségekkel találkoztak, az első változatban lábjegyzetek is szerepeltek, mint egy tudományos munkában. Gyorsan megegyeztek, hogy ezt elhagyják, de ügyelni kellett a hitelességre és a tudományosságra is, ezért kompromisszumos megoldás született.

Név szerint a sikeres emberek

A kötethez készítettek egy magyarázó részt is, amely rövidesen felkerül a SEK honlapjára. Így azok, akik tudományos igénnyel állnak elő, megkapják a jegyzeteket és az utalásokat is.

Dr. Stipkovits Ferenc
Színes fotók a fejezetek elején
Horváth Balázs

A második fejezet ennél jóval bonyolultabb volt. Ez a rész a tanszékeket, szervezeteket mutatja be, mégpedig 46 szerző tollából. Minden tanszékről közlik az eredeti nevet, az átalakulásokat, a jelenlegi állapotot, már ahol van. Hiszen közben több tanszék is megszűnt.

A fejezet tartalmazza az oktatók névsorát, a tanszékek eredeti célját, küldetéstudatának megfogalmazását, az ott folyó tudományos munkát. Ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy név szerint említik azokat, akik sikereket értek el. Például olvashatjuk a tudományos diákköri versenyek első három helyezettjének névsorát. Azért, hogy az egyetem jubileuma mindenkinek az ünnepe legyen, akinek az életében szerepet játszott az iskola.

Van, aki többször is szerepel…

Ehhez kapcsolódik a harmadik fejezet, ahol évekre és szakokra bontva az itt diplomázottak neveit sorolja. 1962-től, amikor az első évfolyam végzett egészen 2009-ig. Összesen közel 30 ezren szereztek itt diplomát. Persze, van, aki többször is szerepel, sokan voltak, akik egy-két-három évvel később újabb szakot végeztek el, a szerkesztő azt mondja, több olyan nevet is találtak, amely háromszor szerepel a névsorban.

Dr. Stipkovits Ferenc
Benne van a történelem
Horváth Balázs

Miután összeállt a kötet három fejezete, jött a képszerkesztési dilemma. Hiszen ha minden oldalra színes fotót tesznek, akkor nagyon drága lett volna a nyomda. Megint csak kompromisszum született, csak a karok bemutatkozása elé szerkesztettek színes képet, a tanszékeket, szervezeteket kétszínnyomással választották el.

Ennek a módszernek az is előnye volt, hogy a régi, 40-50 éves fotók is jobban érvényesülnek, igaz, azokon javítottak is. A képeket végignézve még az is látszik, hogyan fejlődött az évtizedek alatt a fotótechnika.

Küzdöttek a helyért…

Persze, sok nehézség is jelentkezett. Egyértelmű, hogy a tanszékek bemutatkozásainak szerzői azért küzdöttek, hogy minél nagyobb helyet kapjanak. Végül ezt is megoldották, a megszűnt tanszékek két oldalt kaptak, az 50 éve létezők és a készségszakok pedig nyolcat. A többiek meg a kettő között. Stipkovits azt mondja, a 46 szerző közül 46-tal kellett veszekednie.

De vita volt a címről is. Az első javaslatok szürke, semmitmondó címekről szóltak. Abban biztosak voltak, hogy az 50 évnek és a felsőfokú képzésnek szerepelnie kell, de ez utóbbi kifejezés sem volt egyértelmű, végül a nyelvészek segítségét kérték.

A szárnyas idő a Közelít a tél c. Berzsenyi-versből van, idézzük:

Ó, szárnyas idő, hirtelen elrepül…

Végül úgy döntöttek, a főcím lesz

A szárnyas idő

, az alcím pedig

50 éves a felsőfokú képzés Szombathelyen

lett.

A Nyugat.hu fotósának képeivel…

Nagyon sokat dolgoztak a címlapképpel is,végül 50 fotó közül választották ki. A képen az A épület látható hajnalban. Stipkovits elmeséli, hogy a korai időpont miatt a fotósnak,Mészáros Zsoltnak elég sokat kellett várnia, amíg két autó hajlandó volt elhajtani az úton. De van egy kis kegyes csalás is a képen, kiretusálták a főbejárat előtti villanyoszlopot és a közlekedési táblákat.

Ezen a fotón már a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ felirat látható. Belül viszont, az első, hasonló beállítású fotón még a Berzsenyi Dániel Főiskola olvasható. A dolog persze szándékos, hiszen az intézményt máig sokan nevezik így.

És ha már a fotóknál tartunk, az archív felvételek mellett két fotós képeit tartalmazza a kötet. Czika László és Mészáros Zsolt volt a két fotós, utóbbi egyébként lapunk munkatársa.

Az eredmény egy ízléses, lapozgatható, 320 oldalas, merített papíros könyv. Amelynek egyik fő célja – mint fentebb már említettük -, hogy azok az oktatók, egykori és mai hallgatók, akik kötődnek ehhez az 50 évhez, méltó dokumnetumhoz jussanak alma materjükről. A szerkesztő ehhez hozzáteszi, érdekes, hogy főként azok az egykori hallgatók érdeklődnek, akik 40-50 évvel ezelőtt taposták itt a lépcsőket.

Stipkovits Ferenc végül összefoglalja:

Benne van az 50 év, benne van hiteles történetünk és benne vagyunk mi magunk is.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra