Kőolajkút-mélyítést terveznek az Őrségben

Lakossági tiltakozás indult ellene.

Mint megtudtuk, az Őrségben, Őriszentpéter határában az Őrségi Nemzeti Park, Natura 2000-es védett területén kőolajkút fúrás, valamint kitermelésre irányuló nagyberuházásra nyújtotta be engedélyeztetési igényét a MOL Őrség Szénhidrogén Kft. a Vas Megyei Kormányhivatalhoz.

Az engedélyezési kérelem dokumentációja „Előzetes vizsgálati eljárás lefolytatása iránti kérelem (Őri-M-1 jelű tervezett mélyfúrás lemélyítése)" címmel lapunk birtokában van. A dokumentum 2021. január 14-én kelt.

(Közbevetés: Ebből az tűnik ki, hogy kútmélyítés történne, a lakosság viszont - mint majd alább kiderül, új kút fúrásáról beszél. A környezeti terhelés persze ettől ugyanolyan nagy lehet.)

Az ellenzők szerint a beruházás több kilométeres sugarú körben határérték feletti nappali és éjszakai zajterheléssel, szállópor és füstgáz terheléssel, út és csőhálózat építéssel, fakivágással nehezítené a környéken élők és ide látogatók életét. Emiatt ellehetetlenítené a pandémia miatt már amúgy is pengeélen táncoló falusi szálláshely tulajdonosokat is.

Éppen ezért tiltakozó akciót indítottak, amely a ahang.hu oldalon található, itt várják a támogató aláírásokat. A dokumentum a következőket tartalmazza:

A kőolajkút helye
ahang.hu

Ne fúrjanak új kőolajkutat az Őrségben a Nemzeti Park területén!

Címzett: Vas Megyei Kormányhivatal, Őriszentpéter Önkormányzata, Őrségi Nemzeti Park

Tisztelt engedélyező hatóságok!

Az őriszentpéteri és más őrségi falvak lakóinak és az Őrségbe látogató, pihenni vágyó turisták, nevében kérjük, a MOL Őrség Szénhidrogén Kft által a a Vas Megyei Kormányhivatalhoz VA/AKF-KTO/242/202 számon benyújtott engedélykérelem elutasítását! A helyi önkormányzattól, valamint az Őrségi Nemzeti Parktól, kérjük a projekt elutasítását, a helyi értékek védelmét!

Miért fontos?

Az Őrségi Nemzeti Park területén fekvő Natura 2000-es területen tervezett, Öriszentpéter belterületétől csupán 400 méterre fekvő tervezett kőolajkút fúrási munkálatok, valamint a kitermelés maga, súlyosan veszélyezteti az itt élők és az ide látogatók nyugalmát, a tájképet, a természeti környezetet, valamint a védett élővilágot.

Az építési munkálatok határérték feletti zajterheléssel, szállópor és füstgáz terheléssel, a védett környezetben utak építésével meglévők szélesítésével járna. az építési munkálatokhoz a természetvédelmi területen, fákat vágnának ki.

Az éjjel nappal zajló munkálatok zavaró hatása miatti vendégéjszakák elmaradása, még inkább ellehetetlenítik a környék vendégházait, melyek a pandémia miatt amúgy is pengeélen táncolnak! Vis major esetén a kőlajszennyezés visszafordíthatatalan károkat okozna a természeti környezetben! Kérjük az engedélyező hatóságoktól a projekt engedélyeinek megtagadását!

Áll a tiltakozó dokumentumban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet