Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha lefotózza ezt a köztéri szobrot, kövér pénzbüntetésre számíthat

Ilyen nincs, és mégis van: a koppenhágai Kis Hableány szobra miatt már számos esetben indult eljárás.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ken Hircock

Szóval van olyan, hogy egy európai város egyik legtöbbet fotózott látványosságával valójában meg is szívhatja egy fotós? Van ám. Edvard Eriksen dán-izlandi szobrász jogait a bronzból készült alkotásra ugyanis családtagjai örökölték meg, akik elég szigorúan veszik a szerzői jogot, ami az alkotó halála után hetven évig vonatkozik az alkotásra. Azaz jelen esetben 2029-ig. És a családtagok élnek is ezzel.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Dánia angol nyelvű hírportálja, a The Local írta meg nemrég gúnyos nyelvű cikkében (a címe:

Dánia ikonja... amit nem mutathatunk meg

), hogy a helyi sajtó konkrétan fél közölni akár egyetlen felvételt is a turisztikai látványosságról - ami valójában nem egy felejthetetlen szobor, hogy finoman fogalmazzunk -, mert már többen is azzal szembesültek, hogy kövér csekket kaptak a postástól. A jogot vehemensen védelmező család szerint ugyanis a sajtóban való megjelenés is üzleti célú, márpedig a törvény tiltja az üzleti célú felhasználást.

Mi is nagyon rettegünk, ezért csak azt mutatjuk meg, hogyan néz ki, ha rákeresünk a Flickr képmegosztón a szoborra:

Flickr

Olyan fontos dán lapok, mint a Politiken , a Berlingske és a két év alatt legnépszerűbbé vált, aztán mégis befuccsolt Nyhedsavisen mind megkapták a maguk bírságát. A Berlingskének közel félmillió forint értékű csekket nyújtottak be a haragos örökösök, miután felhasználtak egy képet a szoborról egy dán turizmusról szóló cikkükhöz.

Most, legutóbb akkor mutatkozott meg teljes valójában ez a koppenhágai groteszk gyakorlat, amikor kiderült, hogy Szöul polgármestere szeretne magának egy miniatűr verziót a szoborból. Amikor a helyi sajtó ezt megénekelte, vagy olyan fotót mertek csak lehozni a Kis Hableányról, amin turisták pózolnak a közelben , vagy olyat, amin a szobor homályos volt , vagy inkább semmilyet sem.

És hogy mit nyilatkozott a szobrász unokája, Alice Eriksen erről az abszurd szituációról?

"Ez ugyanolyan, mint amikor valaki jogdíjat kap a zenéje lejátszása után."

Arról a család természetesen nem nyilatkozott, mennyi pénzt akasztottak le eddig, hála a vízparti szobornak. Mindenesetre ha valaki Koppenhágában jár, kétszer is gondolja meg, hogy kiteszi-e a hableányról készült képét bárhova.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyű

Hirdetés