Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korai fázisban adagolva a japán Avigan eltüntetheti a koronavírust a garat- és orrváladékból

Ezt mondja a Pécsi Tudományegyetem professzora.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korai fázisban adagolva a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból – közölte a gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem (PTE).

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton közölte: Magyarország abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az elsők között kapott a gyógyszerből koronavírusos betegek kezelésére és további klinikai tesztek folytatására. A 100 beteg ellátásához szükséges 12 200 gyógyszer a japán kormány adományaként szombaton érkezett meg a PTE Klinikai Központ Központi Gyógyszertárába. A PTE közölte: a Japánban kapható Avigan tabletta influenzás betegek gyógyítására kifejlesztett gyógyszer. A hatásának vizsgálatát az alkalmazás előtt a HECRIN (Hungarian European Clinical Research Infrastructure Network) Konzorcium koordinálja a Pécsi Tudományegyetem vezetésével.

A konzorcium elnöke, a PTE professzora, Kovács L. Gábor azt mondta, a gyógyszer koronavírussal fertőzöttek kezelését is segítheti, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint a betegség korai fázisában adagolva alkalmasnak látszik arra, hogy a garat- és orrváladékból a vírust eltüntesse.

A közlemény szerint miután az Avigan sem Magyarországon, sem Európa más országaiban nem törzskönyvezett gyógyszer, ezért csak különleges eljárással lehet embernek beadni, ezért is határozott úgy a magyar kormány, hogy klinikai vizsgálatnak vetik alá a készítményt. A HECRIN Konzorcium – aminek 2014 óta a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja a vezetője, elnöke pedig Kovács L. Gábor – az ország négy orvosképző egyeteme és a Dél-pesti Centrumkórház meg az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet bevonásával kezdi el a gyógyszer vizsgálatát. Azt tervezik, hogy a 6 helyen összesen 100 igazoltan koronavírus-fertőzött beteget vonnak be a vizsgálatokba.

A professzor azt mondta, a gyógyszerekkel a megbetegedett embereket szeretnék gyógyítani, a vakcina a megelőzést szolgálja. Az „szinte kizárt, hogy régről meglévő vakcinát lehetne a koronavírus-fertőzés ellen felhasználni” , ezzel együtt a gyógyszereket lehetséges „újrapozicionálni” – mondta.

Kovács L. Gábor szerint kísérletekkel, vizsgálatokkal, engedélyeztetésekkel töltött éveket lehet megspórolni, ha egy új szer kifejlesztése helyett egy már létező gyógyszerről bebizonyosodik: valóban sikeresen alkalmazható az új típusú koronavírussal vírussal fertőzöttek gyógyításában. Szerinte a „favipiravir kapcsán az amerikai, kínai és japán tapasztalatok rendkívül biztatóak” .

(MTI)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés