Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hende: a kórház valódi hadszíntér

És a pici emberkék közben partraszállást próbálnak végrehajtani - tette hozzá a miniszter. Ma átadták a Markusovszky megújult koraszülött osztályát, mely új gépeket és informatikai rendszert is kapott.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A PIC valójában csupán egy rövidítés, ami a Perinatális Intenzív Centrumot takarja: de mivel itt koraszülött, illetve beteg csecsemőkkel foglalkoznak, és igyekeznek megadni nekik minden lehetőséget arra, hogy egészséges gyerekek, majd felnőttek legyenek, azt hiszem joggal mondhatjuk, hogy a szó valódi jelentése: remény.

Az Európai Unió és a Magyar Állam összesen 143 millió forinttal támogatta a beruházást, amiből terápiás és diagnosztikai eszközöket, az inkubátorokat, infúziós pumpákat, lélegeztetőgépeket, ultrahangos készülékeket, és EEG-készüléket megvették. Az új berendezések nem csak a csecsemők túlélési és gyógyulási esélyeit növelik, hanem jóval költségkímélőbbek is mint elődjeik.

Perinatális intezív centrum átadó
Nagy segítséget jelent az új informatikai rendszer - további képekért kattintson a fotóra
Mészáros Zsolt

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház perinatális részlege a fejlesztések keretében nemcsak új készülékeket, hanem új információs rendszert is kapott. Ezzel a rendszerrel nem csupán az újszülöttek kezelése, terápiája válik sokkal biztonságosabbá, hanem összeköttetésben van az ország többi PIC központjával is - mondta el nyitó beszédében dr. Nagy Lajos, az intézmény vezetője. Ez az összeköttetés azért nagyon fontos, mert ha egy csecsemőt máshová szállítanak, az ottani PIC rögtön hozzá tud férni az eddigi kezelések adataihoz. Magyarországon jelenleg 21 PIC működik.

A Markusovszky kórházban eddig is kiemelkedően jó eredménnyel működött a PIC, hiszen megyénkben az országosnál is alacsonyabb a csecsemőhalálozás. Ebben az értékben jelenthet még további fejlődést a korszerűsítés.

Perinatális intezív centrum átadó
Az új gépek életeket menthetnek - további képekért kattintson a fotóra!
Mészáros Zsolt

A kórház tulajdonosát, a GYEMSZI-t (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet) dr. Török Krisztina főigazgató képviselte. Véleménye szerint a Markusovszky kórház egyébként is a GYEMSZI szíve csücske, hiszen olyan jó a gazdálkodása, és kevés a problémája. Sok sikert kívánt még a további, jövőbeni fejlesztésekhez, és nem mellesleg megköszönte a kórház dolgozóinak színvonalas munkáját.

Dr. Hende Csaba, honvédelmi miniszter szerint a kórház valódi hadszíntér: hiszen itt nap mint nap életekért harcolnak. És a pici emberkék közben partraszállást próbálnak végrehajtani, megpróbálják megvetni a lábukat ebben az életben. Ezért a kórház dolgozói valójában ennek a harcnak a támogatói. Hende miniszter úr beszédét ezzel a katonásan őszinte felkiáltással zárta:

éljenek az egészségügyi dolgozók, éljenek a kismamák, éljenek az újszülöttek!

Perinatális intezív centrum átadó
Átvágták a szalagot - további képekért kattintson a fotóra!
Mészáros Zsolt

Az ünnepélyes átvételen jelen volt még Szombathely polgármestere, Puskás Tivadar, Kovács Ferenc, a vas megyei közgyűlés elnöke, Ágh Péter országgyűlési képviselő, valamint a kórház számos szakorvosa, dolgozója. A szalagot dr. Hende Csaba, dr. Nagy Lajos és dr. Török Krisztina vágta át.

A beszédek és a szalagátvágás után meg lehetett tekinteni a modernizálódott osztályt, de persze csak óvatosan. A koraszülötteknél különösen nagy gondot kell fordítani a tisztaságra: mindenkinek cipővédőt és köpenyt kellett vennie, és át kellett sétálnia egy ragadós felületen, hogy még véletlenül se vigyen be senki semmit a külvilágból a steril osztályra. Mint egy ott dolgozótól megtudtuk, még nem használják ahhoz elég régóta a gépeket, hogy bármi változást is észlelhessenek, de biztosak benne, hogy a jövőben sok életet megmentenek majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra