Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Állami Számvevőszék kórházigazgatókat rúgatna ki, mert szerintük anarchia és botrány van a gazdálkodásukban

Nem biztos, hogy kevés az állami pénz - mondja a szervezet elnöke.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pénzügyi szempontból botrányos, anarchiára jellemző állapotok uralkodnak az egészségügy egyes területein – mondta a kormánypárti Magyar Időknek adott interjújában az Állami Számvevőszék elnöke, miután a szervezet számos kórházat és szakrendelőt ellenőrzött.

Domonkos László, az Állami Számvevőszék elnöke
Forrás: Magyar Narancs
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Domonkos László szerint rendszerszintű, hogy a vezetők nem tartották be a legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat sem, a kórházaknál pedig néhol leltár sem készült egyes készletekről. Kijelentettem a szabálykövető intézményvezetőket nem szabad leváltani, de azokon a helyeken,

ahol a pénzügyek nincsenek rendben, új gazdasági irányításról kell gondoskodnia a tulajdonosnak, az államnak.

Az elnök azt is mondta, a súlyos gazdálkodási szabálytalanságok miatt nem tudhatjuk, valójában mennyi pénz kell az egészségügynek. Találtak két olyan fővárosi intézményt ahol minden megfelelően ment, a szabályokat betartották, a közpénzt eredményesen és hatékonyan költötték el, s ki is jöttek a keretükből. Vagyis,

az ÁSZ megállapításai szerint nem a kormány ad kevés pénzt az egészségügybe, hanem az intézmények működnek gazdaságtalanul és szabálytalanul.

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) a Medical Online nevű egészségügyi szaklapban reagált azzal, hogy az interjúban nem hangzanak el konkrétumok, nem derül ki belőle, hogy mely kórházak gazdálkodásával van problémája az ÁSZ-nak, és pontosan melyek a feltárt hiányosságok.

A Magyar Kórházszövetség következő elnökségi ülésére – amely várhatóan jövő kedden lesz – meghívják az Állami Számvevőszék képviselőjét is annak érdekében, hogy konkrétan megtudják, mely kórházak pénzügyeivel van problémája az ÁSZ-nak. A testület ezt az elnökségi ülést követően közli majd álláspontját az ÁSZ elnökének nyilatkozatában megfogalmazottakkal kapcsolatban – nyilatkozták a Medical Online-nak.

Hozzátették, ahhoz, hogy megtudjuk, eleget költ-e a kormány egészségügyre, a fenntartott kórházak gazdasági mérlegén túl vannak más mérőszámok is:

nálunk a költségvetés 8,5 százalékát kapja az egészségügy, az Európai Unióban ez általában 12-14 százalék (Csehországban 18, Lengyelországban 11,2).

A GDP-arányos ráfordításunk pedig a növekvő gazdasági teljesítmény ellenére is stagnál: egészségügyi kiadásaink a GDP 7 százaléka körül mozognak, az EU28 átlaga megközelíti a 10 százalékot.

A napi.hu gyorselemzésében azt írja, az ÁSZ elnöke mintha megfeledkezett volna arról, hogy a kórházak 6 éve állami tulajdonban, állami ellenőrzés alatt állnak. A fenntartó felelősségéről ugyanis nem esett szó.

Hozzáteszik, a hibalistával a kórházigazgatók mellett a fenntartót (jelenleg az ÁEEK), vagyis az államot is szembesíteni kellene, jelenleg ugyanis ez az intézmény a kórházak, kórházigazgatók formális főnöke, s mint ilyen, a feladatok kiosztója, szabályozója, ellenőrzője és a vétségek szankcionálója. Az ÁSZ által jelzett hibák azonban nem csupán irányítási - ellenőrzési problémák miatt alakultak ki az elmúlt hat évben.

Megjegyzik,

a hatékony és szabályos működést reális, világosan megfogalmazott finanszírozási és szakmai szabályok keretein belül lehet elvárni, ezek megteremtése pedig egyértelműen az állam hatáskörébe tartozik.

A Jobbik közleménye

Selyemzsinór az ÁSZ-tól

A Kormány megint politikai bunkósbotként használja a függetlennek mondott Állami Számvevőszéket. Míg korábban a pártokra szabadította rá a szervezetet, most a kórházak és rendelők igazgatóira ugrasztja azt. A mai, az ÁSZ elnöke részéről megfogalmazott kritika teljesen világos, hogy azt a célt szolgálja, hogy nyilvános selyemzsinórt küldjenek azoknak az intézményvezetőknek, ahol éppen tisztogatni szeretne a Kormány.

Mindezt úgy, hogy többségük olyan igazgató, akit a kormánypártok ültettek az igazgatói székekbe, akik a párt választókerületi elnökének bizalmasai, akik a kórházakban élet-halál urai. Az ÁSZ-nak a kórházi igazgatókkal való keménykedése semmi más, mint műbalhé, hiszen az intézmények már az előző két Orbán-kormány alatt is ugyanilyen anyagi és gazdasági nehézségek, valamint visszaélések között működtek, javarészt ugyanezekkel az igazgatókkal.

A kórházaknál feltárt gazdálkodási problémákra a szakma - sőt az ellenzék is - már 8 éve folyamatosan felhívta a figyelmet, de egyszer sem lépett a Kormány.

Világos, hogy a Kormány célja az állami egészségügy legfontosabb szereplőinek a megszégyenítése és a közfinanszírozott egészségügy bástyáinak szétverése a kórházakon keresztül. Ez egyaránt veszélyezteti a dolgozókat és betegeket.

Lukács László György
országgyűlési képviselő

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés