Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tudta, hogy Vas megyében összesen két kórház van?

A járvány miatt most minden kórház a fertőzöttek kezelésére készül, de megnéztük, normál helyzetben hol és milyen kezelésekhez juthatunk.

Ha a kórházakról van szó, még a járványmentes időkben is viták alakulnak ki. Sokszor elhangzik, hogy Magyarországon túl sok kórházi ágy van, gazdaságtalan és észszerűtlen a működés. És az is, hogy leépítették az egészségügyet, kevés a pénz és a betegek nem kapják meg a szükséges, minőségi kezelést.

Tulajdonképpen mindenkinek igaza van, a sok különféle érdek miatt azonban az elmúlt bő 15 év az átszervezésekről szólt.

A rendszerváltás utáni szerkezetben a megyeszékhelyek kórházait a megyei önkormányzatok, a városi kórházakat a városi önkormányzatok működtették, normatív állami támogatás mellett. Ki ahogyan bírta. Az MSZP-SZDSZ-kormányok alatt kezdtek bele a racionalizálásnak nevezett átalakításokba, amit a normatív, azaz feladatok ellátására szabott állami támogatás útján irányítottak.

BZ

Ekkor lett ismert az "aktív ágy" kifejezés, ezek azok a kórházi férőhelyek, ahol a fekvőbetegek azon részét kezelik akiket a járóbeteg-ellátásból utaltak át és rövidebb kezelést igényeltek. A passzív ágyakhoz a rehabilitációs kezelések, a hosszú távú gondozás tartozott.

A baloldali kormány lépései ellen, persze, az akkori ellenzék tiltakozott, tüntetéseket, demonstrációkat szerveztek. Aztán, amikor 2010-ben a Fidesz jutott hatalomra, szinte ugyanazt folytatta. Annyi különbséggel, hogy nemes egyszerűséggel államosította a kórházakat. Néhány intézmény azért maradt önkormányzatnál, Vas megyében is van egy ilyen, de erről később.

Állami fenntartásúak lettek a kórházak, és így már könnyebben ment az átszervezés, ennek eredménye, hogy ma már döntően csak a megyeszékhelyen nagy kórházaiban vannak aktív ágyak. Néhány aktív osztály maradt a kisebbekben is, ez általában politikai alkuk eredménye volt.

Így alakult ki a mai rendszer, amit az jellemez, hogy Vas megyében már csak két kórház van. Hozzá kell tenni, hogy ebben a cikkben nem foglalkozunk a szociális és pszichiátriai intézményekkel, az egy másik fejezet.

Hogy jön ki ez a két vasi kórház? Egyszerűen, szinte az összes kisebb Vas megyei kórházat a szombathelyi Markusovszky kórházhoz csatolták.

A Markusovszky kórház

A Markusovszky ráadásul regionális színtéren is jelentős kórház, a szívsebészeti, transzplantációs és égési osztály kivételével teljes szakmai spektrummal. 34 osztályon 959 aktív-, 714 krónikus-, összesen 1.673 ággyal rendelkezik. A kórház munkájának minőségét nagyban javítja a két, viszonylag új épület, a sürgősségi és a belgyógyászati tömb.

Mészáros Zsolt

A Markusovszky kórháznál minden adott, hogy a megye 254 ezer lakosát ellássa, egyes kezelések esetében a régió 600 ezer – 1.300 ezer lakosának nyújtson segítséget. Az utóbbi években a járóbeteg szakrendelések is a kórházba költöztek, így egy helyen működik a járó- és a fekvőbetegek szakellátása.

A Markusovszky fejlesztésével viszont a kisebb kórházak aktív kezeléseit is ide lehetett hozni, ezt gyorsította meg, amikor a városi kórházakat is integrálták a Markusovszkyba. A kisebb kórházaknál alig maradtak aktív ágyak, főleg a rehabilitáció jutott nekik. Az alábbi kórházakról van szó:

A körmendi kórház

A nagy múltú körmendi kórháznak 110 ágya van, egy krónikus belgyógyászati osztállyal. Ennek az osztálynak 90 ágya van, teljes értékű, önálló életvitelre képtelen betegekkel ápolnak itt diabetológia, gastroenterológia és kardiológia részlegeken.

A körmendi kórház épületét négy éve újították fel
BZ

Itt a sebészeti osztály maradt meg az aktív kezelésekből, ahol sürgősségi kezeléseket végeznek, de végeznek laparoscopos epeműtétet, laparoscopos sérvműtétet és visszérműtétet is.

A szentgotthárdi kórház

Szentgotthárdon mozgásszervi rehabilitációs kezeléseket végeznek, 130 ágyuk van. Agyi történésen, baleseti sebészeti, ortopédiai műtéten átesett, illetve idült mozgásszervi betegségben szenvedőket fogadnak.

A szentgotthárdi rehabilitációs kórház
Mészáros Zsolt

A celldömölki kórház

A celli kórház 170 ágyas, egyik fő profilja ugyanaz, mint a körmendi kórház rehabilitációs osztályáé, a másik belgyógyászati osztályon krónikus szív és érrendszeri betegeket kezelnek.

A celldömölki kórház
Szilágyi József (telefonos fotó)

Celldömölkön viszont van szülészet-nőgyógyászat, összesen 40 település tartozik ide.

Ezenkívül van egynapos sebészet is, elsősorban sérv- és visszérműtétek végeznek itt.

A kakukktojás, a sárvári kórház

Említettük már, hogy a megyében van olyan kórház, ami nem tartozik a Markusovszkyhoz, és amit jelenleg is a városi önkormányzat működtet. Ez a sárvári Szent László Kórház.

A sárvári Szent László kórház
Google Maps

A kórháznak viszont nincsenek aktív ágyai, mint bemutatkozójukban írják, egyedülálló komplex rehabilitációs tevékenység folytatására alkalmas infrastruktúrát sikerült kiépíteniük.

A rehabilitációs osztályon onkológiai, nőgyógyászati, gastroenterológiai, mozgásszervi és pszichoszomatikus betegek rehabilitációját végzik.

Az ápolási osztályon olyan idős emberek ápolás-gondozása folyik, akik aktív kórházi ellátásra már nem szorulnak, de otthoni ápolásuk különböző okok miatt nem megoldott.

Végeznek pszichiátriai rehabilitációt is, és van egynapos sebészetük is.

Így alakultak át az elmúlt 15 évben a Vas megyei kórházak. Ezeken kívül vannak még egyéb intézetek is a megyében, de azok nem tartoznak a kórházak közé. És alapvetően minden városban működnek a járóbeteg-szakrendelések, érdekesség, hogy a kőszegi járóbeteg szakrendeléseket a Markusovszky kórház működteti.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra