Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A kampány hevében túl sok pénzt adott a kormány az önkormányzatoknak, most visszahívja ezek jó részét az Államkincstárba

De a fő ok, hogy a korrupciógyanús vizsgálatok miatt befékezte az Európai Unió a támogatások kifizetését. Szombathelyen ötmilliárdról van szó.

Uniós pénzeket kér vissza a kormány az önkormányzatoktól - írja a Népszava . A lap birtokába került egy levél, amit az egyik önkormányzatnak írt levél, amiben a Magyar Államkincstár (MÁK), értesíti őket, hogy ha a település részére megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használ összeget szeptember 30-ig át kell utalniuk a MÁK számlájára.

A kormány a saját költségvetéséből előlegezte meg az uniós pénzeket

Az eddigi gyakorlat szerint az elnyert támogatások akár 50 százalékát is megkapta a nyertes önkormányzat előlegként, most ezt is szigorítják, maximum 25 százalék előleget utal az állam - tudtuk meg megbízható forrásból.

Most viszont az állami költségvetés augusztusra elérte az egész évre tervezett hiány 120 százalékát, ami komoly figyelmeztetés. Ennek egyik oka, hogy az országgyűlési választások előtti kampány hevében a kormány zsákszámra utalta a pénzt az önkormányzatoknak. Elnyert és szerződéssel rendelkező uniós támogatásokról van szó, de a kormány a saját költségvetéséből előlegezte meg az uniós pénzeket.

Az EU azonban a korrupciógyanús ügyek, és az elindult vizsgálatok miatt befékezte a támogatások kifizetését, Így ezek az összegek most az állami költségvetésből hiányoznak.

Szombathelyen ötmilliárd forintot érint

Viszonyt egyelőre nincs szó arról, hogy a kormány el is venné a visszahívott pénzeket az önkormányzatoktól. Arról van szó, hogy az 50 millió forint felett kifizetett támogatásokat kell átutalni az Államkincstárba, az ott megnyitandó számlára.

Szombathelyen jelenleg ötmilliárd forintot érint az intézkedés, akkora összeg van az önkormányzat számláján, az uniós támogatások előlegeként.

Egyelőre nem tudni, mi a célja ezzel a kormánynak. Pesszimista jóslatok szerint akár tényleg el is vehetik ezeket az összegeket az önkormányzatoktól, de ez egyelőre nem valószínű, hiszen aláírt, érvényes szerződések vannak a felhasználásukról.

Az viszont elképzelhető, hogy könyvelési trükkökkel ezeket az összegeket beleszámítják az állami költségvetésbe, és akkor azonnal csökkenne a hiány.

Viszont teljesen nem tűnne, számítások szerint mintegy 1400 milliárd forint hiányzik a költségvetésből, és 800 milliárdnyi az, amit az uniós előlegként kifizettek. 600 milliárd az állami gazdálkodásból hiányzik, ami viszont sürgős intézkedéseket követelne meg.

Nem véletlen, hogy

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke felszólította kormányt és külön a minisztériumokat is a takarékoskodásra.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra