Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kormány pont hu: tiszta weblap, rendes ház?

Vetettünk egy pillantást a nyílt tesztüzemmódban működő új kormányzati portálra, és azt kell mondanunk: ha így kezelne a Fidesz minden kérdést, mint saját oldalait, akár Európa legfényesebb nemzetgazdasága lenne a miénk.

Január közepén indult el a vadiúj kormányzati portál, azzal a céllal, hogy kiváltsa a szanaszét hagyott, szégyenkezésre bőséges okot adó minisztériumi oldalakat. Ezeket persze meghagyták úgy, ahogy voltak - csak épp nem frissítik már őket -, talán azért, hogy megmutassák, honnan is vették fel a jogfolytonosság fonalát, de gyaníthatóan inkább kaján fricskaként szánva az előző országvezetésnek, hogy lám, ők csak erre voltak képesek. És hát tényleg, amit mondjuk a Külügyminisztérium néhai oldalán látunk, azt jobb, ha nem nézzük meg kávéval teli pofazacskókkal, elképesztően felhasználóbarátságtalan a szintén mumifikálódott pénzügyminisztériumi honlap , de izgalmasan semmitmondó a Honvédelmi Minisztérium bakaegyenruha-színű régi szájtja is (de itt legalább viccesen, versszerűen tagolva adják hírül, hogy elindult az új kormányzati oldal).

Így visszanézve nehezen is érthető, hogyan nem fordítottak minimális gondot ezekre az oldalakra, és hagyták, hogy olyan szintre süllyedjenek, mint amilyet az egyetemes magyar humorban a Saskabaré képvisel. De mindegy is, halottakról vagy jót vagy semmit, a Fidesz sem pazarolt rájuk szót feleslegesen, meghagyta őket online mauzóleumoknak, és szépen megnyitotta a saját, összefoglaló portálját. Vagy portáját.

-

A kormany.hu már első pillantásra is egy olyan decens weboldal, amire, azt kell mondjuk, büszke lehet a Magyar Nép - még ha 60 millióba is került, illetve havi 3 milliót fordítanak rá.

Csak a legfontosabb dolgok kerültek rá, és azok is úgy, ahogy annak 2011-ben lennie kell. Kezdve a fejléccel, ami a Parlament halványuló sziluettjét ábrázolja, amitől egy pár pixel keskenységű magyar trikolór választja el a négy kulcsfontosságú linket, a Gyakran Ismételt Kérdések et, az Elérhetőségek et, a Sajtó t és az angol nyelvű verziót. Még egy csudamód lekerekített sarkú keresőmező is helyet kapott jobb felül, mellette meg a vakbarát verzió ikonja - eddig hibátlan kezdés.

Ezalatt jön a három fő aloldal. A Kormányzat névvel illetett a folyton frissített hírzuhatagról gondoskodik (hiszen mindig fényezni kell a mundért, és mutatni a polgárnak, hogy folyik ám a munka, még ha adott esetben nem is folyik olyan veszettül), illetve maga alá tömöríti a kormány intézményeit bemutató al-aloldalakat, a minisztériumoknál az adott épületet is felvillantva a fejlécben, és további, az adott tárcákhoz tartozó híreket görgetve. De itt olvashatunk a kormányszóvivőtől kezdve a külképviseletekig, előbbinek a full életrajzát éppúgy megleljük, mint utóbbi esetében az összes kontaktlehetőséget. A legapróbb szögig összetákolták, ez rögtön látszik.

Nem kevesebb mondható el a másik két menüpont mögöttiekről, igaz, a Dokumentumok között hiába is keresünk szűrve, nincs mit találnunk, mert valószínűleg ezt még nem töltötték fel, a A Magyar Állam ra kattintva viszont olyan teljesértékű állampolgári ismeretek- és történelemórát kapunk, hogy azt bármikor mutogatni lehet bárkinek, aki nem tudja, miről rendelkezik az alkotmány, hogyan áll össze az évi költségvetés, vagy mondjuk mi alapján végzi munkáját az ombudsman.

a fotók sem amatőrök
-

Jobboldalt olyan - a webbel közismerten hadilábon álló miniszterelnök számára valószínűleg úri bolondságoknak tetsző - kattintanivalókat is találunk, mint az RSS, vagy a kormányzati Twitter és Flickr oldalak (!), de van itt fotó- és videoszekció, eseménynaptár, majd mindezek alatt három prioritásra mutató link: a magyar EU-elnökségre, az Új Széchenyi Tervre, illetve az oly sok vitát kiváltott Nemzeti Együttműködés Programjára (pdf-ben, ha valamelyik túlhevült szimpatizáns esetleg odahaza is kifüggesztené).

Tisztességes oldal, rendes ház?

Összességében letisztultság, nyugalom és elegancia süt az oldalról, és arra is odafigyeltek a megrendelők, hogy egy pillanatig se érhesse őket az a kritika, hogy nem nyújtanak át kellő mennyiségű információt a Böngésző Népnek. Ezt mondjuk nyugatabbra alapvetésnek tekintik, nem is lehetne ott másképp. De ha végtelenül szkeptikusak akarunk lenni, akkor azt is mondhatnánk, hogy a Fidesz nagyon igyekszik annak látszatát kelteni a kormányzati weboldallal, hogy mindent közölnek velünk, miközben ugye tudjuk, hogy a közelmúltban jónéhány olyan döntést sikerült meghozniuk, ami nem éppen az információgazdag, színtiszta demokrácia irányába mutat.

Mert ugye nem elég tisztességesnek látszani, annak is kell lenni. A második Orbán-kormány tisztességes, átlátható portált rakott össze, de jó lenne, ha legalább ekkora műgonddal lennének kezelve az ország problémái is. Akkor pattanna csak rügybe itthon az igazi Kánaán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra