Kormányinfó: a jövőben a harmadik oltáshoz fogják kötni a védettségi igazolványt

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra ismertette a kormány friss döntéseit.

Gulyás Gergely először a napi adatokat ismertette, erről itt Járvány: 10 466 az új fertőzött, elhunyt 218 beteg 2021. December 02. 09:16 írtunk. Beszélt arról is, hogy több ezer szabad ágy van, a kapacitás ha nem is végtelen, de elégséges lesz a járvány kórházi kezeléséhez. "4-5-6 hónap után csökken az oltóanyag által biztosított védettség mértéke, ezért a harmadik oltás felvétele szükséges" - szögezte le. Elmondta: aki nyár előtt kapta a két oltását, levelet kap január végéig, hogy vegye fel a harmadik oltást.

Közölte továbbá, hogy további egy hétig megy az oltási akció, az operatív törzs pedig további akciónapok szervezését végzi el, ugyanis a harmadik oltáshoz kötődik a védettségi igazolvány érvényessége, részleteket később jelentenek be.

A vakcinákról elmondta: 2 millió oltás érkezik december 13. után. Minden olyan vakcinabeszerzésben részt veszünk, amilyen vakcinára engedély van, ebben nincs változás. Minden oltóanyagból nagy számban áll rendelkezésre, kivéve a Szputnyikból, mert az elfogyott.

A kötelező oltásról megemlítette, hogy A jövőben a harmadik oltáshoz fogják kötni a védettségi igazolványt

A miniszter szokás szerint a koronavírus-járvány adataival indítja tájékoztatóját, és hangsúlyozza, milyen fontos a harmadik oltás felvétele, miután a második dózisban nyárig részesülők védettsége decemberre jelentősen csökken. A kormány az oltottság előremozdítása érdekében

egy héttel meghosszabbítja az oltási akcióhetet (az első héten 108 ezren kapták meg az első dózist)

kiterjeszti a kistelepülésekre is az oltópontokat

igyekszik elérni a két dózissal oltottakat, hogy a harmadik oltás felvételére biztassa őket

sőt, egy idő után az oltottsági igazolványt is a harmadik vakcina felvételéhez fogják kötni

az 5 és 13 év közti gyerekek oltásához két hét múlva 2 millió adag Pfizer vakcina érkezik az Európai Unión keresztül

Az energiaárakról közölte: ha az infláció ellen küzdeni akarjuk, akkor az energiaárakat, a piaciakat nem szabad a magyar fogyasztók számára érvényesíteni. Megerősítem, a kisvállalkozások számára is elérhető lesz a rezsicsökkentés. Az egyetemes szolgáltatásra jogosultak lesznek, igaz ez az önkormányzatokra is. A kormány mindent megtesz az infláció csökkentésére, továbbra is, marad a benzinár maximálása. Ennek köszönhetően - ebben bízunk - a magyar inflációs adatok mérsékeltek lesznek. Vannak még bizonytalanságok, de bizakodnak.

Kérdésekre adott válaszok

Meghosszabbított akcióhét: mire számít a kormány, hogyan értékelik az eddigieket?

Gulyás Gergely: ezen a héten feleannyi a jelentkező, mint a múlt héten, de még ez is háromszor annyi, mint korábban. Ami indokolja az akciót, hogy most jár le a védettsége azoknak, akik nyárig oltást kaptak. Ezért megy ki a figyelmeztető levél.

Mennyit mérsékel az infláción a rezsicsökkentés?

Gulyás Gergely: várjuk a jegybank jelentését. 4 százalék fölötti, akár 5 százalékos infláció is lehet. Személyes véleményem ez.

A rezsicsökkentés az önkormányzatnak záros határidejű lesz?

Gulyás Gergely: hat hónapra szól. Villamosenergiáról.

Gyűjtik-e a kórházaktól az oltottsági adatokat?

Gulyás Gergely: az EESZT-ben vannak feltüntetve ezek az adatok. Egyes kórházakból vannak statisztikák. Az NNK, ha kíván, végezhet adatvizsgálatokat. Legalább 15-szörös az esélye oltatlanul kórházba kerülni, mint oltottan.

Miért változtatták meg a lélegeztetőgépes adatközlést?

Gulyás Gergely: életmentő beavatkozásnak az invazív lélegeztetés minősül. Ennek van információértéke. Az NNK határozza meg az adatközlés formáját.

Védettségi igazolvány: lesznek-e kedvezmények?

Gulyás Gergely: ha lesz döntés, lesz szabály.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet