Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kormányinfó: a jövőben a harmadik oltáshoz fogják kötni a védettségi igazolványt

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra ismertette a kormány friss döntéseit.

Gulyás Gergely először a napi adatokat ismertette, erről itt Járvány: 10 466 az új fertőzött, elhunyt 218 beteg 2021. December 02. 09:16 írtunk. Beszélt arról is, hogy több ezer szabad ágy van, a kapacitás ha nem is végtelen, de elégséges lesz a járvány kórházi kezeléséhez. "4-5-6 hónap után csökken az oltóanyag által biztosított védettség mértéke, ezért a harmadik oltás felvétele szükséges" - szögezte le. Elmondta: aki nyár előtt kapta a két oltását, levelet kap január végéig, hogy vegye fel a harmadik oltást.

Közölte továbbá, hogy további egy hétig megy az oltási akció, az operatív törzs pedig további akciónapok szervezését végzi el, ugyanis a harmadik oltáshoz kötődik a védettségi igazolvány érvényessége, részleteket később jelentenek be.

A vakcinákról elmondta: 2 millió oltás érkezik december 13. után. Minden olyan vakcinabeszerzésben részt veszünk, amilyen vakcinára engedély van, ebben nincs változás. Minden oltóanyagból nagy számban áll rendelkezésre, kivéve a Szputnyikból, mert az elfogyott.

A kötelező oltásról megemlítette, hogy A jövőben a harmadik oltáshoz fogják kötni a védettségi igazolványt

A miniszter szokás szerint a koronavírus-járvány adataival indítja tájékoztatóját, és hangsúlyozza, milyen fontos a harmadik oltás felvétele, miután a második dózisban nyárig részesülők védettsége decemberre jelentősen csökken. A kormány az oltottság előremozdítása érdekében

egy héttel meghosszabbítja az oltási akcióhetet (az első héten 108 ezren kapták meg az első dózist)

kiterjeszti a kistelepülésekre is az oltópontokat

igyekszik elérni a két dózissal oltottakat, hogy a harmadik oltás felvételére biztassa őket

sőt, egy idő után az oltottsági igazolványt is a harmadik vakcina felvételéhez fogják kötni

az 5 és 13 év közti gyerekek oltásához két hét múlva 2 millió adag Pfizer vakcina érkezik az Európai Unión keresztül

Az energiaárakról közölte: ha az infláció ellen küzdeni akarjuk, akkor az energiaárakat, a piaciakat nem szabad a magyar fogyasztók számára érvényesíteni. Megerősítem, a kisvállalkozások számára is elérhető lesz a rezsicsökkentés. Az egyetemes szolgáltatásra jogosultak lesznek, igaz ez az önkormányzatokra is. A kormány mindent megtesz az infláció csökkentésére, továbbra is, marad a benzinár maximálása. Ennek köszönhetően - ebben bízunk - a magyar inflációs adatok mérsékeltek lesznek. Vannak még bizonytalanságok, de bizakodnak.

Kérdésekre adott válaszok

Meghosszabbított akcióhét: mire számít a kormány, hogyan értékelik az eddigieket?

Gulyás Gergely: ezen a héten feleannyi a jelentkező, mint a múlt héten, de még ez is háromszor annyi, mint korábban. Ami indokolja az akciót, hogy most jár le a védettsége azoknak, akik nyárig oltást kaptak. Ezért megy ki a figyelmeztető levél.

Mennyit mérsékel az infláción a rezsicsökkentés?

Gulyás Gergely: várjuk a jegybank jelentését. 4 százalék fölötti, akár 5 százalékos infláció is lehet. Személyes véleményem ez.

A rezsicsökkentés az önkormányzatnak záros határidejű lesz?

Gulyás Gergely: hat hónapra szól. Villamosenergiáról.

Gyűjtik-e a kórházaktól az oltottsági adatokat?

Gulyás Gergely: az EESZT-ben vannak feltüntetve ezek az adatok. Egyes kórházakból vannak statisztikák. Az NNK, ha kíván, végezhet adatvizsgálatokat. Legalább 15-szörös az esélye oltatlanul kórházba kerülni, mint oltottan.

Miért változtatták meg a lélegeztetőgépes adatközlést?

Gulyás Gergely: életmentő beavatkozásnak az invazív lélegeztetés minősül. Ennek van információértéke. Az NNK határozza meg az adatközlés formáját.

Védettségi igazolvány: lesznek-e kedvezmények?

Gulyás Gergely: ha lesz döntés, lesz szabály.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet