Körmend: minek ide ez a tábor?

A körmendiek félnek. Legalább is azok, akik részt vettek Szlávik Csaba magánszemély és Szabadi István református lelkész által kezdeményezett fórumon. Nincs is mit ezen csodálkozni, amennyi rémisztgetés elhangzott

Úgy nyolcvanan jelentek meg a körmendi Művelődési Központba összehívott lakossági fórumon. A rémesen lepukkant épületet látva megfordult a fejemben, hogy más gondja nincs ezeknek a derék körmendieknek, mint a migránsok? – de aztán el is hessegetem, mert úgy tűnik, sokak számára ez a kardinális kérdés.

Lakossági fórum Körmenden
KGy

Megvédjük az életterünket

Ami – mint azt Szabadi lelkésztől megtudjuk – mindjárt az első kérdés a kisváros lakói között a köszönés után. Naponta látják a közvetítéséket a tévében a migránsokról, „durva képek jelennek meg.” Aztán jön a már kincstárinak számító szöveg: azért jönnek, mert valaki küldi őket, ez már nem is népvándorlás, hanem népvándoroltatás, szervezett program, amely a világ pénzügyi hatalmainak érdekét szolgálja. Hozzáteszi:

Mi nem úgy tekintünk rájuk, mint gonoszokra, de az Isten azért rendelt minket ide, hogy megvédjük az életterünket.

A lelkész kifejezetten uszító szöveget ereszt meg, amit – azt állítja - ő egy egyházkerületi elöljárójától idéz. Mi nem tesszük.

Bebes altatta a kisvárost

Bana Tibor országgyűlési képviselő kevesebbet foglalkozik a migránsokkal, többet a városvezetéssel és V. Németh Zsolttal, a körzet országgyűlési képviselőjével, akik nem tettek meg semmit azért, hogy ne legyen itt tábor. Márpedig, mindenhol, ahol volt, közbiztonsági gondot jelentett.

Lakossági fórum Körmenden
KGy

Holecz Ferenc a Jobbik körmendi választókerületi szervezője azt mondja, aláírást gyűjtenek a tábor bezárásáért.

Bebes István fideszes polgármestert többen osztják: sunnyogott, eltagadta az igazságot, még februárban is tagadta, hogy azért épült a sátor, mert ide menekültek jönnének. Nem tartottak lakossági fórumot, arra se méltatták az itt élőket, hogy normális tájékoztatást adjanak. Ezt Tompa László független önkormányzati képviselő is megjegyzi. Azt is hozzáteszi, hogy Bebes mellett nem jutnak szóhoz a képviselők, egy percet kapnak hozzászólásra a közgyűlésben, aztán a polgármester „lecsapja őket.”

Úgy élnek mit a disznók

Galamb István, a Pro Körmend Egyesület képviseletében felveti, hogy az sem igaz, amit a polgármester ígért nekik: nem állnak tovább egy óra múltán a táborba érkezők, hanem már itt vannak két hete. És kérdés, hogy még meddig maradnak? Galamb úgy értesült, hogy a tábort is hosszútávra tervezik, öt évre kötöttek szerződést az étkezésre egy panzióban.

Nem értjük, minek ez ide, a tábor alkalmatlan is erre, emberi módon kellene ellátni az embereket, úgy élnek mint egy disznók

– jegyzi meg. Azt nem tudja, hogy azért, mert ez így nekik jó, vagy mert „belehajtják őket.”

Mindenki szétvernek

Egy idős hölgy attól fél, hogy ellopják a pénztárcáját, a szülők nem merik a gyerekeket kiengedni az utcára, egy másik asszony azt panaszolja, hogy a városban a jó ismerősök vesznek össze a migránsokon, mert nem mindenki osztja az aggodalmakat. Többen keveslik a rendőri jelenlétet – ráadásul kocsival járőröznek – a kamera nem elég prevenciónak.

Egy fiatalasszonyt és egy fiatalembert kérdezek a kultúr előtt, hogy valójában volt-e már bármilyen atrocitás a városban. A hölgy azt mondja, hogy nem volt, de ne is legyen. A fiatalember viszont azt, nem volt, de lesz. Mert ezek a férfiak hosszú ideig itt lesznek, nem bírják sokáig szex nélkül, de ha egy nőhöz is hozzányúlnak Körmenden, akkor összejön vagy négyszáz ember, és mindenkit szétver.

Ebben a barátságos hangulatban távoztam Körmendről, amellyel – egy Zalaegerszegről érkezett férfi szerint – nagyon kitoltak.

Bebes is tart fórumot

Bebes István polgármester is meghívták a fórumra, ám ő a nyilvánosság előtt mentette ki magát:

Mint már tegnap jeleztem, egy olyan fórumon, ahol szakmai jellegű kérdésekről kellene egyeztetni, viszont a szakma képviselőit nem hívták meg, nem látom értelmét részt venni.
Legautentikusabb válaszokat a Bevándorlási Hivatal, a Rendőrség, a Városi Polgárőrség illetékesei tudnak adni. Őket a szervezők nem hívták meg.
Meggyőződésem, hogy erről a helyzetről nem a listás országgyűlési képviselő, vagy az ellenzéki pártok képviselői, de nem is a történelmi egyházak tagjai tudnak tájékoztatást adni a körmendieknek.
Éppen ezért, mint a város polgármestere kezdeményeztem egy olyan fórumot, ahol az ideiglenes befogadó állomás működésével, az itt tartózkodó migránsok helyzetével kapcsolatban juthatnak információhoz a körmendiek.
Várunk mindenkit, aki nem politikai haszonszerzésre törekszik, és valódi, első kézből származó információkhoz akar jutni!

A pénteken három órakor a körmendi városházán kezdődő fórumon részt vesz dr. Dukai Miklós, a belügyminiszter önkormányzati helyettes államtitkára, dr. Tiborcz János megyei rendőrfőkapitány, és dr. Sipos Anikó, a BÁH nyugat-Dunántúli Igazgatója.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet