Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A körmendi kórház jól járhat az átszervezéssel?

A város polgármestere szerint igen. Közben arról szólnak a hírek, hogy a kis vidéki kórházakat be is zárhatják.

Február 15-ig dönti el a nemrégen létrehozott egészségügyi mammutszervezet, a GYEMSZI, hogy melyik kórház marad talpon, és melyik válik feleslegessé. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézetet a kormány alapította meg, azzal a céllal, hogy szervezze és működtesse a január elsején állami kézbe került kórházakat.

Évi 8,4 milliárdos megtakarítás

A Nemzeti Erőforrás Fejlesztési Minisztérium a hétvégén adott ki közleményt azokról a kórházakról, amiket érinthet az átalakításnak nevezett intézkedés. A közlemény szerint még nem döntötték el, hogy hány aktív ágyat veszítenek el ezek a kórházak, és milyen feladatuk lesz a jövőben. Az átalakítástól egyébként évi 8,4 milliárd forintos megtakarítást remél a minisztérium.

A listán ott van a körmendi Batthyány-Strattmann László Kórház is. A kórháznak jelenleg 77 ágya van, így a listán az utolsó előtti helyet foglalja el, csupán az 50 ágyas Komlói Egészségcentrumot előzi meg.

A múlt héten már felröppent a hír, hogy megszűnik a körmendi szülészet, most úgy tűnik, ennél is többről van szó. A körmendi kórház helyzete azért is speciális, mert területi ellátási kötelezettsége van, hiszen az Őrség és a Vendvidék kis falvaiból hosszú az út Szombathelyre.

Csak egyes feladatok maradnak

Bebes István, a város polgármestere, országgyűlési képviselő azonban bizakodó. Mint mondta, a részletekről még nem tud nyilatkozni, hiszen nincs még végső döntés. A városnak sincs már beleszólása az ügybe, hiszen az állam működteti a kórházat.

De Bebes szerint a kórház jól is járhat az átalakítással. Hiszen jelenleg rossz a műszaki állapota, elöregedett. A polgármester azt biztosra veszi, hogy megerősítik a járóbeteg-ellátást, a sürgősségi ügyeleti rendszert és az egynapos sebészetet. A polgármester ennél többet nem mondott.

Mindebből viszont az következik, hogy tényleg megszűnnek az aktív ágyak, és könnyen lehet, hogy a szülészet is. Február 15. után okosabbak leszünk.

Az átalakításra ítélt kórházak

(Zárójelben az ágyak száma)

MISEK Miskolci S. I. Egészségügyi Központ (985) Debrecen, Kenézy Kórház (844)
Kalocsa, Városi Kórház (261)
Mohács, Városi Kórház (210)
Csorna, Margit Kórház (208)
Kazincbarcikai Kórház (178)
Nagyatád Med Eü. Szolg. Kft. (177)
Marcali, Város Kórház (137)
Makó, Dr. Diósszilágyi S. Városi Kórház (136)
Komárom, Selye János Kórház (109)
Kisbér, Batthyány Szakkórház (107)
Veszprém megye Dr. Deák J. Kórház (90)
Körmend, Dr.Batthyányi Kórház (77)
Komlói Egészségcentrum Kft. (50)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra