Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koronavírus: félő, hogy már azt sem lehet sejteni, mekkora valójában a járvány Magyarországon

Könnyen lehet, hogy elvesztettük a járvány kiterjedtségének nyomon követési esélyeit.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus-járvány sosem látott gyorsasággal robbant be Magyarországra augusztusban, és kúszott fel a napi új megbetegedések száma néhány tucatról ezer közelébe kevesebb mint egy hónap alatt. A szeptember 12-én látott 916-os rekordot követően azonban megnyugtatóbb adatok érkeztek: azóta 484 és 844 közötti számokat láthatunk. - írja a portfolio.hu .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Néhány nap adataiból még nem lehet messzemenő következtetést levonni, de úgy tűnik, mintha a kifejezetten gyors terjedési ütem lassulni kezdett volna. Az Emmi azon közlése sem a járványhelyzet javulására enged következtetni, hogy folyamatosan nő a megrendelt mintavételek száma.

Két dolog történhetett: szelídül a járványhelyzet Magyarországon az enyhe korlátozó intézkedések és a fegyelem erősödése miatt, így valóban csökken a nap új esetek száma a múlt heti rekordok után, vagy elértünk a tesztelési kapacitásaink határára, ezért nem tudunk kimutatni több napi új koronavírusos esetet, miközben továbbra is erősen terjed a fertőzés.

koronavírus teszt a sportházban
Kiss Tamás

Az a benyomás a fentiek alapján, hogy a jelenlegi keretek között a tesztelési kapacitások végére ért az ország. Ez pedig azt eredményezi, hogy amíg korábban a koronavírus-gyanú felmerülése után 2-3 nap alatt felállították a diagnózist, addig mostanra ez 4-5 (vagy akár ennél is több) napra emelkedhetett. Most a teljes kapacitáson működő mentőszolgálat/laborok akkor sem tudnak több tesztet végezni és teszteredményeket felmutatni egységnyi idő alatt, ha gyorsul a járvány terjedése Magyarországon.

Miközben napi néhány tucat pozitív eset mellett több ezer tesztet végeztünk naponta augusztus közepén, addig napi 600-800 pozitív eset mellett 10 ezer körüli tesztet végzünk. Így történhetett meg, hogy amíg egy hónapja még 1 pozitív esetre 90 teszt jutott, addig mostanra már csak 15, és a trend folyamatosan csökken. Ha fent szerettük volna tartani legalább az augusztus végi arányt, akkor naponta a jelenleginél legalább kétszer ennyi, több mint 20 ezer tesztet kellene végeznünk.

Mindez abból a szempontból kellemetlen, hogy a napi új esetszámok innentől kezdve még kevesebb adattartalommal rendelkeznek. Azt eddig is tudtuk, hogy Magyarország csak minden 15-20. esetet tudja diagnosztizálni.

Vagyis lehet, hogy már nem minden 20. hanem csak 22., 23., vagy 25. esetet tudjuk diagnosztizálni az adott napon. Ezzel bizonytalanná vált, hogy milyen szakaszban van a járvány, hiszen ez most épp a várólisták hosszától függ (azonos tesztkapacitás mellett nő vagy csökken a várólista), amit senki sem tud, és nincs rá adat. Ez nem csak a tesztelésre váróknak rossz hír, hanem azoknak a modellezőknek is, akik az esetszámokból próbálják előrejelezni a járvány lefutását, amelyeket figyelembe véve a kormány meghozza a járványügyi intézkedéseket. - vonja le a következtetést a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés