Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Koronavírus: A 60 éven felüliek kerüljék a közösségi rendezvényeket!

12 megbetegedést tartanak nyilván Magyarországon – erősítette meg az országos tisztfőorvos.

A szomszéd országokban is terjed a koronavírus – mondta az operatív törzs kedd délutáni sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor ezredes, az ügyeleti központ vezetője.

Sokan akarják elhagyni a fertőzött területeket

Csehországban 60, Lengyelországban 18, Ausztriában 157, Horvátországban 13, Romániában 17, Szlovákiában 7, Szlovéniában 25 fertőzöttet regisztráltak. A legrosszabb helyzet Olaszországban van, ezért a közúti határátkelőknél szűrni fogják az Olaszországból érkező utasokat. Az ezredes hozzátette, az olasz rendelkezéseknek az a céljuk, hogy a vírus ne kerüljön ki a fertőzött területről, ennek ellenére egyre többen akarják elhagyni a lezárt zónákat.

Lakatos Tibor ezredes, Operatív Törzs

A fertőzött területekről hazaérkező magyar állampolgárokat arra kérik, hogy 14 napig maradjanak otthon, ne menjenek dolgozni vagy oktatási intézménybe.

Lakatos Tibor kijelentette, a sporteseményekkel kapcsolatos intézkedéseket szerdán tárgyalja a kormány. Arra kérik az önkormányzatokat, iskolákat, óvodákat, ne szervezzenek ünnepséget március 15. alkalmából.

Kérik azt is, hogy a 60 éven felüliek kerüljék a közösségi rendezvényeket.

Kérdésre válaszolva kijelentette, ha szükség lesz rá, akkor Magyarországon is bevezetik a külföldön már alkalmazott intézkedéseket.

Vannak kivételek a látogatási tilalom alól

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos kifejtette, hogy a WHO ajánlásai alapján minden tesztet legalább kétszer végeznek el, a jelenlegi 12 beteg közül négynél az első teszt negatív volt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos

Az egészségügyi és szociális intézményekben bevezetett látogatási tilalomról elmondta, természetesen vannak kivételek. Ilyen, hogy a magát ellátni nem képes, súlyos beteg mellett ott lehet a hozzátartozója, és kiskorú mellett is a szülő. Ha fertőzésgyanú merül fel, akkor azonban rájuk is érvényesek az elkülönítési szabályok.

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy a vizsgált 16 egészségügyi dolgozó első tesztje negatív lett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra