Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szöges palló, kötelek és gázspray – Megszólalnak a biciklisek a kőszegi ügyben

A bringások elismerik a szabálysértést, de továbbra is sportolni szeretnének. A süket fülek helyett inkább a kompromisszumra lennének kíváncsiak. Több száz ember szórakozásáról van szó.

Rengeteg indulatot váltott ki az Őrségi Nemzeti Park hétfőn szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye Természetrongáló kerékpárosok az Őrségi Nemzeti Parkban 2011. April 19. 14:33 . A problémát leginkább úgy tudnánk megfogalmazni, hogy most a zöldek fordultak a zöldek ellen. Hiszen egyik oldalon a Nemzeti Park Igazgatósága, a másikon pedig a jó levegőért, sportért a kőszegi hegyre látogató kerékpárosok vannak. A fiatalok kedden megkeresték szerkesztőségünket, hogy tisztázzák a helyzetet, és hogy hangot adjanak saját álláspontjuknak is.

A szabálysértést elismerik, de nem bűnözők

A dolgot máris azzal kezdi a bringásokat képviselő négyes – Nagy Sándor, Temesi Bálint, Ábrahám Norbert és Ziskó Balázs -, hogy a szabálysértést ők teljes mértékben elismerik, akár csak azt, hogy a pályát illegálisan építették. Azonban afölött nem tudnak elmenni szó nélkül, hogy az igazgatóság őket bűnözőként állítja be. A közleményben megfogalmazott „szinte hangtalanul, álarcszerű bukósisakos kerékpárosok” kitételt pedig egyenesen kikérik maguknak.

Illegális pálya a tájvédelmi körzet területén
Őrségi Nemzeti Park

Elsősorban azért mert a pálya megépítésénél első számú szempont volt, hogy a turista utaktól minél messzebb létesüljön. Így pedig semmiképpen sem veszélyeztethették az erdőbe kilátogatókat. Másodsorban pedig a bukósisakon található állvédő nem a biciklisek arcának elrejtésére, hanem azok testi épségének megvédésére szolgált.

Egyezkedni próbáltak

A biciklisek egyébként szerintük már korábban megtettek mindent azért, hogy legálisan űzhessék a bringázás downhill ágát, és ehhez egy engedélyezett pályát építhessenek. Ám sem a polgármesteri hivatal, sem pedig a több ízben megkeresett Nemzeti Park Igazgatóság nem mozdította a füle botját sem. Ezért döntöttek úgy, hogy ha már ők, sokszori utánajárás, kilincselés után sem érdekelnek senkit, és senki nem kíván abban partner lenni, hogy több száz ember sportolhasson, akkor drasztikus eszközökhöz fordulnak, és magukhoz ragadva a kezdeményezést építenek egy illegális pályát. Hiszen azt biztosra vették, hogy amikor az első tettenérés meglesz, akkor a dolog végre sajtóvisszhangot kap.

Azt azonban nem gondolták volna, hogy a természetvédelmi őrök kifeszített kötelekkel, szöges pallókkal és gázspray-vel fogják őket elfogni, amivel egyébként – véleményük szerint – az őrök jócskán túllépték hatáskörüket és veszélyeztették a bringások testi épségét.

Hogy hogyan tovább, azt egyelőre ők sem tudják. Most úgy néz ki, hogy a Nemzeti Park hajlandó végre tárgyalóasztalhoz ülni és meghallgatja, hogy mire is lenne szüksége a sportolóknak. Azonban az is könnyen előfordulhat, hogy a halványka remény arra, hogy legálisan használhassák a kőszegi hegy egy apró részét a biciklisek, szertefoszlik.

Ausztriában győzött a józan ész

Mindenesetre az némiképp elgondolkodtató, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján az erdőben még a kijelölt turistaúton sem szabad kerekezni, csak és kizárólag az aszfaltos utat használhatják a bringások, legyenek azok sportolók vagy csak hobbikirándulók.

A szomszédos Ausztria - a kőszegi hegy túloldala - persze megint szolgál egy példával. Ugyan jó pár évvel ezelőtt ott is lezajlott egy, a kőszegihez hasonló állóháború a sportolók és az területért felelős szakemberek között, ám ott hamar dűlőre jutottak és most már egy legális pályán űzhetik a downhillt. Egyrészt egy legális pályát könnyebb ellenőrizni, könnyebb rendben tartani, megelőzhetőek a balesetek, arról pedig nem is beszélve, hogy néhány versenyt megszervezve még a környék is profitál belőle.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Természetrongáló kerékpárosok az Őrségi Nemzeti Parkban

Illegálisan kiépített pályák, maszkban száguldozó kerékpárosok - ez ellen a jelenség ellen próbál fellépni az Őrségi Nemzeti Park és úgy tűnik, részben sikerrel jártak. A kerékpárosok akár 150 ezer forintos büntetést is kaphatnak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra