Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Letették a magyar 87-est és az osztrák S31-t összekötő, Kőszeget elkerülő út alapkövét

Az út másfél milliárdba kerül, két év múlva lesz kész.

Már tavaly júliusban írtunk róla , hogy az osztrák oldalon majdnem készen van a B61-es jelzésű út, aminek az a feladata, hogy az S31-est, és ezzel az A2-es autópályát összekösse a magyar határral a kőszegi határátkelőnél.

Az osztrák oldalon januárban tartottak a munkálatok
Józing Antal

Közben elkezdődött az út folytatásának előkészítése, a tereprendezés a magyar oldalon is, idén januárban már látszott Már a magyar oldalon is (majdnem) dolgoznak az S31 és a 87-es út összeköttetésén 2019. January 14. 07:35 , hogy tényleg lesz valami az útból a magyar oldalon is.

Most pedig elérkezett az idő, hogy tényleg elkezdődjön a magyar oldalon is az útépítés. Az út jelentősége nagy, ugyanis elkerüli Kőszeget, a város után új nyomvonalon halad a határig, elkerülve a jelenlegi kőszegi határátkelőt is. kialakítanak egy ellenőrző helyet, amely a határon áthaladni szándékozó járművek ideiglenes, alkalmankénti ellenőrzésére, visszafordítására is alkalmas.

Lerakták a kőszegi elkerülő út alapkövét
Szilágyi József (telefonos fotó)

Az osztrák oldalon elhalad Rattersdorf (Rőtfalva) mellett is, ezzel tehermentesítve a forgalom alól a települést, majd egy körforgalomnál csatlakozik az S31-eshez.

Az új út hossza a magyar oldalon 825 méter, a teljes hossza az magyar és az osztrák oldalon együtt 1,8 km. A magyar oldalon 200 méteren a meglévő 87-es főutat újítják fel, 625 méteren új nyomvonalon halad.

Lerakták a kőszegi elkerülő út alapkövét
Szilágyi József (telefonos fotó)

2x1 sávos lesz, 70 km/h sebességre tervezik, nettó 1,54 milliárd forintba kerül. A tervek szerint 2021 júliusára készül el. A beruházást az Európai Unió finanszírozza egy magyar-osztrák közös programon keresztül. A nagyobb földmunkák pár héten belül megkezdődnek.

Lerakták a kőszegi elkerülő út alapkövét
Szilágyi József (telefonos fotó)

Az új út alapkövét egy rövid ünnepségen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára, Heinrich Dorner, burgenlandi tartományi tanácsos és Ágh Péter a választókerület országgyűlési képviselője helyezte el.

Lerakták a kőszegi elkerülő út alapkövét
Szilágyi József (telefonos fotó)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra