Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem csitulnak a kedélyek a kőszegi lakópark ügyében, a polgármester fizetése is bánhatja a dolgot

25%-kal csökkenthetik a polgármester fizetését, ha kiderül, hogy valóban érintett a lakóparkban tervezett parkolók ügyében.

Mi is beszámoltunk róla múlt héten, hogy botrányba fulladt a március 7-i kőszegi testületi ülés, ahol a Kőszeg településrendezési eszközeinek módosításáról szóló napirendi pontot is tárgyalták. Ennek kapcsán Huber László polgármester nem akarta megadni a szót a Kastélykert lakópark 50 lakójának érdekeit képviselő ügyvédnek, Dr. Szendrő-Németh Tamásnak, akit azért kértek fel a lakók, mert állításuk szerint a tudtuk nélkül vágtak ki a központi parkból jónéhány fát és több mint 10 méter szélességben lekavicsozták a park területét is.

Ráadásul olyan helyre terveznek parkolót, ahova korábban autóval be sem lehetett hajtani. De néhány furcsállták azt is, hogy az út másik oldalán szintén letérköveztek egy részt, ami épp a kőszegi polgármester lakása előtt áll, korábban pedig bicikliút volt. A lakók szerint a polgármester két parkolóhelyre is igényt tart, ezzel pedig az a baj, hogy nem tájékoztatta a testületet, hogy érintett az ügyben, viszont törvény is kimondja, hogy akinek van érdekeltsége egy adott témában, az nem szavazhat. A törvény egészen pontosan így szól:

2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól 49. § (1) A képviselő-testület döntéshozatalából kizárható az, akit vagy akinek a közeli hozzátartozóját az ügy személyesen érinti. Az önkormányzati képviselő köteles bejelenteni a személyes érintettséget. A kizárásról az érintett önkormányzati képviselő kezdeményezésére vagy bármely önkormányzati képviselő javaslatára a képviselő-testület dönt. A kizárt önkormányzati képviselőt a határozatképesség szempontjából jelenlevőnek kell tekinteni.

Huber a testületi ülésen ellentmondásba keveredett saját magával, amikor elismerte, elképzelhető, hogy neki is lesz helye a háza mellett épülő parkolóban, azonban tagadta a személyes érintettségét az ügyben. Tavaly év végén pedig a lakópark egyik ügyvezetője, Kerekes Péter azt mondta lapunknak, hogy bár akkor még el sem fogadta az önkormányzat az 5 állandó magánparkoló létesítésére kért módosításokat, tulajdonképpen már el is adták 500 ezer forint plusz ÁFÁ-ért az összes helyet.

Szóban megállapodtunk, azért nem tudunk még leszerződni, mert a telek-kialakítás folyamatban van

– mondta akkor Kerekes.

Korábbi fotó a szóban forgó letérkövezett szakaszról.
Olvasó

Én azt tudom ezzel kapcsolatban elmondani, hogy nem szeretnék egy olyan Kőszegen élni, ahol a polgármester egy adott esetben döntéshozó a saját dolgaival kapcsolatban egy vitán. Kezdeményezni fogjuk a fakivágással kapcsolatban a facsemete programot, ahol minden kőszegi csecsemő után ültethetne egy fát a város

– mondta az Összefogás Kőszegért Egyesület elnöke, Harkai Norbert a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón, amit a Jobbik kőszegi önkormányzati képviselőjével és Vas megyei elnökével, Rába Kálmánnal tartottak közösen a lakóparkban.

Most viszont körvonalazódni kezdenek a dolgok. Bár eddig a polgármester nem jelentette be érdekeltségét, ha mégis kiderül, hogy érdekelt a parkolók építésével kapcsolatban, a fizetésének egy része bánhatja a dolgot. Akár 25%-át is elveszítheti, ha bebizonyosodik, hogy érintett és a testület is jóváhagyja a csökkentést. A polgármester esetleges érintettségét követően a szervezeti és működési szabályzat szerint a képviselő-testület külön határozattal dönt a személyesen érintett képviselő részvételével hozott határozat érvényben tartásáról.

Elmondták, hogy nem a parkolók építése ellen szólalnak fel, hiszen jól tudják ők is, hogy szükség van rájuk. Egyszerűen a tisztességes eljárás és a kőszegiek érdekei mellett állnak ki. Ezért most hoztak a lakóknak két fát ajándékba, amiket majd el is ültetnek a parkba, mivel úgy gondolják, hogy fakivágás csak a lakosság beleegyezésével történhet.

CzB

A jövőben reméljük, hogy Kőszeg Városának Önkormányzata betartja a szabályokat és az illetékes bizottság kivizsgálja a Huber László érintettségével fennálló aggályokat. Jómagam és az Összefogás Kőszegért Egyesült képviselői is ezt fogják szorgalmazni, hiszen nekünk a kőszegiek érdeke mindennél fontosabb. Most sem a parkolók megépítése ellen aggitálunk, hanem tisztességes eljárást követelünk

– mondta Rába Kálmán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra