„Már nemcsak kéri, hanem követeli” a Mi Hazánk a kormánytól a megszorítások visszavonását

Kedden demonstrálnak is a szombathelyi Fő téren.

Pénteken Giczy József, a Mi Hazánk Mozgalom Vas megyei elnöke tartott sajtótájékoztatót Szombathelyen a NAV igazgatósági épülete előtt a Petőfi Sándor utcában a KATA-törvényről, a rezsicsökkentés-csökkentésről és a párt jövő hétfőre tervezett szombathelyi demonstrációjáról.

Giczy leszögezte: nem a „baloldali ellenzék képviseletében” beszél, majd kifejtette, hogy a konkrét helyszínt a témák egyike magyarázza. Toroczkai László Gulyás Gergelynek küldött levele nyomán elmondta, felszólították a kormányt, hogy vonják vissza a rezsicsökkentésre vonatkozó megszorító intézkedéseket, amelyek „kifejezetten családellenesek, hiszen nem veszik figyelembe, hányan élnek egy háztartásban, mekkora területet kell kifűteni”.

Elmondása szerint konkrét javaslatokat tettek arra, honnan lehetne a költségvetésből hiányzó bevételeket előteremteni: „a technológiai óriáscégek és a leggazdagabb magyarok” adóztatásából.

Előbbiektől bevételeik után 15 százalékos taksát, utóbbiaktól „minden tulajdonuk figyelembevételével” 30 százalékos vagyonadót szednének be.

Giczy József
Mészáros D. Zsolt

Giczy szerint a pártja képes alternatívával előállni, és javítani szeretné a törvényi intézkedéseket, amelyek „nem eléggé átgondoltak”, nem pedig „kapásból elutasítunk mindent, amit a kormány intézkedik”.

A politikus úgy fogalmazott, „elfogadhatatlan, hogy ilyen jövedelemkülönbségek legyenek”, miközben egyesek „óriási, szinte felfoghatatlan vagyonnal rendelkeznek”.

Mint mondta, „már nemcsak kérjük, hanem követeljük” a kormánytól, hogy augusztus 1-ig vizsgálja felül és szüntesse meg a megszorító intézkedéseket. Ha a feltételek nem teljesülnek, a Mi Hazánk országszerte tüntetéseket szervez majd: Szombathelyen is lesz egy demonstráció augusztus másodikán, mivel „várhatóan nem történik változás a kormány részéről”.

A katával szerinte voltak, akik visszaéltek. Annak idején viszont megszavazták, mert „könnyítés volt a vállalkozóknak”. A katatörvény módosítása a visszaélések miatt „mindenképp indokolt volt”, de nem olyan módon, hogy „az minden kisvállalkozót sújtson”, és „többszázezer magyar család napi megélhetését sodorja veszélybe” így az Alkotmánybírósághoz fordultak – tette hozzá Giczy.

Itt ismét felmerültek a „globális óriásvállalatok”, amik közül a Fidesz olyanokat nem sújt különadóval, akik „az elmúlt évek kríziseinek haszonélvezői” voltak, akár a kaszinók vagy a fideszes oligarchák.

Giczy azt is elmondta, pártja meggyőződése az, hogy a kata adónemből innentől kevesebb pénz folyik majd be, így a költségvetés helyzete romlani fog, ami a „hazug propagandával ellentétben” azt jelzi: „mégis a magyar emberekkel és a katás vállakozókkal fizettetik meg a háború és a választási kampány árát”. A volt katások pedig szerinte visszatérhetnek a „szürke vagy akár a fekete gazdaságba”.

Giczy újságírói kérdésre elmondta, pártja augusztus elejére tervezett szombathelyi tüntetésén csak azt tervezik, hogy „elmondják részletesebben az embereknek, miért kénytelenek ezeket a lépéseket megtenni”.

Arra a kérdésre, hogy a tüntetés nem éppen a kormányt erősíti-e abban, hogy jogállam van Magyarországon, ráadásul a következményei sem biztosak, Giczy azt mondta, Budapesten is látható, mennyien mentek ki, bár azok a megmozdulások „teljesen máshonnan származók” voltak, és ott olyanok is jelen vannak, akik az „eddigi katatörvény haszonélvezői voltak”.

Hozzátette, „hiába mondják, hogy civil megmozdulások, látjuk, hogy a baloldal szinte minden pártjának képviselői ott vannak”, ezzel szemben ők vállalják, hogy a Mi Hazánk egyedül, esetleg annak kockázatával, hogy csak „páran” lesznek, hangot adnak az önálló gondolataiknak. Kiemelte, hogy bírálják a kormány intézkedéseit, és ennek nagyobb nyilvánosságot szeretnének biztosítani.

Mint mondta, az országos média „millió más dologgal” foglalkozik, a Mi Hazánk által témába emelt kérdésekkel viszont nem.

Giczy József, a Mi Hazánk Vas megyei elnöke sajtótájékoztatót tart Szombathelyen július 29-én.
Mészáros D. Zsolt

Arra a kérdésre, hogy a Mi Hazánk demonstrációján lehet-e számítani „baloldali politikusokra”, Giczy azt mondta, „nincs megtiltva”, hogy ott legyenek, ha „nem csinálnak semmi különöset”, bár akkor „annak a veszélye is megvan, hogy a Fidesz összemossa” a Mi Hazánkat velük.

Lapunk arra volt kíváncsi, Giczy szerint előreláthatólag milyen érdeklődére tarthat majd számot a Mi Hazánk tüntetése. A politikus a Vas megyében és Szombathelyen tartott, eddigi tüntetések tapasztalatai alapján „nem vár nagy tömeget”, a rendőrséggel való egyeztetés során Giczy „10 és 50 közötti” várható létszámot adott meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet